Subalansuotos mitybos svarba

Dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit sako, kad pacientai neretai kreipiasi pasakodami, jog jiems vis atsiranda netikėtų maisto užgaidų: „Priklausomai nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, žmogus turi gauti optimalų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų kiekį ir santykį. Tik subalansuota, visavertė mityba užtikrina gerą sveikatą ir nuotaiką, aktyvina mąstymą, gali sumažinti stresą, padidinti darbo našumą. Todėl svarbu įsiklausyti į organizmo norus“, – sako dr. R. Petereit.

Saldūs, sūrūs ir aštrūs norai

Yra tyrimų, kurie rodo, kad tie, kurie nori saldaus maisto, patiria chromo trūkumą. Jo balansą padeda atstatyti vištiena, jautiena, žuvis, perlinės kruopos, pomidorai, vyšnios, obuoliai. Saldaus maisto užgaidas analizuojantys specialistai taip pat išskiria staigų norą suvalgyti šokolado. Tai gali būti siejama su magnio trūkumu. Tokiu atveju rekomenduojama mitybą papildyti riešutais, daržovėmis, vaisiais, o renkantis šokoladą, pirmenybę teikti tam, kuriame yra 70% ar daugiau kakavos, nes jame bus ir daugiau magnio.

Rūta Petereit
Foto: Organizatorių nuotr.

Sūraus maisto užgaida gali kilti dėl mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio, natrio, magnio, cinko ir kitų trūkumo. Kadangi specialistai pataria atidžiai sekti suvartojamos druskos kiekį, šiuo atveju mineralų trūkumui kompensuoti patariama vartoti daugiau jūrų augmenijos, pavyzdžiui, rudadumblių, jūrų dumblių lapų, taip pat į racioną įtraukti ispaninių šalavijų ar kanapių sėklų.

Specialistai pastebi, kad kai labai karšta, norisi aštraus maisto, nes jis padeda organizmui susidoroti su aukšta temperatūra. Aštrūs priedai ir prieskoniai laikinai paspartina medžiagų apykaitą, o tai lemia didesnį prakaitavimą ir atvėsina. Tačiau yra ir tokių hipotezių, kad aštraus maisto gali norėtis tiems, kuriems liūdna arba nuobodu, nes prieskonių gausa pasižymintys patiekalai sukelia adrenalino pliūpsnį, gerina nuotaiką ir palengvina skausmą.

Ką reiškia, jei labai norisi kefyro

Kartais organizmo norai gali būti labai konkretūs. Norisi ne tik saldaus ar sūraus skonio, o labai konkretaus produkto. Jei staiga užsinori kefyro, specialistai tai sieja su galimu kalcio trūkumu. Be to, stiprus kefyro noras gali rodyti ir bakterijų disbalansą žarnyne. Rauginti produktai padeda šiuos nukrypimus atstatyti.

„Dėl didelio gyvenimo tempo, mūsų racione atsiranda vis daugiau patogių, greitai paruošiamų produktų, kurie maistingumo prasme ne visuomet būna vertingi. Dėl to organizmas ima siųsti signalus kefyrui ar kitiems ne tik maistingiems, bet ir natūraliems produktams, kurie užtikrina sveiką mitybą“, – sako bendrovės „Pieno žvaigždės“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Vilma Laukytė–Staniuvienė
Foto: Organizatorių nuotr.

Kefyras, kaip ir kiti pieno gaminiai yra kupinas baltymų, lengvai įsisavinamų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Bet kefyras turi ir išskirtinių savybių, kadangi yra fermentuotas gėrimas, jis pasižymi organizmui itin svarbiomis probiotinėmis savybėmis.

„Mūsų kefyras yra gaminamas naudojant gyvą kefyro grybą, būtent jis skatina rūgimo procesą ir įkvepia kefyrui gyvybės, sukurdamas milžiniškus kiekius gerųjų bakterijų. Vienoje „Dvaro“ kefyro 900 gramų pakuotėje yra net 9 000 000 000 gerųjų bakterijų kolonijų. Tad nesistebiu, kad mūsų organizmai pajaučia šį natūralumą, ir ima norėti kefyro dar ir dar“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

Dr. R. Petereit kefyrą, pasukas ar rūgpienį ypač rekomenduoja vasarą, nes šie fermentuoti pieno produktai puikiai gaivina. „Kiekvienas suaugęs žmogus kasdien gali drąsiai suvartoti po tris stiklines kefyro, pasukų ar rūgpienio, kad neviršytų rekomenduojamos pieno produktų normos. Žinoma, svarbu ir kokius produktus renkamės. Patarčiau atkreipti dėmesį į sudėtį, pridėtinio cukraus kiekį. Naudingiausia sveikatai bus, jeigu pasirinksite natūralų kefyrą, pasukas ar rūgpienį be jokių priedų“, – teigia dietologė.