Rekuperatorių tipai ir savybės

Jei norime, kad žiemą vėdinimo sistema neišleistų šilto oro į lauką, sistemoje reikia naudoti vėdinimo įrenginį su rekuperatoriumi. Paprastai žmonės vėdinimo įrenginį vadina rekuperatoriumi, tačiau derėtų pastebėti, jog pats rekuperatorius yra tik viena iš įrenginio dalių, kuri užtikrina šilumos mainus, t. y. šalinamo oro šilumą (arba šaltį) perduoda tiekiamam orui. Be rekuperatoriaus, vėdinimo įrenginį sudaro ventiliatoriai, oro filtrai ir valdymo automatika. Toliau šiame straipsnyje apžvelgsime rekuperatorių – arba kitaip šilumogrąžių – tipus bei jų privalumus ir trūkumus. Namams ir butams skirtuose vėdinimo įrenginiuose paprastai naudojamas plokštelinis arba rotacinis šilumogrąžis.

Plokštelinis šilumogrąžis gali būti paprastas (besikertančių srautų) arba aukšto efektyvumo (priešpriešinių srautų). Šilumogrąžis gaminamas iš metalo, plastiko, celiuliozės arba iš specialios membranos (entalpinis) plokštelių. Verta žinoti apie šio šilumogrąžio veikimo principą: iš patalpų šalinamas oras tekėdamas pro šilumogrąžio plokštelių tarpelius perduoda šiluminę energiją priešpriešais iš lauko atitekančiam orui. Jei temperatūrų skirtumas tarp abiejų oro srautų yra didelis, ant plokštelių susidaro kondensatas, o žiemos metu – ir šerkšnas.

Aukšto efektyvumo šilumogrąžis yra ilgesnis nei paprastas, todėl skirtingi oro srautai ilgiau keliauja pro skylutes ir turi daugiau laiko savo šilumai (šalčiui) perduoti priešpriešiniam srautui. Šio tipo šilumogrąžiai gali būti pagaminti tiek iš metalo, tiek iš plastiko ir yra labai efektyvūs (iki 95 %). Svarbu paminėti, kad kuo efektyvesnis plokštelinis šilumogrąžis, tuo labiau jis sausina patalpos orą esant žemai lauko oro temperatūrai, o šilumogrąžyje susidarantis kondensatas pradeda užšalti esant vos už nulį žemesnei temperatūrai.

Sparčiai populiarėjantys iš specialios membranos pagaminti entalpiniai šilumogrąžiai yra kiek mažiau efektyvūs (iki 85 %), tačiau didelė juose besiformuojančio kondensato dalis yra perduodama priešingam oro srautui, t. y. šie šilumogrąžiai didelę dalį drėgmės grąžina atgal į patalpą, todėl oras nėra išsausinamas, o pats šilumogrąžis užšąla esant gerokai žemesnei lauko temperatūrai nei pagaminti iš metalo ar plastiko. Pagrindiniai entalpinio šilumogrąžio trūkumai yra jo kaina ir didesnis nei kituose plokšteliniuose šilumogrąžiuose oro srautų maišymasis.

Plokšteliniui šilumogrąžiui užšalus, vėdinimo įrenginys veikti nebegali, todėl dažniausiai naudojami du būdai, leidžiantys nestabdyti vėdinimo įrenginio žiemos metu. Pirmasis būdas yra prevencinis ir veikia labai paprastai: įrenginyje įmontuojamas elektrinis šildytuvas (vadinamas priešildytuviu arba pirminiu šildytuvu), kuris lauko orą prieš jam patenkant į šilumogrąžį pašildo iki teigiamos temperatūros, todėl šilumogrąžis nebeužšąla ir gali veikti net ir lauke esant žemai temperatūrai. Pagrindinis šio būdo trūkumas yra tas, kad elektrinis šildytuvas naudoja daug elektros energijos, todėl šaltuoju laikotarpiu už elektrą teks mokėti daugiau. Antrasis būdas leidžia užšalti šilumogrąžyje esančiam kondensatui, o tada iš lauko ateinantį oro srautą vėdinimo įrenginys nukreipia tiesiai į patalpas, apeidamas šilumogrąžį. Šis dėl iš patalpos į jį patenkančio šilto oro po truputį atitirpsta ir kai tai įvyksta, lauko oras vėl paleidžiamas per šilumogrąžį. Šio būdo trūkumas yra tas, kad tuo metu, kai lauko oras nukreipiamas tiesiai į patalpas, jis būna šaltas, o norint to išvengti, reikalingas papildomas elektrinis šildytuvas, kuris taip pat neefektyviai naudoja elektros energiją. Kartais gali būti naudojami ir tarpiniai atitirpinimo būdai, tačiau visais atvejais yra aukojamas arba ekonomiškumas, arba komfortas.

Rotacinis šilumogrąžis. Šio tipo šilumokaičiai labai paplitę Skandinavijoje ir kituose šalto klimato regionuose. Jo veikimo principas yra visiškai kitoks, todėl ir savybės bei eksploataciniai ypatumai skiriasi. Jis gaminamas iš aliuminio folijos, kuri gali būti dengiama specialia medžiaga, smarkiai pagerinančia drėgmės grąžinimą į patalpas. Rotacinio šilumogrąžio efektyvumas siekia maždaug 85 %. Nors efektyvumas mažesnis už plokštelinio šilumogrąžio, dėl kitokio veikimo principo rotacinis šilumogrąžis neturi pagrindinių plokštelinio rekuperatoriaus trūkumų. Rotacinis šilumogrąžis neužšąla net kai lauke labai žema temperatūra ir mažiau sausina patalpos orą. Dažnai įvardijamas šių šilumogrąžių trūkumas yra oro srautų maišymasis. Iš tiesų oro maišymasis galimas tiek vėdinimo įrenginiuose su plokšteliniu, tiek su rotaciniu šilumogrąžiu. Tik labai maža iš patalpos šalinamo oro dalis gali patekti į tiekiamo oro srautą, todėl nereikėtų šios savybės vertinti kaip didelio abiejų šilumogrąžių trūkumo, nes jis labai menkas lyginant su ta nauda, kuria suteikia rekuperacinė vėdinimo sistema. Jei nuogąstaujate, kad per vėdinimo įrenginį dalis oro iš jūsų virtuvės ar vonios kambario pateks į kitą patalpą, pagalvokite, kiek oro susimaišo jums varstant tų pačių patalpų duris.

Vėdinimo įrenginius su rotacinio tipo šilumogrąžiais dažniausiai gamina šiaurės šalių gamintojai, daug dėmesio skiriantys funkcionalumui ir kiek mažiau įrenginių grožiui. Gal todėl įrenginiai atrodo ne taip patraukliai, tačiau savo funkcijas atlieka nepriekaištingai.

UAB „Komfovent“, gaminanti ir į daugiau nei 30 šalių eksportuojanti gyvenamosioms patalpoms skirtus vėdinimo įrenginius DOMEKT, pastebi, kad dauguma pirkėjų įvertina minėtas plokštelinio ir rotacinio šilumogrąžių savybes ir šaltesniam klimatui, kur žiemos metu oro temperatūra nukrenta žemiau nei -10, renkasi vėdinimo įrenginius su rotaciniu šilumogrąžiu. Šiltesnio klimato šalyse populiaresnis plokštelinis rekuperatorius.

Užsakymo nr.: PT_87342665