Vakar klaipėdiečiai ir miesto svečiai po ilgos pertraukos turėjo galimybę pasimėgauti gastronominiais alaus ir maisto derinimo atradimais, sudalyvaudami pirmojoje šio sezono „Švyturys Bhouse“ degustacinėje vakarienėje. Renginio svečiu tapo garsiausias mėsos vikingas Vylius Blauzdavičius iš „Chef the viking“, kuris kartu su sertifikuotu alaus ciceronu Jonu Lingiu leidosi į ekspediciją po skonių ir aromatų pasaulį. Pirmosios kelionės tema – grilis, todėl būtent jam dedikuoti išskirtiniai mėsos patiekalai buvo derinami su gėrimais. Tuo pat metu herojai pasidalino naudingais patarimais, kuriuos apie mėsos ir alaus derinimą turėtų žinoti kiekvienas.

„Vasaros sezonas ir grilio sezonas yra tarsi sinonimai, kurie visada žengia kartu. Neatsitiktinai pirmąją alaus ir maisto derinimo vakarienę „Švyturys Bhouse“ dedikavome būtent šiai temai. Norėjome pradėti nuo įsimintino starto, todėl svečiams pasiūlėme tokius patiekalus kaip aštrios čioriso dešrelės, išraiškingas sumuštinis ar kiaulienos šonkauliai, prie jų priderindami netikėtus alaus skonius. Šia degustacija pakvietėme svečius į kulinarinę kelionę, kurioje jie turėjo galimybę kitomis akimis pažvelgti į alaus ir grilio patiekalų dermę bei atrasti naujų skonio atradimų“, – teigia J. Lingys.

Kaip derinti mėsos patiekalus su alumi?

Daugelis grilio entuziastų kruopščiai renkasi kokybišką mėsą ir vertina jos riebumą, matuoja marinato rūgštumą ar saldumą, tačiau kai pasisuka kalba apie alų, neretai pasirenkamas tiesiog pirmas pasitaikęs lageris. Anot J. Lingio – tai puikus pasirinkimas, tačiau tikrai nevienintelis. Tinkamai suderinus mėsos ir alaus skonius, tą patį patiekalą galima atrasti iš naujo.

„Derindami grilio patiekalus su alumi, turėtumėme atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Visų pirma, vienodas intensyvumas. Jeigu ruošiame intensyvaus skonio mėsos patiekalą, vertėtų rinktis panašaus intensyvumo, tamsesnės spalvos alų. Bet jeigu mes norime sukurti priešingą efektą ir verčiau su alumi sukurti atgaivą riebesniam mėsos patiekalui, galime rinktis gaivesnį gėrimą, kuris paruoštų mūsų receptorius būsimai skonių kelionei“, – teigia alaus someljė.

Kolegai antrina ir V. Blauzdavičius bei priduria, kad jeigu nežinote, koks gėrimas geriausiai papildys jūsų patiekalą, visada galite eksperimentuoti.

„Aš visada vadovaujuosi viena taisykle: lengvesni mėsos patiekalai – su lengvesniu alumi, kad vienas kito neužgožtų, riebesni patiekalai – su ryškaus, sodraus skonio alumi. Turiu praktinį patarimą, kuris niekada nenuvilia: jeigu nežinote, kokį alų priderinti prie savo grilio meniu, siūlau pasidaryti tarsi nedidelę degustaciją ir pasirinkti 3-4 skirtingas alaus rūšis, kurias ragaukite su skirtingais patiekalais. Taip ne tik pajausite skirtumus, bet ir atrasite, kas labiausiai patinka būtent jums“, – teigia grilio meistras.

Jeigu vis dėlto ieškote tam tikrų derinimo taisyklių, jų yra galybės. Tačiau J. Lingys teigia, kad visų įsiminti – visai nebūtina, verčiau žinoti keletą esminių gairių.

„Alaus ir grilio patiekalų derinimas labai priklausys nuo to, kokį patiekalą gaminsite. Jeigu kepsite didkepsnius ar šonkaulius, rinkitės tamsesnį ir sodresnį alų. Stautai ir porteriai puikiai dera su riebesniais kepsniais, o rudieji eliai puikiai derės su liesesne mėsa. Jeigu ruošite mėsainį, picą arba kiaulienos šašlyką, drąsiai rinkitės gintarinės spalvos lagerį arba IPA. Jeigu grilinsite jūros gėrybes, pavyzdžiui, krevetes, čia puikiai tinka lageris arba kvietinis alus. Jeigu nevalgote mėsos arba prieš pagrindinį patiekalą mėgausitės gaiviais užkandžiais ar salotomis, šalia taip pat derinkite kvietinį alų“, – sako J. Lingys.

Šio sezono grilio tendencijos

Tačiau šį sezoną verta atkreipti dėmesį ne tik į laiko patikrintas taisykles, bet ir naujas grilio tendencijas. Abu skonio meistrai vieningai sutaria, kad šį sezoną ta tendencija – tai lokalumas.

„Kokybė. Laikas. Sezoniškumas. Vietos ūkininkai. Tai pagrindinės mėsos ruošimo tendencijos, vyraujančios ne tik tarp grilio entuziastų, bet ir apskritai visame maisto pasaulyje. Grilius yra neatsiejamas nuo kokybiškų produktų: jeigu kepate prastos kokybės mėsą, kad ir kaip ją marinuotumėte ar stebuklingai ruoštumėte, nieko nepavyks. Todėl šiandien daugelis atsigręžia į sezoniškumą, nes jeigu produktas sezoninis, jis šviežias, geriausių savo skoninių savybių etape. Tokiam mėsos šmotui, kuris teisingai paruoštas, išpjaustytas, brandintas, užtenka kaitros, druskos ir pipirų, kad skonių receptoriai sušoktų tango“, – sako V. Blauzdavičius.

J. Lingys priduria, kad ir alaus bei maisto derinių atradimuose šiemet taip pat dominuos vietiniai skoniniai motyvai.

„Nors lageris – tai populiariausias pasirinkimas prie grilio patiekalų, šią vasarą, organizuodamas maisto ir alaus degustacijas visoje Lietuvoje, turiu tikslą – pakviesti atrasti naujus ir netikėtus tradicinių alaus rūšių ir stilių variantus. Todėl kviesiu pažinti belgiškosios aludarystės pusę, pagardintą įvairiausiais prieskoniais, pavyzdžiui, bazilikais, raudonėliais, čiobreliais ar net mums pažįstamais krapais ir petražolėmis. Taip pat daug dėmesio skirsime vietinei virtuvei ir sezoniniams produktams – šios vasaros degustacijose išlaikysime šią kryptį“, – pasakoja alaus someljė.

Kalbėdamas apie naująjį sezoną J. Lingys priduria, kad „Švyturys Bhouse“ visą vasarą ruošia puokštę skirtingų degustacijų su garsiausiais Lietuvos šefais ir gurmaniškais alaus bei maisto deriniais.

Daugiau informacijos – video transliacijoje.

Užsakymo nr.: PT_87431609