Kodėl žuvis skleidžia prastą kvapą?

Daugeliui kyla klausimas, kodėl žuvis turi daug stipresnį kvapą nei įvairių rūšių mėsos. Taip yra todėl, kad žuvies audinyje yra bekvapės cheminės medžiagos, vadinamos trimetilamino oksidu. Pagavus žuvį ir iškėlus ją į orą, žuvies organizme esančios bakterijos suskaido šią cheminę medžiagą į dvi naujas chemines medžiagas, kurios yra amoniako dariniai. Būtent todėl žuvis atsiduoda nemaloniu aromatu. Įprastoje mėsoje (kiaulienoje, paukštienoje, jautienoje) nėra didelio kiekio trimetilamino oksido, o žuvyje jo yra daug. Ši cheminė medžiaga ypač būdinga vandenyno paviršiuje gyvenančioms žuvims, pavyzdžiui, menkių, mėsai. Taigi menkė pradėtų skleisti kvapą greičiau nei, tarkime, šamas. Gėlavandenėse žuvyse trimetilamino oksidas paprastai nesikaupia, nes šių žuvų aplinka yra mažiau sūri nei jų ląstelės. Dėl to jų mėsa būna švelnesnė ir jų kvapas nėra toks „žuvingas“ kaip vandenyno žuvų. Vis dėlto gėlavandenės žuvys kartais atbaido žmones nuo nemalonaus „purvo“ aromato. Tai dažnai pasitaiko tokiose žuvyse, kaip pavyzdžiui, šamuose. „Purvo“ aromatą sukelia du junginiai, kuriuos gamina žalieji dumbliai - geosminas ir metilizoborneolis. Šios cheminės medžiagos susikaupia žuvies odoje ir tamsiuose raumenų audiniuose. Be to, nepamirškite, kad tai, kiek nekenčiamas yra žuvies kvapas, iš dalies yra nulemta kultūriškai. Žmonėms, nevalgantiems žuvies, jos kvapas atrodo daug labiau riečiantis nosį nei žmonėms, kurie žuvies valgo daug jos. Be to, kadangi pūvančią žuvį mes siejame su apsinuodijimu maistu, mes stengiamės, kad jos kvapas būtų kuo mažiau bjaurus ir sukeltų apetitą.

Liaudiški būdai, kaip pašalinti nemalonų žuvies kvapą

Egzistuoja liaudiški būdai, kaip pašalinti nemalonų žuvies kvapą, kurie iš tiesų yra veiksmingi. Portale ,,Rd“ teigiama, kad namų valymo ekspertai rekomenduoja, jog pirmiausia reikia pradėti nuo žalios žuvies kvapo neutralizavimo.* Taip apsaugosime namus nuo nemalonaus kvapo, kurį reikės vėliau naikinti. Norint išvengti nemalonaus kvapo pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar žuvis yra šviežia ir nesugedusi. Sugedusi žuvis ne tik gali skleisti nemalonų kvapą, tačiau taip pat tapti rimto apsinuodijimo priežastimi. Žuvies rūšis, kurią ruošiate, taip pat labai svarbu. Žuvies rušys labai skiriasi kvapu. Riebios žuvys, tokios kaip skumbrės, sardinės ar silkės, turi stipresnius kepimo kvapus nei liesesnės žuvys, tokios kaip plekšnė ar lydeka.

Visų pirma, tinkamas žuvies paruošimas, kuris prasideda nuo žuvies plovimo. Jei norite, kad žuvis skleistų mažiau nemalonaus kvapo, visų pirma ją nuplaukite šaltu vandeniu. Jei žuvis tik neseniai pradėjo skleisti kvapą, greitai ją nuplaunant šaltame, o ne karštame vandenyje, bus pašalinta daugiau bakterijų ir nemalonų kvapą skleidžiančio trimetilamino oksido. Jei kvapas nėra pernelyg intensyviai įsigėręs, tuomet nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir virkite arba kepkite.

* Carly Zinderman, ,,How to Get That Stinky Fish Smell Out of Your Kitchen“, Rd, paskelbta 2020 m. lapkričio 28 d. https://www.rd.com/article/how-to-get-rid-of-the-fish-smell/

Antras liaudiškas ir labai veiksmingas būdas yra pamirkyti žuvį piene. Kazeinas, piene esantis baltymas, pašalins iš žuvies trimetilamino oksidą ir žuvis kaip niekad gardžiai kvepės. Tegul žuvys mirksta piene maždaug 20 minučių. Pienas turėtų būti kuo natūralesnis ir, pageidautina, riebesnis. Liesame piene nėra tiek daug kazeino baltymo, tiek, kiek riebiame piene. Pienas turėtų būti kambario temperatūros – ne per šaltas ir ne per karštas. Pamirkius žuvį piene, ją galima kepti ar virti.

Trečias veiksmingas liaudiškas būdas yra naudoti rūgštį, norint pašalinti nemalonų kvapą skleidžiančio trimetilamino oksido. Taigi, kepkite žuvį rūgščiame skystyje, pavyzdžiui, acto mišinyje, arba prieš gamindami ištrinkite ją su citrinos sultimis ar įdėkite žuvį į rūgštinį padažą, pavyzdžiui, totorių padažą. Kuo daugiau rūgštelės prisigers į žuvį, tuo, tikėtina, ji skleis mažesnį kvapą.

Kaip panaikinti žuvies kvapą namuose ar virtuvėje?

Visų pirma, labai atidžiai apsvarstykite savo žuvies kepimo būdą. Skirtingi kepimo būdai sukelia skirtingą kepimo kvapų kiekį. Jei nerimaujate dėl nemalonaus žuvies kvapo, išbandykite tokius būdus kaip garinimas ir troškinimas. Tokių būdu ruošiant žuvį, ji skleis mažiau kvapų. Kepimas keptuvėje, troškinimas keptuvėje ir kepimas orkaitėje sukelia daugiau nemalonių kvapų, nes į orą yra išsiskiriama daugiau riebalų dalelių.

