Šiuo laikotarpiu peršalimo susirgimai nėra retenybė, o dėl to kalčiausias yra temperatūrų kontrastas. Ne veltui sakoma, kad nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Jei netinkamai apsirengėme, suprakaitavome arba peršalome, perpūtė vėjas, ypač kaklą, dėsningas rezultatas – gerklės skausmas, sloga. Svarbu ir gleivinių sausumas, mat išsausėjus nosies bei gerklės gleivinei, pažeidžiamas sudėtingas apsauginis barjeras, kurio veiksmingumą lemia gleivinių virpamojo epitelio plaukelių judėjimas, gleivių sekrecija (jų sudėtyje yra imunoglobulino A, kuris svarbus vietiniam imunitetui).

Taigi, jei šis barjeras veikia gerai, virusai, bakterijos, dulkės bei kitos taršios dalelės pašalinamos iš organizmo. Priešingu atveju, užtenka nedidelio vėjelio pūstelėjimo, trumpo pabendravimo su sirguliuojančiu žmogumi, nesilaikant atstumo, bei kosėjimo etiketo nesilaikymo ir turime rezultatą, vardu „peršalimas“.

Peršalimo ligomis suaugę žmonės serga 2–4 kartus per metus, vaikai gali sirgti iki 12–14 kartų. Beje, pastebėta, kad COVID-19 pandemijos metu sumažėjo peršalimo ligų. Tai aiškinama tuo, kad dėvint apsaugines kaukes, ribojant tarpusavio bendravimą – „draugiško pasidalijimo“ virusais ir bakterijomis galimybės ženkliai mažesnės.

Pagalba, pajutus pirmuosius simptomus

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, reikėtų vartoti kuo daugiau šiltų skysčių. Būtent šiltų, o ne karštų, kadangi karšti skysčiai dirgina, degina jau ir taip pažeistą gleivinę, tad patariama gerti maloniai šiltas arbatžolių arbatas, pagardinus jas nedideliu kiekiu medaus ar citrina.

Skausmą sumažina įvairios pastilės, purškalai, tirpalai gerklei skalauti, turintys antiseptinį bei nuskausminantį veikimą. Visgi, labai svarbu jais „nesigydyti“ itin intensyviai, kadangi ilgą laiką bei dažnai vartojant antiseptines pastiles bei purškalus, šie taip pat gali sukelti gleivines dirginantį veikimą.

Slogos simptomus mažina nosies gleivinės paburkimą mažinantys lašai ir aerozoliai, tačiau vartoti juos ilgiau nei 7-ias dienas nerekomenduojama, kadangi ilgiau vartojami jie gali sukelti medikamentinį rinitą, kurio gydymui gali prireikti net operacijos.

Taip pat rekomenduojami augaliniai vaistai, skystinantys gleives, skatinantys virpamojo epitelio plaukelių judėjimą kvėpavimo takuose. Vėlgi, reiktų nepamiršti, kad gleivėms gamintis reikalingi skysčiai, tad jei arbatų ar kambario temperatūros vandens vartosime per mažai – šie vaistai pakankamo efekto neduos.

Peršalimas vasarą

Dažniausia persišaldymo šiltuoju metų laiku priežastis yra temperatūrų skirtumas kondicionuojamose patalpose ir lauke. Didžiausias leistinas lauko ir vidaus temperatūrų skirtumas turėtų būti ne didesnis nei 6–7 laipsniai.

Karštuoju metų laiku didelę laiko dalį praleidžiame kondicionuojamose patalpose: prekybos centrai, automobiliai, biurai, kavinės. Vis dažniau kondicionieriai įrengiami asmeninės erdvėse: namuose ar butuose. Tad lauke tvyrant 27–35 laipsnių karščiui, patalpose retai išsaugomas šis rekomenduojamas 6–7 laipsnių skirtumas.

Taip pat reiktų nepamiršti, kad kondicionuojamose patalpose oras sausesnis, nosies bei gerklės gleivinės labiau džiovinamos, pažeidžiamas apsauginis barjeras, saugantis nuo virusų ir bakterijų patekimo į organizmą, tad rekomenduočiau visada „po ranka“ turėti drėkinantį aliejinį aerozolį nosiai.

Be to, kondicionuojamose uždarose patalpose susiformuoja geresnės sąlygos cirkuliuoti virusams ir bakterijoms, tad infekcijų rizika didėja.

Nevalia ignoruoti gerklės skausmo

Dažniausiai ūmus gerklės skausmas ir užkimimas būna virusinės kilmės. Kartu pasitaiko sloga, nedidelė temperatūra, bendras silpnumas, pasunkėjęs kvėpavimas per nosį, kosulys, atsižvelgiant į tai, kokios „rūšies“ virusas žmogų „užpuolė“.

Tačiau nekreipiant dėmesio į persišaldymo simptomus, nesilaikant gydytojų rekomendacijų, einant į darbą, ypač esant nusilpusiam imunitetui, turint įvairių lėtinių ligų virusinė infekcija gali komplikuotis bakterinę, o tuomet skiriami antibiotikai.

