„Šiuo metu esame gavę jau daugiau nei 100 paraiškų. Įvertinę karantino keliamus sunkumus, matome, kad daugiabučių gyventojams reikia daugiau laiko susirinkimams, aptarimams, sprendimų priėmimui, todėl kvietimo terminas buvo pratęstas iki šių metų pabaigos“, – pastebi Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Daugiabučių namų būstų savininkai karantino laikotarpiu susitikti ir priimti sprendimų tiesiogiai negali, todėl vykdomi vaizdo skambučiai, kuriuose keliamos diskusijos. Balsavimas vyksta raštu, balsadėžių ar pašto dėžučių pagalba. Deja, bet sprendimo priėmimo elektroninėmis priemonėmis būdas tinkamas ne visiems daugiabučių gyventojams. Didelė dalis administratorių laukia karantino pabaigos ir galimybės organizuoti gyvus susirinkimus, kad į juos pilnavertiškai įsitraukti galėtų visi būstų savininkai.

Valstybės parama

Būsto energijos taupymo agentūra primena, kad paraiškas dėl valstybės paramos renovacijai gali teikti savivaldybės, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai bei savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos administratoriai.

Pagal kvietime numatytas sąlygas, valstybės parama skiriama visoms daugiabučio namo renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidoms padengti ir kompensuoti 30 proc. investicijų, tenkančių energiją taupančių priemonių įgyvendinimui, pavyzdžiui, sienų ir stogo apšiltinimui, balkonų įstiklinimui, šildymo sistemos atnaujinimui.

Papildomai teikiama 100 proc. parama mažas pajamas turintiems gyventojams, padengiant visas jiems tenkančias išlaidas, susijusias su namo modernizacijos projekto įgyvendinimu.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai

Planuojantiems renovaciją šiuo metu sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai bei karštam vandeniui gamintis patiems: naudojant šilumos siurblius, saulės kolektorius ar kitus atsinaujinančios energijos įrenginius. Tokiems projektams ir priemonėms gali būti skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Kvietime nustatytas reikalavimas – didesniuose kaip 1500 m2 ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms.

Saulės jėgainės yra efektyvus ir patogus būdas taupyti išlaidas elektrai: per 7 metus jėgainės įrengimo kaštai pasidengia, o toliau elektrą gyventojai gauna beveik nemokamai. Statant saulės jėgainę, galima kartu įsidiegti šilumos siurblį, kurio darbui naudojama jėgainės pagaminama elektra. Tai dažna praktika, nes toks variantas ekonomiškai patrauklus – sumažėja mokesčiai tiek už šildymą, tiek už elektrą.

Pasinaudokite mažosios renovacijos suteikiamomis galimybėmis

Nuo balandžio 23 d. galima teikti paraiškas ir mažajai renovacijai - daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui bei įrenginių, skirtų karštam vandeniui ruošti iš atsinaujinančių energijos išteklių, diegimui. Pasinaudojus programos parama, galima gauti 30 proc. kompensaciją.

Gyventojai, siekiantys gauti paramą, privalo pasikeisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius šilumos punktus. Parama bus taikoma ir tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Paraiškos teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) tiesiogiai arba naudojantis pašto ir pasiuntinių teikiamomis paslaugomis.

Šiuo metu yra įgyvendinama apie 600 daugiabučių atnaujinimo projektų, dar apie 800 projektų yra skirtingose projektų parengimo stadijose. Šiemet atnaujinta 110 daugiabučių. Gauti konsultaciją būsto atnaujinimo klausimais galima paskambinus nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Užsakymo nr.: PT_87210221