Greitai patiekiami, bet ne greitai pagaminami

Visgi į menkos maistinės vertės greitmaisčio kategoriją koldūnai yra patekę nepelnytai. Tiksliau, ne dėl „savo kaltės” - ne todėl, kad jie, koldūnai, yra su sveika mityba prasilenkiantis patiekalas, o tik dėl to, kad dauguma juos gaminančiųjų turbūt nepakankamai vertina, tai, ką gamina.

Tuo tarpu profesionalūs virtuvės šefai savo restoranų virtuvėse savo rankomis kočiodami koldūnų tešlą, kol ji tampa kone permatoma, ir iš kruopščiai atrinktos, pačių sumaltos grynos mėsos, žino, kad tai yra prabangus patiekalas, sukurtas ne kaip greitas kamšalas skrandžiams, o kaip patiekalas mėgautis, dalintis ir bendrauti.

Tą tikriausiai žinote ir Jūs – jeigu bent kartą gyvenime gaminote naminius koldūnus. Prigaminti koldūnų šeimai – ypač jeigu jie gaminami taip, kaip ir turi būti gaminami naminiai koldūnai - trunka gerą pusdienį, o gal ir ilgiau. Ir tada tos šaldikliuose užšaldytos atsargos „ekstremaliems alkio atvejams” įgauna tokią pat vertę, kaip ir vasarą pievose surinktų ir užšaldytų rinktinių žemuogių ar aviečių sauja. Išskirtinio malonumo vertę.

Kodėl koldūnai

Greitu maistu koldūnus galime vadinti nebent tik dėl to, kad juos galima labai greitai patiekti – kelios minutės verdančiame vandenyje ir paruošta!

O štai maistingumo prasme koldūnus greitmaisčiu galima vadinti nebent tik tada, kai produkto maistinė vertė išties abejotina. Tačiau ir šiuo atveju kaltas ne koldūnas, o šeimininkė, kuri koldūną gamino.

Koldūno akcentas – įdaras. Kaip tik jis nulemia maistinę patiekalo vertę. Tie, kas ryžtasi gaminti koldūnus namuose, įdaro paprastai nepagaili, o štai perkantiesiems jau pagamintus koldūnus specialistai rekomenduoja rinktis labai atidžiai. Taip, kaip rūpestinga mama renkasi maistą labai atsakingai atsižvelgdama į jo sudėtį.

Įdaras - svarbiausia

Visgi net ir namuose mylinčių rankų pagamintas koldūnas su daug įdaro gali nebūti premium klasės, ypač, jeigu įdaro maistinė vertė bus nedidelė, o pagardintas bus prieskoniais su įvairiausiais sintetiniais priedais.

Todėl gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintus koldūnus daugiausia dėmesio skirkite kaip tik įdarui. Kas svarbu? Pasak specialistų, tradiciniam, mėsos, įdarui turėtų būti naudojama tik aukščiausios rūšies liesesnė mėsa, ypač tinka paukštiena, jautiena, neriebi kiauliena. Kitiems – daržovių, varškės, grybų, bulvių, įdarams galioja ta pati taisyklė: produktai turi būti itin kokybiški, o pagrindinės sudėtinės dalies - varškės, daržovių, grybų - įdare turi būti daugiausia. Kokybiškame įdare neturi būti jokių mitybinės vertės neturinčių, tik apimtį didinančių „užpildų“, pavyzdžiui, krakmolo.

Ir auksinė skaniausių koldūnų taisyklė – tai gera mėsa ir pačių iš jos susimaltas faršas. Visą kitą darbą padaro rankų miklumas ir... gababėlis kokybiško sviesto ant ką tik išvirusių koldūnų.

Greitai ir skaniai

Greitai išvirti šilti pietūs vaiko skrandžiui tikrai geriau nei greitosiomis suteptas sumuštinis arba šaltu pienu užpilti sausi pusryčiai. „Premium“ rankų darbo koldūnai yra skanūs ir maistingi (valgydami koldūnus gauname viską, ko reikia: iš tešlos – angliavandenių energijos, iš įdaro – baltymų, iš sviesto padažo – riebalų), todėl rūpesčiu gali tapti kitas klausimas: ką daryti, kad vaikas valgytų ne tą patį maistą? Gal... siūlykite koldūnų su skirtingais įdarais, o tradicinius bandykite tiekti ne tik tradiciškai, bet ir, pavyzdžiui, sriuboje, gaminkite apkepėles su daržovėmis?

Kepyklėlė „MonAmi“ metė sau iššūkį pagaminti „premium“ klasės, tarsi namuose gamintus, koldūnus - su mažai tešlos (40 proc), daug aukščiausios prabos įdaro (60 proc) ir be jokių mechaninių priemonių: kiekvienas koldūnas – lyg meno kūrinys – susukamas ir nuglostomas tik rankomis.

9 skirtingos rūšys

Koldūnų su skirtingais įdarais pasirinkimas – itin turtingas. „MonAmi“ asortimente jų yra net 9 skirtingos rūšys: nuo tradicinių su kiauliena, kalakutiena, kalakutiena su grietinėle (dar švelnesnio skonio), jautiena su rūkyta šonine iki koldūnų su bulvėmis, antiena ir daržovėmis, baravykais, varške, mėlynėmis. Tešlai ypatingą skonį suteikia ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai ir ypač tyras, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus, o įdarams varškė, daržovės, uogos ir mėsa perkamos tik iš Lietuvos ūkininkų (mėsa malama pačių, rankomis). Kalakutienos ir jautienos įdarams sultingumo ir dar turtingesnio skonio suteikia naminis jautienos ir kalakutienos sultinys bei visiškai natūralūs prieskoniai ir žolelės, o saldumo, pavyzdžiui, varškės įdarui – kokybiškas baltasis šokoladas.

Siurprizas ne tik vaikams!

Visi žinome, kad vaikai yra vizualikai – pirmiausia viską „paragauja“ akimis. Todėl gražūs ne tik rankų darbo „MonAmi“ koldūnai, bet ir jų pakuotės. Kiekvienos pakuotės iliustracija yra kurta dailininkės specialiai „MonAmi“ koldūnų linijai.

Trumpai tariant, pakuotės tokios gražios, kad koldūnų rinkinį kaip dovanėlę galima nunešti kasdienės ruošos virtuvėje išvargintai draugei ir pasikviesti ją puodeliui kavos arba tiesiog pasivaikščioti. Ir vaikai bus sotūs, ir mamos laimingos!

Užsakymo nr.: PT_87257079