Apie pokyčius, įmonės vertybes ir perspektyvas bei rinkos dinamiką kalbamės su HELSO vadovu, generaliniu direktoriumi Edvardu Tarasevičiumi.

– Esate vieni iš elektrotechnikos lyderių Lietuvoje, įmonė greitai pradės skaičiuoti trečiąjį veiklos dešimtmetį. Esate plačiai žinomi ir išvystę savo veiklą ne tik elektrotechnikos, bet ir telekomunikacijų srityse. Ir staiga pokyčiai – įmonė keičia pavadinimą, tampa HELSO.

– Reikėtų pradėti nuo įmonės istorijos, kad būtų aišku iš kur atėjome ir kur einame. Dar 2003 m. Latvijos įmonė „MG Elektro“ įsteigė savo atstovybę Lietuvoje, kuri vėliau buvo įsigyta suomių įmonių grupės SLO OY. Didžiausiam elektrotechnikos didmeninės prekybos tinklui „Sonepar“ žengiant į Suomiją ir Baltijos šalis, SLO OY tapo „Sonepar“ dalimi, o kartu su juo – ir „SLO Lithuania“. Žvengiant atgal, galima drąsiai teigti, kad priklausymas kiekvienai tarptautinei grupei atnešė neįkainuojamos patirties, kuri gyva įmonės veikloje ir padeda rasti tinkamiausius sprendimus klientams.

Šiandien mes tampame nepriklausomo kapitalo įmone, turinčia tarptautinės įmonės vertybes ir tradicijas bei gebančia geriau atliepti vietinės rinkos poreikius ir interesus. Šį pokytį ir žymi mūsų naujasis pavadinimas HELSO.

– Sakoma, kad geriausiai už žmogų kalba jo darbai. Tai kokie darbai kalba už HELSO?

– Per įmonės veiklos laikotarpį padėjome įgyvendinti be galo daug įdomių ir sudėtingų projektų. Įmonės specialistai dalyvavo įgyvendinant tokius projektus kaip „Philip Morris“ gamykla Klaipėdoje, SBA logistikos centas šalia Klaipėdos, „Continental“ gamykla Kaune, Tarptautinio Vilniaus oro uosto rekonstrukcijai parūpinome apšvietimo, instaliacijos produktus, kabelius ir nepertraukiamo maitinimo šaltinius. Prisidėjome ir prie „Technopolio“ biurų parko Vilniuje, „IKEA Industry Lietuva“ gamyklos Kazlų Rūdoje. Tai tik dalis kasdienės veiklos vaisių, kuriais didžiuojamės.

– Ar per visus šituos veiklos metus radote sėkmės formulę, kuri padeda vystyti verslą?

– Pagrindinis sėkmės receptas yra motyvuoti ir kompetentingi darbuotojai, todėl nuolat rūpinamės jų ugdymu, vidinės kultūros ir tradicijų puoselėjimu. Mūsų kompanijoje galioja atvirų durų politika, nuolat skatiname dalintis savo iniciatyvomis ir idėjomis, stengiamės suteikti galimybes visiems darbuotojams būti išgirstais ir palikti savo indėlį veiklos istorijoje.

Be tikslo siekiančių darbuotojų, sėkmės kelyje itin svarbus ryšys su gamintojais, kuriuo didžiuojamės ir tikime, kad tik bendrumu galime įveikti tokius iššūkių kupinus laikus, kaip dabartinė pandemija. Esame tikri, kad per 18 veiklos metų įsitvirtinę tarptautiniai skaidrumo ir atskaitomumo standartai yra vienas mūsų sėkmės variklių – niekada neabejojame savo verslo etika, dirbame su patikimais partneriais ir džiaugiamės sąžiningai užtarnauta pozicija rinkoje.

– Prakalbote apie pandemijos laikotarpį. Ir kaip šie principai, kuriuos išdėstėte, padėjo HELSO pandeminiu laikotarpiu?

– Didžiausiu pasiekimu per pandemiją laikome tai, kad pavyko užtikrinti nenutrūkstamą įmonės veiklą, nė karto neišleidome darbuotojų prastovoms ir neprireikė pasinaudoti valstybės parama. Tai rodo įmonės tvarumą ir stabilumą.

Pandemijos metas išties buvo kupinas nežinomybės ir privertė itin greitai priimti darbuotojų sveikatą apsaugančius sprendimus, tuo pačiu užtikrinti ir verslo nenutrūkstamumą. Džiaugiamės, kad turime galimybę klientus aptarnauti ne tik iš biuro, bet ir iš namų, be galo didžiuojamės savo aptarnaujančiu personalu parduotuvėse ir sandėlyje, kurie nuolat vykdavo į darbą ir užtikrino nenutrūkstamą prekių tiekimą klientų projektams.

Per praėjusius ir šiuos metus sugebėjome stipriai išvystyti saulės energetikos produktų pardavimus, tai prisidėjo prie finansinio įmonės stabilumo. Laikotarpis išmokė supratimo, kantrybės ir vienybės. Tai neįkainojama patirtis, parodžiusi, kad galime įveikti visas negandas.

– Plačiai skamba statybų rinkos permainos, mažiau tenka girdėti apie elektrotechnikos. Pasidalinkite įžvalgomis, kokioje aplinkoje tenka dirbti HELSO ir kokias ateities galimybes matote?

– Veiklą Lietuvoje pradėjome ekonomikos pakilimo laikotarpiu, kai buvo pradėta vystyti itin daug telekomunikacinių-infrastruktūros projektų, taip pat buvo stiprus pramonės, statybų verslo augimas bei pradėjo stiprėti eksporto rinkos. Telekomunikacijų segmento spartus augimas buvo sąlygojamas tuomet vykdomų didžiųjų ryšio tinklų modernizacijos darbų, o mes tapome vienu pagrindiniu „Telia“ bei jos rangovų medžiagų tiekėju. Stipriai prisidėjome ir prie AB ESO modernizacijos.

Rinka nuo tada tapo gerokai dinamiškesnė ir labiau konkurencingesnė. Jaučiame nuolatinį įsipareigojimą pasiūlyti laiko patikrintus ir naujus naujausias tendencijas atliepiančius produktus ir sprendimus, sukurti maksimaliai patogią prekių paieškos ir užsakymo platformą, optimizuoti ir efektyvinti prekių tiekimo grandinę. Nuolat klausiame savo klientų atgalinio ryšio ir stengėmės pritaikyti prekes ir paslaugas šiuolaikiniam poreikiui.

Paskutiniu metu stipriai jaučiamas skaitmenizacijos bei žiedinės ekonomikos krypčių tendencijos. Vis svarbesni tampa perdirbami produktai, atsinaujinanti energetika, energiją stebintys ir taupantys prietaisai. Svarbą profesionalios elektrotechnikos rinkoje įgavo patogi ir intuityvi elektroninė prekybos platforma Helso.lt. Kita vertus, nemaža dalis elektrotechnikos profesionalų yra konservatyvūs, kuriems svarbu apsilankyti skyriuje, gauti asmeninę konsultaciją ar skambutį, paliesti produktus, todėl skaitmeniniai sprendimai priimtini ne visiems, bet mes turime įvairių kanalų, kuriais aptarnaujame klientus ir nė vieno jų neketiname apriboti.

– Ačiū už pokalbį ir sėkmės vykdant veiklą su nauju vardu!

Užsakymo nr.: PT_87488945