Kaip pasakoja profesionalių įrankių tiekimo tinklo „Stokker“ produktų specialistas Tadas Petrauskas, nors pasaulinėje rinkoje žolės pjovimui skirti įrenginiai ir krūmapjovės jau seniai yra išskirtos į dvi kategorijas, Lietuvoje vis dar dažnai ne tik šnekamojoje kalboje, bet ir ant įrenginių etikečių galima sutikti užrašą „trimeris“.

„Trimeris yra žolei pjauti skirtas įrenginys, kuris naudojamas sunkiai prieinamoms vejos vietoms pjauti: pakraščiams, kalvoms ar šalikelėms. Tuo tarpu krūmapjovės, kurių galingumas visuomet didesnis nei trimerių, skirtos profesionaliam darbui – labai aukštos žolės, sumedėjusių augalų, krūmų, gyvatvorių ar plonų medelių pjovimui. Krūmapjovės taip pat nereikėtų maišyti ir su gyvatvorių žirklėmis, kurių pagalba yra formuojami, tačiau ne pjaunami krūmai“, – sako T. Patrauskas.

Nors krūmapjovės, kaip aiškina specialistas, dažniausiai naudojamos miškų bei didesnių sklypų „valymui“ ar pakelių augmenijos šalinimui, dėl nesudėtingo valdymo jomis naudotis gali kiekvienas.

Perkantiems krūmapjovę: į ką atkreipti dėmesį?

„Stokker“ produktų specialistas Tadas Petrauskas pastebi, kad renkantis įrankius lietuviams vienu svarbiausių kriterijų tampa galingumas – esą kuo didesnę galią turi įrenginys, tuo efektyviau jis turėtų dirbti. Tačiau toks įsitikinimas ne visais atvejais yra teisingas.

„Klientai, kuriems kartą per metus reikia susitvarkyti sklypą, neretai renkasi pačius brangiausius ir galingiausius įrenginius. Tačiau tokius prietaisus verta rinktis tik tais atvejais, kai ruošiamasi rimtiems miško ar kanalų „valymo“ darbams. Tuo tarpu sklypų priežiūrai didelio galingumo įrenginių tikrai nereikia, juk kuo įrankis galingesnis, tuo jis sunkesnis. Pavyzdžiui, nupjauti iki kelių siekiančią veją galima ir su mažesniu galingumo įrenginiais. Taip bus patogiau, reikės mažesnių kuro sąnaudų, vadinasi ir eksploatavimas bus ne toks brangus“, – pataria T. Patrauskas.

Anot pašnekovo, net ir mažos variklio kubatūros krūmapjovės gali įveikti daugelį sudėtingų darbų. Ieškantiems patikimos krūmapjovės, specialistas siūlo atkreipti dėmesį į Japonijos gamintojo „Echo“ krūmapjoves – jų pasirinkimas išties platus.

„Echo“ siūlo net tik galingas, 50 cm3 variklio tūrio krūmapjoves, bet ir 26, 36, 42 cm3 variklius turinčius įrenginius. Pagal parametrus, tokios krūmapjovės neatrodo ypatingai galingos, tačiau dėl reduktoriaus perdavimo, kai yra išlaikomas sukeltas sukimo momentas ir jėga, pjauna kur kas geriau ir efektyviau nei kitų gamintojų tokio pačio galingumo krūmapjovės“, – aiškina „Stokker“ atstovas.

Specialistas taip pat atkreipia dėmesį į kitus „Echo“ prekinio ženklo privalumus – ilgaamžiškumą bei ekonomišką darbą. Kitaip, nei daugelis gamintojų, „Echo“ nesuperka atskirų detalių, kurias vėliau surenka į vieną prietaisą. Praktiškai visus įrenginius įmonė gamina pati, todėl geriausiai išmano jų technines savybes. Verta paminėti ir tai, jog „Echo“ vieninteliai rinkoje privatiems vartotojams suteikia 5 metų, o profesionalams – 2 metų garantiją.

Nesudėtinga priežiūra ir patogus naudojimasis

Kaip pasakoja T. Petraukas, šiuolaikinės krūmapjovės yra kuriamos tam, kad patenkintų net išrankiausių naudotojų poreikius bei gerokai palengvintų darbą.

„Naujosios krūmapjovės pasižymi ergonomika: svorio paskirstymas, balansas, patogūs diržai, reguliuojamas ilgis ir rankenų padėtis užtikrina, kad jomis besinaudojantis žmogus net ir po ilgos darbo dienos nejaustų didelio nuovargio, o darbas būtų atliktas preciziškai. Taip pat krūmapjovės yra nesudėtingai sulankstomos ir išardomos, todėl jas lengva transportuoti “, – teigia „Stokker“ atstovas.

Norintiems, kad krūmapjovės tarnautų ilgai ir efektyviai, specialistas primena kelias paprastas, tačiau svarbias priežiūros taisykles: „Dažniausiai krūmapjovės būna dvitaktės – jose kuras maišomas su alyva. Paliekant tokias krūmapjoves per žiemą, kurą būtina pašalinti. Jei su įrankiu dirbama rečiau – keletą kartų per sezoną reikėtų sutepti reduktorių, jei dažniau – bent jau kartą per mėnesį. Taip pat reikėtų kartas nuo karto išimti kardaną ir jį patikrinti, sutepti bei vėl sudėti atgal. Be abejonės, svarbi ir įprastinė prietaiso priežiūra – po darbų nepamirštant jo tinkamai nuvalyti“, – pataria T. Petrauskas.

Užsakymo nr.: PT_87493669