„Visi suprantame, kad ir taip nemaži krovinių srautai ateityje tik didės. Transportavimo procese jau naudojamos technologijos, leidžiančios nusiųsti pranešimus vairuotojui, vežančiam krovinį – šios telematikos technologijos rinkoje gyvuoja apie 20 metų, tačiau siunčiama informacija nėra sisteminama. Itin aktualu ir tai, kad siunčiamos žinutės vairuotojus pasiektų laiku,“ – sako socialinių mokslų daktarė Aurelija Burinskienė.

„Projektą įvardinome kaip „kontekstą atpažįstančių išmaniųjų paslaugų teikimą operatyviam krovinių transportavimo valdymui“. Kontekstas – tai nenumatytos situacijos, galimi susidūrimai keliuose ir visa kita, kas liečia vairuotojo darbą. Dabartinės technologijos, tokios kaip sensoriai, transliatoriai ir pan., leidžia gauti informaciją per geografines informacines sistemas į transporto objektą, taip pranešant ir padedant vairuotojui transportavimo procesą įvykdyti geriausiai,“ – pasakoja matematikos-informatikos mokslų daktarė Dalė Dzemydienė.

„Mūsų kuriama sistema integruos ir pagal svarbumą rūšiuos daugelį vairuotojams aktualių paslaugų: nuo informacijos apie vairuojamos transporto priemonės techninę būklę iki žinių apie kelio sąlygas. Ši informacija padėtų be popierinių dokumentų saugiau ir darniau vystyti transporto sektorių,“ – sakė ji, pridurdama, kad sunkiausias projekto iššūkis – skirtingų transporto rūšių naudojamų sistemų sujungimas į vieningą platformą.

Aurelija Burinskienė projekte atstovauja vadybinę, o Dalė Dzemydienė – informacinių komunikacijos technologijų bei dirbtinio intelekto sritį. Dar du projekto dalyviai dirba su transporto poreikiais, taip pat vienas mokslininkų taiko kompleksinių paslaugų realizacijos sisteminę dalį. Vos keturių žmonių komandoje darbuojasi ir dokturantūros studentas, o jaunieji mokslininkai visada laukiami, papildyti projektą žiniomis ir prisidėti prie interdisciplininio projekto tyrimų vykdymo.

Vairuotojų darbą palengvinti siekiančios mokslininkės pasakoja, kad projektas leis prisitaikyti prie naujų technologijų bei platformų, kurios suteikia galimybę stebėti ir teikti informaciją. Prieš 9 mėnesius pradėtas 211 tūkstančių eurų vertės, 3 metus vyksiantis projektas jau pasiekė antrąjį iš penkių etapų – mokslininkų komanda atliko rinkos analizę ir ieško būdų, kaip toliau sėkmingai vystyti tyrimą.

Užsakymo nr.: PT_87233405