Šiemet „Atliekų kultūros“ egzaminą išbandė net apie 14 tūkst. žmonių iš visų Lietuvos savivaldybių. Daugiausiai sprendžiančių egzaminą buvo iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajono ir Alytaus. Organizatoriai sakė, kad dalyvių amžius taip pat įvairus. Egzamine aktyviai dalyvavo tiek pradinių klasių moksleiviai, tiek studentai ar vyresnieji. Vyriausiai „Atliekų egzamino“ dalyvei – 72-eji.

Jau tradicija tapo ir tai, kad egzamine gausiai dalyvaujama ugdymo įstaigose. Šiemet čia savo žinias nusprendė patikrinti moksleiviai iš 252 mokyklų. Aktyviausiai egzamine dalyvavo Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija, Jonavos Senamiesčio gimnazija, Skuodo Bartuvos progimnazija bei Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazija.

Aktyviausi pradinių klasių mokiniai atstovavo Klaipėdos r. Kretingalės pagrindinę mokyklą, Skuodo Bartuvos progimnaziją, Juodšilių „Šilo“ gimnaziją, Panevėžio Alfonso Lipniūno progimnaziją bei Vilniaus Filaretų pradinę mokyklą.

Kaip dar prieš patį egzaminą sakė VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius, šis projektas jau rado savo vietą ir džiugu, jog sulaukia nemažo žmonių dėmesio.

„Noriai įsitraukė ir savivaldybės, ir patys žmonės. Šis egzaminas puikiai parodė, kad visos grupės – tiek atliekų tvarkytojai, tiek gyventojai gali susitelkti ir parodyti, koks tai svarbus, o kartu ir įdomus kasdienybės aspektas. Kartu čia atsiranda ir varžymosi elementas“, – sakė T. Vaitkevičius.

Kaip ir praėjusiais metais, egzaminas, kurio klausimai apėmė rūšiavimo, tvarumo, ekologijos bei atliekų surinkimo sritis, buvo sudarytas atsižvelgiant į dalyvių amžių – pradinių (1–4) klasių mokiniai turėjo atsakyti į 15 uždarų testo klausimų, tuo tarpu, visiems vyresniems teko 30 uždarų testo klausimų. Į visus klausimus atsakyti dalyviai turėjo per 45 minutes, o kiekvienas teisingas jų atsakymas buvo vertinamas vienu tašku. Priklausomai nuo teisingai atsakytų klausimų kiekio, dalyviai buvo apdovanoti virtualiais pažengusiojo, žinovo arba eksperto diplomais.

Net 299 egzamino dalyvių buvo įvertinti eksperto diplomais. Vyresniųjų grupėje norint tapti ekspertu teisingai reikėjo atsakyti į 24 klausimus iš 30. Tuo tarpu jaunesniųjų grupėje teisingų atsakymų turėjo būti 11 iš 15.

T. Vaitkevičius pažymėjo, kad ypač džiugina, jog jau antrus metus iš eilės prisijungia daug moksleivių. Tai rodo, jog „Atliekų kultūros“ egzaminas tampa ne tik prasminga pramoga, bet ir įprastų pamokų mokyklose papildymas tiek mokiniams, tiek ir jų mokytojams.

VAATC atstovai atskleidė, kad geriausiai jaunesniųjų grupėje sekėsi atsakyti į klausimus, ko negalima mesti į tekstilės atliekų surinkimo konteinerį, kokių atliekų negalima mesti į stiklo atliekoms skirtą konteinerį, kokios atliekos gali būti kompostuojamos bei ką daryti su keliomis kartoninėmis dėžėmis.

Tuo tarpu vyresniųjų grupėje geriausiai atsakyta į klausimus, kur išmesti nuo plastikinių butelių pasimetusius kamštelius, kokioms atliekoms skirtas mėlynos spalvos atliekų surinkimo konteineris, ko negalima daryti su tinkamais naudoti, bet nebereikalingais daiktais ir ką daryti, kad kuo mažiau išmesti maisto atliekų.

Jaunesniųjų grupėje mažiausiai teisingų atsakymų surinko klausimas, kur reikia išmesti stiklinį indą su nebenaudojamais dažais. sudėtingiausiai vyresniems dalyviams sekėsi spręsti klausimus apie tai, kokia veikla pripažįstama geriausiu būdu, leidžiančiu maksimaliai sumažinti neigiamą atliekų poveikį aplinkai, nuo kada Lietuvoje maisto atliekos turi būti surenkamos atskirai ir nemaišomos su kitų tipų atliekomis, kiek vienetų šiukšlių randama paplūdimiuose bei kiek laiko netinkamai išmesta nuorūka gali teršti aplinką.

Geriausiai išsprendusiems „Atliekų kultūros“ egzaminą atskiros savivaldybės įsteigė prizus. Dėl jų įteikimo savivaldybių atstovai susisieks su egzaminą gerai išsprendusiais dalyviais.

Geriausiai „Atliekų kultūros“ egzaminą išsprendusiems dalyviams atiteks komandinis nuotykis miške su "Nuotykių ekspertais", plakatas su nugalėtojo nuotrauka atspindint jo hobį, didelio formato fotodrobė formatu, gertuvė, maisto termosas, sidabrinis auksu puoštas ženkliukas su Vyčiu, specialiai sukurta peteliškė, specialiai sukurta prijuostė iš džinso su siuvinėtu „Atliekų kultūra“ logotipu, pasiplaukiojimas irklente dviems, apsilankymas „Dino parke“, dešimt „Aušros” muziejaus leidinių, daugybė specialiųjų prizų ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos bei šalies savivaldybių įsteigti specialūs prizai.

Pasitikrinti savo žinias ir toliau gali kiekvienas norintis – tereikia apsilankyti egzamino internetinėje svetainėje ir paspausti „Spręsti“. Tam nereikia net registracijos.
Įvertinę šių metų egzamino rezultatus, egzamino organizatoriai planuoja jį rengti ir kitais metais.

Užsakymo nr.: PT_87173393