Prieš gamindami žuvį apeikite namus ir uždarykite visas namų duris - tai padės apriboti žuvies kvapą ir jis liks tik virtuvėje. Gamindami būtinai vėdinkite virtuvės patalpą - naudokite ventiliatorių virš orkaitės ir atidarykite langą. Puikus praktiškas patarimas – žvakių uždegimas. Žvakės yra ne tik puikus priedas prie ypatingos vakarienės, bet jos gali būti praktiškos. Įsigykite žvakes, kurios ne tik skleidžia malonų švytėjimą, bet ir pašalina blogus kvapus ir užpildo orą švelniais kvapais, tokiais kaip santalas ar medvilnė. Taip ne tik patieksite romantišką vakarienę žvakių šviesoje, bet ir panaikinsite nemalonius kvapus. Žuvies pakuotę iš karto įdėkite į šiukšliadėžę. Kuo skubiau nuplaukite nešvarias lėkštes, puodus ir keptuves, sukraukite žuvų atliekas ir kuo greičiau jas išmeskite. Namus dar kartą gerai pravėdinkite.

Jei žuvies kvapas įsigėrė į drabužius, dvidešimt metų valymo sferoje patirties turinti Sarah Aguirre valymo specialistė turi patarimą*. Įsigėrusį į drabužius žuvies kvapą galima panaikinti sumaišius pusę puodelio sodos kibire arba kriauklėje, pilnoje šilto vandens, arba įpilti vieną puodelį sodos į skalbimo mašiną, pripildytą šilto vandens. Drabužius į tirpalą reikia panardinti kuo ilgiau, geriausia per naktį.

Liaudiški patarimai, kaip panaikinti žuvies kvapą ant rankų

Pomidorų padažas ir pomidorų sultys ar pasta dažnai įvardijami kaip gebantys sukontroliuoti ne tik gaminamos žuvies kvapą, tačiau ir pašalinti prastus žuvies kvapus iš rankų odos. Pomidorų padažas tikrai gali įveikti nemalonius žuvies kvapus. Pomidorų pasta ir sultys, taip pat ir pomidorų padažas nepanaikina, bet užmaskuoja nemalonų kvapą. Tai tikrai geriau nei nieko. Jei po ranka turite šiek tiek pomidorų padažo ir daugiau nieko kito, patrinkite rankas šiek tiek pomidorų padažo bei švariai jas nuplaukite. Tai taip pat yra kita alternatyva, kuri gali panaikinti žuvies kvapą. Tai yra dantų pasta, kuri atsikrato bakterijų, kai valote dantis. Manoma, kad dantų pasta taip pat turėtų gerai atsikratyti nemalonaus žuvies kvapo, nes yra naikinant bakterijas, be to, yra itin stipraus mėtų kvapo.

* Sarah Aguirre „How to Remove a Fishy Smell and Stains From Clothing“, TheSpruce, paskelbta 2020 m. balandžio 19 d. https://www.thespruce.com/removing-fishy-smell-from-clothing-3974839
Siūlome jums pasigaminti kelis žuvies receptus iš žuvų, kurios yra linkusios skleisti silpniausią kvapą

Lydeka, kepta orkaitėje su tarkuotu sūriu

Ingredientai:

  • Lydeka 1 vnt.,
  • Svogūnas 1 vnt.,
  • Morkos 2 vnt.,
  • Bulvės 6 vnt.,
  • Druska,pipirai pagal skonį,
  • Tarkuotas sūris sauja,
  • Grietinė, mažas indelis
  • Citrina,
  • Džiovintos žoleles,
  • Lauro lapai,
  • Gabaliukas sviesto.


Gaminimo būdas:

Žuvį išvalome, nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabaliukais. Apibarstome druska,pipirais,išspaudžiame citrinos. Paliekame valandai. Bulvės supjaustome griežiniais,užverdame vandenį,pasūdome,dedame bulves ir verdame maždaug 5 min. Nukošiame. Imame kepimo indą, dedame supjaustytas morkas,lauro lapus. Sudedame bulves,žuvį,svogūnus,sviesto gabaliukus, apibarstome žolelėmis, dedame grietinę. Kepimo formą uždengiame su folija ir statome į įkaitintą iki 200C orkaitę. Kepame 30 min. Nuimame foliją, užbarstome sūrį ir dar kepame maždaug 10 min.

Plekšnė su neriebaus sūrio padažu

Ingredientai:

  • plekšnės file
  • druska
  • pipirai
  • citrinų sultys
  • citrinos žievelė
  • aliejus: kepimui


Padažas:

  • grietinėlė: 200 gramų
  • neriebaus šviežio sūrio: 0,5 indelio (geriausia Filadelfijos light)
  • krienai: 2 valgomųjų šaukštų (geriausia nelabai aštrių)
  • smulkinti krapai: 1 valgomasis šaukštas
  • druska
  • pipirai
  • cukrus
  • citrinos sultys
  • vanduo


Gaminimo būdas:

Pirmiausia plekšnę nuplauname, nusausiname, padruskiname, papipiriname, apšlakstome citrinos sultimis bei užtarkuojame citritrinos žieveles - paliekame pasimarinuoti. Tuomet padažui skirtus visus produktus (išskyrus krapus), sumaišome bei pašildome (iki virimo), po to įdedame krapus, jeigu dar trūksta prieskonių. Galiausiai plekšnes iškepame keptuvėje iš abiejų pusių, serviruojame su padažu, ryžiais ir daržovėmis.

Užsakymo nr.: PT_87429313