Gerklės skausmą ir užkimimą gali sąlygoti ir visai kitos, o ne peršalimo ligos. Jei gerklę peršti rytais, jaučiate tarsi „kąsnį“, „gumulą“ ryklėje, yra noras kosčioti, ar net kosulio priepuoliai, kimsta balsas, galima įtarti gastroezofagialinį refliuksą, kai skrandžio rūgštys dirgina gerklę. Tuomet reiktų konsultuotis su gydytoju gastroenterologu ir otorinolaringologu, kurie ištirs bei paskirs gydymą.

Galbūt, jau seniai jaučiate, kad sunku kvėpuoti per nosį, naktimis miegate prasižiojęs, atsibudęs jaučiate gerklės sausumą, jautrumą – kreipkitės į gydytoją otorinolaringogą. Gali būti, kad turite iškrypusią nosies pertvarą, polipus nosyje, sergate rinitu, tuomet jums pagelbės chirurginis gydymas.

O galbūt, nepaisant pastovaus kosulio rytais, ryklės perštėjimo, balso kimimo kiekvieną laisvą minutę bėgate parūkyti? Arba dirbate užterštoje aplinkoje, su cheminėmis medžiagomis (nebūtina dirbti kelininku ar chemijos pramonėje, tiesiog esate kirpėja, manikiūrininkė ir pan.). O jei dar daug laiko praleidžiate sausose kondicionuojamose patalpose? Tuomet jūsų diskomforto gerklėje priežastis išorinių faktorių sukeltas kvėpavimo takų dirginimas, ir reiktų pasvarstyti, kaip tuos faktorius pašalinti ar nuo jų apsisaugoti.

Reikėtų atkreipti dėmesį į vaistų, o jų mūsų visuomenėje vartojama labai daug, pašalinį veikimą. Daugelis jų sukelia balso pakitimus, užkimimą, gerklės perštėjimą. Tai kraujo spaudimą mažinantys vaistai, kraują skystinantys vaistai, inhaliuojamieji steroidai ir t.t.

Užkimimą gali sukelti ir balso klosčių pertempimas garsiai, ilgai, netaisyklingai kalbant, dainuojant. Tačiau tai ne vien žmonių, kuriems tenka daug kalbėti, dainuoti „profesinė“ liga. Galbūt, buityje tenka bendrauti su blogai girdinčiais žmonėmis ir kalbėti garsiai, ar tiesiog nuo vaikystės esate „garsiakalbiai“, o gal tiesiog atradote savo talentą dainuoti karaoke ar šeimos vakarėlyje, tik sekančią dieną „neprakalbate“? Tokiu atveju rekomenduojama keletą dienų stengtis visai nekalbėti, apsiriboti būtiniausiomis frazėmis, kurias reiktų bandyti sakyti įprastu balsu ir, jokiu būdu, nešnabždėti, gerti pakankamai skysčių (kambario temperatūros negazuoto vandens) bei vartoti pastiles, turinčias apsauginį, gleivinę drėkinantį poveikį.


„Gelorevoice“ pastilės

„Gelorevoice“ – tai hialurono rūgšties pastilė, pritaikyta įvairių gerklės problemų sprendimui. Ji ypatinga tuo, kad sučiulpus pastilę, ant gleivinės susiformuoja hialurono rūgšties hidrogelio kompleksas, kuris gali išlikti ant gleivinės iki kelių valandų. Tokiu būdu gleivinė yra drėkinama, saugoma, skatinamas jos atsistatymas (regeneracija).

Nesvarbu, kokia gerklės skausmo, užkimimo priežastis būtų (jų yra daug, pavyzdžiui, peršalimas, gastroezofagialinis refluksas, balso pertempimas, žalingi aplinkos faktoriai ir t. t.), visada rekomenduojamas gleivinės drėkinimas, kuris sudaro sąlygas kovoti su infekcija, nepalankiais aplinkos veiksniais bei atsistatyti po ligos. Šias funkcijas „Gelorevoice“ ir atlieka, tad tinkamas bet kurios kilmės ryklės skausmui, perštėjimui, dirginimui, užkimimui palengvinti.

Kada būtina kreiptis į gydytojus?

Gerklės skausmui, kurio priežastis peršalimas, ir užkimimui pagydyti vaistažolių arbatų ir medaus pakanka, jei laikotės gydytojo rekomenduoto režimo, neinate į darbą ar susitikti su draugais, turite gerą imunitetą, nesergate lėtinėmis ligomis. Visais kitais atvejais – prisireiks papildomų priemonių, ar net tiesioginės gydytojo- specialisto konsultacijos.

Jei užkimimas trunka ilgiau nei 3–4 savaites, nors jį gydote įvairiomis priemonėmis, jei atkosėjate krauju, jei eilę metų rūkote (ar rūkėte, bet „metėte“ rūkyti prieš keletą metų), ir jei tarp giminaičių yra onkologinės ligos atvejų – ilgai nedelskite. Šiais atvejais gydytojo otorinolaringologo konsultacija yra būtina.

Užsakymo nr.: PT_87339011