1. Visa natūrali ir ekologiška kosmetika yra vienoda.

Ekologiškas priemones renkamės, nes norime būti tikros, kad jos pagamintos iš kokybiškų žaliavų, yra švarios sudėties ir saugios tiek mums, tiek aplinkai. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, ar pasirinkta priemonė nėra tik tariamai ekologiška ar natūrali.

Natūralią kosmetiką savo grožio rutinoje naudojanti socialinių tinklų specialistė Gintarė Vasyliūtė pasakoja, kad norėdama rūpintis grožiu išbandė daugybę produktų. Noras geriau suprasti jų veikimą paskatino atidžiau tyrinėti kosmetikos sudėtį ir žalingus ingredientus.

„Tai mane ir atvedė prie natūralios kosmetikos naudojimo. Ne visada atkreipiu dėmesį, ar produktas sertifikuotas, bet atsižvelgiu į jo sudėtį.“

„Natūralios kosmetikos sudėtyje paprastai būna daugiau nei 70 % natūralios kilmės ingredientų. Svarbu atkreipti dėmesį, ar pasirinkta priemonė sertifikuota. Sertifikatai – lyg garantinis ženklas, kad sudėtyje tikrai nebus žalingų konservantų, o gamybos procesas griežtai kontroliuojamas. Tiesa, ekologiškos kosmetikos sertifikavimo standartai nėra vienodi, todėl gali būti leidžiamas skirtingas sintetinių medžiagų kiekis ir jų koncentracija produkte. Vertėtu įsiminti Soil Association, Ecocert, BDIH, demeter bei COSMOS sertifikatus, kurie užtikrina, kad kosmetikoje nebūtų kenksmingiausių sudedamųjų dalių“, – ekologiškų ir natūralių produktų parduotuvių tinklo LIVIN atstovė.

LIVIN nuotr.

2. Natūralios priemonės veikia prasčiau nei įprastos.

Staiga pakeitus įprastas priemones į natūralias, pirmas įspūdis gali būti kiek trikdantis. Tai dažniausiai susiję su kūno detoksikacija – ekologiškose priemonėse nėra agresyvių sudedamųjų dalių, sulfatų, silikonų, sintetinių aliejų ir kt. Todėl oda ir plaukai palaipsniui išsivalo nuo sukauptų cheminių medžiagų.

Tokią kūno reakciją pastebėjo ir dainininkė, dviejų dukrų mama Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė, pradėjusi naudoti ekologiškas kosmetikos priemones. „Anksčiau sakydavau, kad plaukų skalavimas ramunėlių nuoviru yra nesąmonė, o agurkai ant veido man netinka. Per antrąjį nėštumą nuomonę pakeičiau. Pirmiausia, pradėjus naudoti švaresnės sudėties priemones, prasidėjo savotiškas detoksikacijos laikotarpis. Atrodė, kad priemonės neveikia, gal net nelabai tinka. Mano patirtis rodo, kad kūnui reikia duoti laiko išsivalyti nuo cheminių priemaišų. Praėjus detoksikacijai pastebėjau, kad natūralios priemonės tikrai veikia ir teikia naudą.“

Panašia patirtimi dalijasi Gintarė Vasyliūtė: „Tik pradėjus naudoti natūralias priemones atrodė, kad nėra tokio puikaus rezultato, kurį suteikdavo kitos priemonės, bet laikui bėgant plaukai ir oda pradėjo atsigauti. Turbūt daugeliui jau teko girdėti, kad staigų „gražių“ plaukų ar odos efektą suteikia silikonai ir kiti ingredientai, kurie nėra mums naudingi, o ir poveikis nėra ilgalaikis.“

LIVIN nuotr.

Toks pereinamasis laikotarpis – natūrali kūno reakcija į švelnesnę priemonių sudėtį. Jo trukmė labai individuali – gali tęstis nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

3. Natūrali kosmetika yra labai brangi.

Įprastos kosmetikos kainos svyruoja nuo kelių iki kelių šimtų eurų. Natūralios kosmetikos kainos – vienodesnės, nėra tokių didelių atotrūkių tarp skirtingų prekės ženklų.

Gintarė Vasyliūtė, trimetės Viltės mama pastebi, kad pradėjus naudoti natūralią kosmetiką išlaidos net sumažėjo. „Pradėjau pastebėti, kad tuos pačius produktus perku ir naudoju tiek aš, tiek mano dukra. Dažnai renkuosi natūralius aliejus ar kitus produktus, kuriuos galima naudoti tiek kūnui, tiek plaukams.“

Natūralios kosmetikos išskirtinumas ir visa esmė slypi ingredientuose. Pavyzdžiui, gaminant migdolų ar arganų aliejų yra kelis kartus brangesnė žaliava už sojų ar kitą susintetintą aliejų. Produkto kaina gali tapti didesnė, jei sudėtyje naudojama daug augalinių ekstraktų. Apibendrinant – natūralios kosmetikos kainą lemia brangesnės žaliavos. Cheminės kosmetikos kaina dažniausiai priklauso nuo prekės ženklo žinomumo, ypatingos pakuotės ir didelio reklamos biudžeto.

Užsakymo nr.: PT_87162281