Su liga tenka susigyventi

Gydytoja dermatovenerologė Dailė Malinauskaitė sako, kad kontroliuoti rožinę nėra paprasta nei pacientui, nei gydytojui.

„Pirmiausia – tai yra lėtinė liga, kuri pasireiškia bėrimais veide ir sukelia tikrai nemalonių simptomų. Dažnu atveju tenka išbandyti daug ir įvairių gydymo būdų ligai suvaldyti“, – sako gydytoja ir priduria, kad tam, kad „sėkmės istorijos“ būtų kuo dažnesnės, būtinas abipusis nuoširdus bendravimas ir tikslo siekimas.

Gydytojai pastebi, kad su rožine susiduriančių pacientų amžius vis jaunėja, o liga užklumpa ne tik moteris, bet ir vyriškąją lytį. Pastariesiems susitvarkyti su ligos keliamais iššūkiais, dažnu atveju, yra net sunkiau. Kartais neužtenka vartoti paskirtus vaistus ar tepti parinktą preparatą, būtina itin kruopščiai laikytis nurodytų rekomendacijų, kurių, gydant šią ligą, paprastai būna ne viena.

„Išties, kartais tenka viską surašyti, akcentuoti, ką, po ko ir kaip reikia naudoti. Pacientams sunku, nes dažnai rezultato tenka gana ilgai, pavyzdžiui, mėnesį, laukti. Dar sudėtingiau būna keisti gyvenimo būdą, mitybą – tai yra ilgas ir kantrybės reikalaujantis procesas.“ – akcentuoja pašnekovė.

Rožinei būdinga tai, kad ji gali būti kelių stadijų ir pradžioje pasireiškus odos paraudimui, vėliau jis plinta iš centrinės veido srities į gretimas, gali atsirasti pūlinėlių ar net dar sudėtingesnių odos pažeidimų.

Baltic Dermatology dermatovenerologė Dailė Malinauskaitė

D. Malinauskaitė sako, kad susigyventi su rožine sunku daugeliui, juk tai būklė, kurią visi pastebi ir mato.

„Sunkiausia pacientams būna ligos pradžioje, kai bando gydytis patys. Ypač tai būdinga jaunoms merginoms, moterims, juk patarimų šaltinių šiais laikais yra daug, jų negaili tiek mama, draugė, kaimynė, tiek internetas. O kur dar socialiniai tinklai ir ten formuojamas žmogaus idealumas. Vis bandoma ieškoti įvairiausių būdų, kurie išgydytų ligą, tačiau jos visiškai išgydyti neįmanoma, tik sumažiname, atitoliname simptomų paūmėjimus gydymo pagalba“, – įsitikinusi gydytoja.

Sergant, būtina laikytis apribojimų

Ligos aktyvumui įtaką gali daryti daug veiksnių, todėl kai kurių įpročių žmogui tenka atsisakyti ar keisti savo gyvenimo būdą. Gydytoja dermatovenerologė mano, kad vienas dažniausių įpročių, kurį tenka koreguoti – tai mėgavimasis saule.

„Vis dar dažnai tenka susidurti su mitu, kad saulė išgydo, paslepia raudonį. Deja, norint sumažinti rožinės simptomus, būtina vengti saulės bei ištisus metus naudoti apsauginius kremus nuo saulės, turinčius SPF 30 ar 50. Negana to, reikia vengti ir kitų malonumų, susijusių su karščiu, pavyzdžiui, negerti karštų gėrimų, vengti staigių temperatūros skirtumų, pirčių, karštos vonios ar dušo“, – pataria pašnekovė.

Tam, kad būtų sukontroliuoti paūmėję simptomai, būtina laiku kreiptis pagalbos į gydytoją dermatovenerologą, atlikti reikalingus tyrimus bei aptarti daugelį kitų, su būkle susijusių, niuansų.

„Diagnozavus šią ligą, labai svarbu išsiaiškinti paciento dienotvarkę: kada, kaip ir ką tepa ant odos, kokius maisto produktus valgo, kokius gėrimus mėgsta. Visada patariu vengti aštraus, daug prieskonių turinčio maisto, padažų, citrusinių vaisių, gazuotų gėrimų, raudono vyno bei kai kurių grožio procedūrų“, – pasakoja D. Malinauskaitė.

Svarbi tinkama kosmetika

Nesunku suprasti, kad norint kontroliuoti odos pažeidimus, būtina atidžiai rinktis kosmetikos priemones, joms skirti ypatingą dėmesį.

„Su kiekvienu, sergančiu rožine, reikia aptarti visas jo naudojamas kasdienes odos priežiūros priemones ir sudaryti detalų gydymo planą. Savo pacientams visų pirmiausia patariu naudoti tik dermatologinę kosmetiką, skirtą į rožinę linkusiai veido odai. Tokia kosmetika dažniausiai būna rausvos spalvos. Rekomenduoju naudoti švelnius (be agresyvių medžiagų) prausiklius vakarui, o micelinį vandenį – ryte. Taip pat ryte dažnai naudojamas maskuojantis kremas su atspalviu bei SPF 30–50 apsauga nuo saulės, o vakare – intensyviai drėkinantis kremas“, – sako gydytoja.

Jei susidūrėte su raustančia oda, kurios simptomų nepavyksta efektyviai suvaldyti, nedelskite ir laiku kreipkitės pagalbos į gydytoją. Žinoma, neverta tikėtis, kad paskirtas gydymas duos lengvų ar itin greitų rezultatų, bet atsakingas požiūris į ligą, tinkamų priemonių naudojimas bei adekvati kasdienių įpročių korekcija yra vienintelis kelias į ligos remisiją.

Užsakymo nr.: PT_87479199