Cheminės trąšos padidina pasėlių derlingumą, nes augalai šias maistines medžiagas naudoja tiesiogiai ar netiesiogiai iš neorganinių trąšų. Vis gi nuolatinis ir visapusiškas cheminių trąšų naudojimas daro nepageidaujamą poveikį žemės ūkio ekosistemai (dirvožemio degradacija, pasėlių genetikos ir mikrobų įvairovės praradimas, požeminio vandens ir atmosferos užterštumas) (Kaur et al., 2008, Chaudhry et. al., 2009).

Dirvožemio derlingumo pablogėjimas ir organinių medžiagų dirvožemyje mažėjimas yra bendra tendencija pasaulio žemės ūkyje ir neigiamai veikia jo produktyvumą bei tvarumą. Vienas iš kritinių veiksnių, lemiančių dirvožemio organinių medžiagų mažėjimą, yra augalinių liekanų pašalinimas nuimant derlių. Pasėlių likučių grąžinimas yra rekomenduojamas kaip veiksminga strategija siekiant sustiprinti dirvožemio organinės medžiagos sekvestraciją ir kompensuoti organinių medžiagų nuostolius.

Tinkamai paruoštos augalinės liekanos, mėšlas, kompostas, patekę į dirvą, sustiprina dirvožemio mikrobų veiklą, slopina kenkėjų bei ligų plitimą, pagerina pasėlių augimą, dirvožemio fizikines bei chemines savybes ir biologinį aktyvumą (Pathma ir Sakthivel, 2012, Bending et. al., 2002). Augalinių liekanų kaip biotrąšų naudojimas tapo labai svarbi augalininkystės technologijų dedamoji atstatant nualintus dirvožemius (Zhang et al., 2012, Bending et al., 2002).

Ekologines funkcijas, tokias kaip maistinių medžiagų apykaita ir dirvožemio sankaupų susidarymas, gali lemti organinių medžiagų skaidymas, kurį sukelia dirvožemio mikroorganizmai. Dirvožemyje vykstančių procesų (nitrifikacijos, azoto fiksacijos ir kt.) sparta priklauso nuo dirvožemio mikrobų bendrijos struktūros, apimančios įvairiausius rizosferos mikroorganizmus, tokius kaip arbuskuliniai mikoriziniai grybai, augalų augimą skatinančios rizobakterijos, kaip azoto fiksatoriai ir fosforą tirpinantys mikroorganizmai.

Žemės ūkio atliekų biologinė konversija yra ekonomiškai pagrįstas ekologiško šalinimo metodas kartu su tinkamu panaudojimu, gaminant pridėtinės vertės produktus. Šiaudai – energijos šaltinis dirvožemiui ir turi būti grąžinami nuėmus derlių. Tinkamai paruoštų šiaudų įterpimas į dirvožemį leidžia uždaryti mažąjį maisto medžiagų apykaitos ratą, kuris atidaromas išvežant didesnę dalį augalinės produkcijos. Šiaudų įterpimas į dirvą didina humusingumą, gerina dirvožemio struktūrą, mažina eroziją, inicijuoja azoto fiksavimo procesus dirvožemyje.

Šiaudai tam tikra prasme yra dirvožemio mikroorganizmų maistas, be kurių pagalbos dalis maisto medžiagų augalams būtų sunkiai prieinama. Šiaudai taip pat pagerina vandens ir oro balansą dirvožemyje, subalansuoja vandens filtraciją. Augalinių liekanų, kaip maisto medžiagų šaltinio panaudojimas nėra paprastas, kad augalinės liekanos taptų vertinga organine trąša, o ne kliuviniu žemės dirbimui ir sėjai, reikia, kad šiaudai kuo greičiau suirtų. Deja, praktikoje dažnai pažeidžiami technologiniai reikalavimai, šiaudai susmulkinami ir paliekami dirvos paviršiuje. Praėjus tam tikram laikui, šiaudai išdžiūsta ir irimo procesas prasideda po gausesnio lietaus. Augalinių liekanų mechaninėms savybėms didelę reikšmę turi laikotarpis, per kurį liekanos išguli dirvos paviršiuje, nuėmus derlių. Kalbant apie spartesnį šiaudų skaidymą reikia nepamiršti, kad šiaudų, kaip organinės trąšos vertė, tiesiogiai priklausys nuo kombaino darbo (smulkinimas, paskleidimas dirvos paviršiuje), pasirinkto biologinio preparato jų apdorojimui ir įterpimo į dirvą. Augalinių liekanų tvarkymu turėtų būti siekiama sumažinti dirvožemio degradaciją. Tvarkant šiaudus ypač svarbu pasirinkti tinkamą apdorojimo biologiniais preparatais strategiją ir išaiškinti jų poveikį šiaudų skaidymo spartai bei anglies sekvestracijai.

Labai svarbus laikotarpis, kuomet žieminių kviečių liekanos išbūna dirvos paviršiuje, turi didelės įtakos mechaninėms liekanų nutraukimo ar perpjovimo disku charakteristikoms. Eksperimentais (VDU ŽŪA Bandymų stotyje) nustatyta, kad žieminių kviečių liekanų, paveiktų augalų mikrobiniu biostimuliatoriumi Ruinex, nutraukimui reikia esmingai mažiau jėgos, šiaudų stiprumas silpnėja kiekvieną savaitę. Ypač spartus šiaudų skaidymas aktualus sėjant tiesiogiai, nes dirvos paviršiuje esančios augalinės liekanos trukdo kokybiškam sėjos mašinų darbui. Augalinių liekanų perpjovimui reikalinga jėga yra labai svarbus technologinis rodiklis, rodantis, kaip lengvai mašinų diskai perpjaus augalines liekanas. Rezultatai panaudojus Ruinex jau eilę metų džiugina ne vieną ūkį – akivaizdžiai matomas faktas, jog praėjus trims savaitėms, žieminių kviečių liekanų perpjovimui specialiu peiliu reikia žymiai mažiau jėgos.

UAB Bioenergy LT konsultantai, priklausomai nuo augalinių liekanų kiekio, dirvožemio savybių ir sėjamų augalų savybių, rekomenduoja Ruinex derinti su augalų mikrobiniu biostimuliatoriumi Bacto-C, skirtu organinės anglies kiekio didinimui dirvožemyje ir penergetic b, pasižyminčiu dirvožemio struktūringumo bei derlingumo gerinimu. Būtent šis tyrimais, bandymais ir praktika patikrintas trijų produktų derinys yra idealiai subalansuotas šiaudų skaidymui ir dirvožemio praturtinimui. Šio komplekto nauda jau spėjo įsitinkinti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio ūkininkai.

Užsakymo nr.: PT_87515565