„Šiais laikais tiek profesionalios, tiek ir mėgėjiškos sodo technikos gamintojai deda dideles pastangas ir investicijas tam, kad vartotojui suteiktų kuo efektyvesnę ir malonesnę patirtį, prižiūrint bei tvarkant savo namų aplinką. Šių pastangų rezultatas – akumuliatoriniai įrankiai, kurių pagalba darbus sode, kieme ar sodyboje galima atlikti ne tik efektyviai, bet ir greitai bei patogiai“, – sako T. Petrauskas.

Pamirškite gremėzdiškus, benziną siurbiančius monstrus

Kaip pasakoja „Stokker“ atstovas, išaugusį akumuliatorinių įrankių populiarumą lėmė neabejotini jų pranašumai prieš įprastą sodo techniką.

„Pirmiausia – reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad akumuliatorinių prietaisų priežiūra ir aptarnavimas yra labai paprastas ir nereikalaujantis specialių žinių. Jei turint, pavyzdžiui, benzininį įrankį, išsitraukus jį po žiemos, šis neužsikuria, tuomet tenka vežti jį taisyti, ieškoti gedimo ir panašiai. Negano to, kiekvieną kartą prieš dirbant, reikia pasirūpinti kuro atsargomis, kartas nuo karto keisti tepalus. Tuo metu turint akumuliatorinį prietaisą, kone vienintelė sąlyga yra tokia, kad jį reikia pilnai užkrauti prie žiemą ir laikyti teigiamoje temperatūroje, sausoje vietoje“, – teigia T. Petrauskas.

Stokker nuotr.

Tačiau nesudėtingos eksploatavimo sąlygos, kaip sako pašnekovas, tik akumuliatorius naudojančios sodo techniko privalumų ledkalnio viršūnė.

„Tokie įrankiai yra kur kas lengvesni, todėl jais naudotis gali įvairių amžių grupių žmonės. Dažnas mūsų klientas – moterys, kurios džiaugiasi, kad dabar įvairius smulkius darbus gali atlikti pačios, nereikia prašyti vyrų, samdyti darbuotojų ir pan. Svarbu ir tai, kad tokius įrankius valdyti yra labai paprastas ir patogu. Pavyzdžiui, viena populiariausių sodo ir daržo įrankių – trimeris. Galima lengvai reguliuoti jo aukštį, jis pasižymi patogiomis, pagal žmogaus ūgį ir rankų padėtį reguliuojamomis rankenomis.

Nereikėtų pamiršti ir lengvo transportavimo. Daugelis tokios sodo technikos yra paprastai sulankstoma ar išardoma, todėl labai patogu ją įsidėti į automobilį ir vežti, pavyzdžiui, į sodybą, kapines ar kitą vietą, kurioje norite atlikti darbus“, – pasakoja T. Petrauskas.

Stokker nuotr.

Vienas akumuliatorius – daug įrankių

Greičiausiai, viena iš svarbiausių akumuliatorinių sodo ir daržo įrankių savybių – galimybė naudoti vieną akumuliatorių skirtingiems prietaisams.

„Priklausomai nuo prižiūrimos aplinkos, gali reikėti įvairių įrankių, pavyzdžiui: nukirpti krūmams yra reikalingos gyvatvorės žirklės, nupjauti vejai – vejapjovė ar trimeris, apgenėti vaismedžius – grandininis pjūklas. Kiekvienam įrankiui įsigyti akumuliatorių yra gan brangu, todėl visada rekomenduoja rinktis vieną gamintoją, kuris gamina labai plačią gamą įrankių. Tokiu atveju galima naudoti vieną akumuliatorių skirtingiems įrankiams. Tai yra kur kas pigiau, o darbų kokybė išlieka tokia pati“, – sako „Stokker“ produktų specialistas.

Pastaruoju metu labai išpopuliarėję, „Stokker“ asortimente randami, vejos robotai taip pat pasižymi universalumu, kai kalba pasisuka apie vienos baterijos naudojimą.

„Vienas iš mūsų gamintojų „Worx“ siūlo tokį vejos robotą, kuriame naudojamą bateriją galima labai paprastai išsiimti ir įdėti į bet kurį to pačio gamintojo įrenginį. Po darbo baterija yra įdedama atgal į vejos robotą ir šis ją pats vėl įkrauna“, – pasakoja T. Petrauskas.

Stokker nuotr.

Negano to, vejos robotai sprendžia ir kitą, gana dažnai apie tobulą veją svajojančių žmonių, problemą – žolės išmetimą.

„Jeigu veja yra prižiūrima su žoliapjove, norint, kad nauja žolė ataugtų nepriekaištingai lygi, nupjautą dalį būtina surinkti, tačiau tuomet iškyla klausimas – kur ją padėti? Vienas iš pasirinkimų – vežti į specialiai žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius, kitas – kompostuoti. Tačiau abu pasirinkimai reikalauja papildomo darbo ir laiko. Tuo metu robotas, kuris veją pjauna kiekvieną dieną, arba kitaip sakant – neleidžia jai užaugti, natūraliai nepalieka didelių žolės likučių, todėl jų nereikia rinkti ir kažkur vežti ar dėti“, – aiškina pašnekovas.

Kaip išsirinkti tinkamiausią sodo techniką sau?

T. Petrausko teigimu, lietuviai yra tokie pirkėjai, kurie visada ieško kuo galingesnio įrankio, tačiau tiesa ta, kad įrankį reikėtų rinkti ne pagal jo galią, o pagal tai, kokius darbus su juo norima atlikti.

„Šiais laikais tikrai nėra taip, kad reikia kuo galingesnio ir brangesnio įrenginio. Jei poreikis yra sutvarkyti mažo sklypo veją, sodą, apkarpyti krūmus ar nugenėti medžių šakas – užtenka paprastesnės ir pigesnės technikos.

Stokker nuotr.

Štai, nuo 12 iki 20 voltų galingumo akumuliatoriniai įrankiai yra priskiriami smulkesniems sodo darbams. Jie idealiai tinka žmonėms, kurie gyvena kotedžuose ir turi vos kelis arus žemės, ar priemiesčių namų gyventojams, kurių sklypas taip pat iki 10 arų. Tarp tokių įrankių galima įvardyti trimerius, gyvatvorių žirkles, vejapjovės, vejos robotus, grandininius pjūklus ir lapų pūstuvus. Tuo metu nuo 36 iki 58 voltų galingumo akumuliatoriniai įrankiai jau yra laikomi profesionaliais arba skirtais atlikti sudėtingesnius darbus. Pavyzdžiui, jei sklypas ribojasi su kanalu, kurį reikia prižiūrėti, tai patogiai ir efektyviai nupjauti čia augančią žolę jau reikia daugiau galios, šiuo atveju – galingesnio trimerio“, – sako specialistas.

Tad, jo teigimu, prieš įsigyjant bet kokį sodo ar daržo įrankį, visada reikėtų įsivertinti jo galimybes.
„Jei nežinote, kokio galingumo įrenginio jums reikia, „Stokker“ specialistai yra pasiruošę patarti ir pakonsultuoti visais kylančiais klausimais bei padėti išsirinkti individualiai jūsų namų aplinkai prižiūrėti tinkančią techniką“, – teigia T. Petrauskas.

Visus „Stokker“ siūlomus sodo akumuliatorinius įrankius galima rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_87192267