„Gali pasirodyti, kad dėl karantino sustojo darbai ir kainos galėtų kristi, tačiau per metus bendra statybos darbų skaičiuojamoji kaina padidėjo 4 proc., per du metus darbai pabrango 8 proc. Matome, kad kainos nemažėja, todėl svarstantiems apie daugiabučio renovaciją tikrai nereiktų laukti kainų kritimo, o gerinti gyvenimo kokybę jau dabar“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Pabrango renovacijai reikalingos medžiagos

Kiek kainuos daugiabučio renovacija preliminariai nustatoma vadovaujantis Statybos produktų sertifikavimo centro rekomendacijomis. Skaičiuojamajai kainai nustatyti yra naudojami normatyvai, kuriais pagrindžiami darbo vienetui arba darbų grupei reikalingi resursai: medžiagos, mechanizmai, darbo laikas.

Kainyne kainos nurodomos su tam tikru rezervu: yra imamos ne žemiausio kainų lygio kainos, tai yra rinkos didmeninės kainos, kainos kuriuose nėra įvertintos akcijos, nuolaidos ir panašūs kainas įtakojantys faktoriai. Taip pat yra numatytas ir papildomas 3 proc. rezervas. Jis skirtas ne papildomos medžiagoms, bet įvairioms kintamosioms išlaidoms susijusiomis su medžiagomis, pavyzdžiui – transportavimui. Tokiu principu naudojamasi nustatant ir mechanizmų, darbo užmokesčio bei kitas kainas.

Per metus nuo 2020 m. balandžio mėn. bendras medžiagų kainų indeksas padidėjo 3,8 proc.

„Pagal medžiagų grupes labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). Vienoje medžiagų grupėje taip pat gali būti didelė kainų diferenciacija. Pavyzdžiui izoliacinė medžiaga putų polisterenas pabrango iki 20 proc., tai paveiks gyventojų, planuojančių įsidiegti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą“, – teigia V. Serbenta

Renovacijai naudojamų mechanizmų kainos per metus pabrango daugiau nei 5 proc. Tai susiję su kuro kanų augimu ir mechanizmus eksploatuojančių darbininkų darbo užmokesčio kilimu. Darbo užmokestis per metus padidėjo 5,6 proc.

Svarbu stebėti rinkos pokyčius

Kalbant apie renovacijos kainas, pirmiausia, svarbu suprasti, kas yra skaičiuojamoji ir faktinė kaina. Investicijų planavimas atliekamas pagal skaičiuojamąją kainą – sudaromas preliminarus, iš anksto nustatomas biudžetas. Skaičiuojamoji kaina, pasirašius sutartį tarp užsakovo ir rangovo, transformuojasi į sutartinę. O galutinė kaina, kitaip – faktinė kaina, yra kai pabaigus darbus atliekama išlaidų apskaita ir yra apmokamos sąskaitos.

Statybos produktų kainynas yra pagalbinė priemonė, naudojama planuojant finansinius resursus bei renovacijos biudžetą. Tikslus skaičiuojamosios kainos nustatymas užtikrina investicijų plano kokybę.

Stebėti rinkos pokyčius svarbiausia renovacijos projektų administratoriams ir projektuotojams, kurie rengia investicijų planus. Jiems aktualu žinoti apie statybos darbų rinkos kainų pokyčius, kad jų planuojamas biudžetas nebūtų per mažas renovacijai įgyvendinti. Kuo tiksliau suplanuotas biudžetas, tuo mažesnė rizika, kad seno daugiabučio atnaujinimo darbų metu pritrūks lėšų ir projektas nebus užbaigtas laiku.

BETA duomenimis, šiemet įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamojo 1 kv. m kaina yra apie 233 eurų iki valstybės paramos suteikimo.

Užsakymo nr.: PT_87302205