Judėti reikia visus metus

„Tačiau vien orų permainomis paaiškinti pagausėjusį pacientų skaičių vargu ar galėtumėme. Žiemą dažniau laiką leidžiame ramiai namuose, mažiau judame, valgome kaloringesnį maistą, neretai priaugame kelis kilogramus svorio. Ir štai atėjus pavasariui, prasidėjus sodo, daržo darbams, staiga atsiranda sąnarių ar nugaros skausmai. Natūralu, kad kelis žiemos mėnesius mažiau judėjus ir staiga pradėjus ravėti, genėti, kasti ar karučiais žemes vežti, pradeda skaudėti sąnarius, paūmėja lėtinės sąnarių ligos“, - teigia gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė.

Kaip išvengti sąnarių skausmo?

„Visų pirmą savo pacientams rekomenduoju mankštintis ir judėti visada, nepriklausomai nuo metų laiko. Net ir žiemos vakarais galima išeiti pasivaikščioti, slidinėti lygumų slidėmis, lankyti baseiną ar tiesiog mankštintis namuose. Jeigu mankštai ir judėjimui šaltuoju metų periodu motyvacijos pritrūko, atėjus pavasariui, fizinį krūvį didinti palengva. Vos atšilus orui, pradėti vaikščioti, kas kelias dienas didinant nueinamus atstumus. Vėliau galima pradėti važinėti dviračiu. Atėjus laikui sodo ir daržo darbams, stengtis juos paskirstyti per ilgesnį laiką. Suprantama, kad darbų daug ir visada trūksta laiko, tačiau per trumpą laiką atliekant daug pasikartojančių judesių (ravint, kasant, dažant, kapojant, grėbiant), dažnai tai baigiasi sąnarių ar sausgyslių uždegimu, smulkiųjų plaštakų sąnarių ar juosmeninės stuburo dalies sąstingiu“, - dalinasi savo pastebėjimais gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė.


Kas labiausiai kenkia?

Labiausiai sąnariams ir aplinkiniams audiniams kenkia ilgai atliekami monotoniški judesiai. Todėl dienos eigoje reikėtų keisti darbo pobūdį, daryti pertraukas. Dirbant lysvėse reikėtų vengti darbo pasilenkus ar atsitūpus. Geriausia padėtis, siekiant išvengti nugaros ar kelių sąnarių skausmų – klūpėjimas keturiomis.

Gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė

Kaip tausoti sąnarius darbo metu?

Labai svarbu pasirūpinti keliais. Tam puikiai tinka specialūs antkeliai, kurių galima įsigyti bet kurioje statybinių medžiagų parduotuvėje. Tokie paminkštinti antkeliai apsaugo kelio sąnarius nuo drėgnos, šaltos žemės, grumstukų ar akmenukų, jais patogu ropoti tarp lysvių. Genėti, dažyti ar skinti vaisius rekomenduočiau saugiai pasilypėjus, nes ilgiau dirbant pakėlus rankas gali atsirasti kaklinės stuburo dalies ar pečių sąnarių skausmai. Jeigu reikia nešti didesnius svorius, tai yra juodžemį dirvai ar vandenį laistymui, pageidautina svorį paskirstyti abiem rankoms vienodai, nešti po mažesnį svorį per kelis kartus, kad būtų kuo mažesnė apkrova stuburui ir stambiesiems sąnariams.


Mityba – labai svarbi

Gerai sąnarių būklei užtikrinti ne mažiau svarbi ir mityba. Reikėtų stengtis valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių, natūraliai pagamintos mėsos ir žuvies. Svarbu, kad maistas būtų kuo mažiau perdirbtas, vengti rafinuotų angliavandenių, aliejų, hidrintų riebalų, vartoti kuo mažiau pridėtinio cukraus. Labai svarbu, kad žmogus neturėtų antsvorio ir nutukimo, nes kuo didesnis kūno svoris, tuo greičiau dėvisi stambieji sąnariai – klubai, keliai, čiurnos.


Gydytojos rekomendacija

Osteoartrito, paprasčiau tariant, sąnarių dėvėjimosi gydymui ir profilaktikai taip pat rekomenduojami vaistai. Nereceptinis vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra neesterifikuotas avokadų/sojų aliejus, o efektyvumas yra įrodytas klinikiniais tyrimais – Piascledine. Apibendrinus klinikinio tyrimo rezultatus, 50 % pacientų po 6 mėnesių Piascledine vartojimo nurodė nejaučiantys jokio skausmo, 57,6 % pacientų nebereikėjo nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir analgetikų, taip pat stebėtas statistiškai reikšmingas sąnario funkcijos pagerėjimas.


Kiek laiko vartoti?

Piascledine yra saugus vartoti ilgą laiką - malšina skausmą ir uždegimą, stabdo padidėjusį kolageno irimą, skatina kolageno gamybą sąnariuose, bei turi struktūrą modifikuojantį poveikį. Piascledinas vartojamas po 1 tabletę per dieną, užgeriant stikline vandens. Pageidaujama vartojimo trukmė – 6 mėnesiai.


„Pavasaris – malonus laikas, kuomet esame darbingai nusiteikę ir nenorime, kad sąnarių skausmai trukdytų mums džiaugtis šiuo nuostabiu metų laiku. Dirbkite saugiai, mankštinkitės ir būkite sveiki!”, - linki gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė.

Užsakymo nr.: PT_87255311