Rokiškio dvaras

Kaip pasakoja Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė, mieste stovintis klasicistinio ir barokinio stiliaus bruožų turintis dvaras, priklausęs net trejoms garsioms bajorų giminėms, yra neabejotinai lankomiausia turistų vieta Rokiškyje.

„Per metus Rokiškio dvarą aplanko virš 70 tūkst. žmonių. Šis objektas lankytojus labiausiai traukia dėl savo autentiškos architektūros, nuostabaus jį supančio 28 ha ploto parko bei jo viduje nuo 1940 m. veikiančio Rokiškio krašto muziejaus“, – sako N. Šniokienė.

Dvaro vidus, kaip aiškina pašnekovė, visiškai autentiškas ir nepakitęs nuo praėjusio amžiaus, o jame veikiančiame muziejuje galima pamatyti labai daug unikalių, tam laikotarpiui būdingų eksponatų, priklaususių grafams.

„Tai ir išlikę paveikslai, baldai, indai, įvairios meno vertybės, papuošalai, o taip pat ir vienintelė Lietuvos muziejuose eksponuojama tų laikų drabužių kolekcija. Įdomu ir tai, kad daugelis tokių eksponatų, pavyzdžiui, paveikslai, kabo būtent tose vietose, kuriose juos pakabino dvaro šeimininkai“, – teigia N. Šniokienė.

Rokiškio dvaras

Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia

Visai šalia, lygiai vieno kilometro atstumu, priešais Rokiškio dvarą stovi ir neogotikinio stiliaus miesto bažnyčia. Kaip pasakoja N. Šniokienės, Grafų Tyzenhausų 1887 m. metais pastatytų maldos namų vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai.

„Tyzenhausai buvo labai religingi, todėl pasakojama, kad statant bažnyčią, grafienė turėjo specialų pageidavimą – pastatas privalo stovėti visiškai lygiagrečiai su dvaru, nes tokiu būdu ji galėtų nuo dvaro laiptų stebėti bažnyčioje degančias žvakes“, – pasakoja Rokiškio krašto muziejaus direktorė.

Po bažnyčios presbiterija yra įrengta šių maldos namų įkūrėjų ir miesto globėjų kripta, kurioje ilsisi kunigaikščių Krošinskų bei grafų Tyzenhausenų ir Pšezdeckių palaikai. Na, o pati bažnyčia stebina ne tik savo išore, bet ir viduje laikomais dirbiniais.

„Bažnyčioje lankytojai gali pasigrožėti labai vertingais medžio dirbiniais iš Belgijos, vitražais ir bronzinėmis skulptūromis iš Austrijos, bronziniu paauksuotu altoriumi iš Prancūzijos bei kitais dirbiniais, kuriuos per ilgus metus sukaupė mieste gyvenę grafai“, – sako Rokiškio krašto muziejaus direktorė.

Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia

Centrinės aikštės pastatas

XIX a. iškilęs pastatas buvo vienas svarbiausių to laiko statinių Rokiškio miestelyje. Kaip pasakoja N. Šniokienė, šiame pastate praeityje veikė prekybos namai, kuriuos šiai dienai galima būtų sulyginti su prekybos centru.

„Grafai šio pastato patalpas nuomojo vietos prekybininkams ir amatininkams, kurių darbai bei produktai sutraukdavo viso miestelio gyventojus. Čia būdavo prekiaujama maistu, įvairiais įrankiais, drabužiais ir visomis kitomis prekėmis, kurių reikėdavo miestelėnams“, – pasakoja pašnekovė.

Dabar šiame pastate veikia turizmo ir amatų informacijos centras, tautodailės galerija bei keletas šiuolaikiškų parduotuvių.

„Čia užsukę miestelio lankytojai gali gauti visą reikiamą informaciją apie lankytinas vietas, gido paslaugas ir panašiai. Tautodailės galerijos pirmame aukšte yra įsikūrusi erdvi parodų salė, o antrame aukšte – vyksta edukaciniai užsiėmimai, tautodailininkų vakaronės. Čia galima įsigyti vietinių tautodailininkų sukurtų darbų“, – sako N. Šniokienė.

Šimtamečiai ąžuolai ir Kalvarijos

Tiems, kurie nori daugiau laiko praleisti gryname ore, Rokiškis, kaip teigia N. Šniokienė, ir čia turi ką pasiūlyti.

„Netoli dvaro driekiasi kelių šimtų metų senumo ąžuolų alėja, kuria galima maloniai pasivaikščioti, grožintis didingais medžiais. Kiek toliau nuo Rokiškio centro, Bradesių kaimelyje, stūkso į Lietuvos gamtos paveldą įtrauktas Bradesių ąžuolas su šalia pastatytu aukuru, skirtu baltų dievams. Negano to, pačios miestelio apylinkės yra puikiai sutvarkytos ir išpuoselėtos, veikia laisvalaikio zonos su vaikų žaidimo aikštelėmis, poilsiavietėmis“, – teigia Rokiškio krašto muziejaus direktorė.

Pasak jos, atvykusiems į šį miestelį vertėtų aplankyti ir Rokiškio Kalvarijas – sakralinių statinių kompleksą, kuriame puikiai susijungia gamtos grožis bei architektūra.

„Tikima, kad iš 7-ių skirtingų koplyčių ir koplytėlių sudarytos Kalvarijos buvo įrengtos Reinholdo Tyzenhauzo, kaip atgailos ženklas už jo giminės praeityje padarytas nedorybes. Kiti šaltiniai pasakoja, kad jos čia buvo pastatytos įamžinti vienam iš pirmųjų Kalvarijų kulto Lietuvoje pradininkui, Tyzenhauzų giminės Lietuvoje dvasininkui Jono Gotardui“, – pasakoja N. Šniokienė.

Gastronomija – miesto veidas

Nuo seno Rokiškis yra puikiai žinomas ir šiame mieste gaminamo sūrio bei mėsos produktų. Tad jei lankydamiesi apylinkėse išalksite, numalšinti alkį N. Šniokienė siūlo ne tik miestelyje veikiančiose kavinėse gaminamu puikiu maistu, bet ir šį kraštą garsinančiais produktais.

„Didžiuojamės savo miestelyje gaminamais produktais, nes tikrai ne kiekvienas miestas gali tuo pasigirti. Rokiškio mėsa ir sūris jau yra tapę bendriniais žodžiais, o juos pamėgę ištisos kartos“, – neabejoja pašnekovė.

Anksčiau minėtoje Ąžuolų alėjoje, kuri senais laikais buvo vadinama „Pirkliu keliu, veikia miesto gastronomijos pasididžiavimas – „Rokiškio mėsinės“ gamykla, savo ištakomis menanti 1923 m., kai Rokiškio rajone buvo atidaryta pirmoji skerdykla. Kaip pasakoja mėsinės generalinis direktorius Justinas Kanopa, įmonė ypač didžiuojasi savo gilia istorija, nes būtent nuo jos prasidėjo beveik šimtmetį besitęsianti veikla, verslas ir jo vystymas.

„Rokiškio mėsinė“ nuo senų laikų gamina tradicinius, Aukštaitijos kraštui būdingus, mėsos gaminius: Lietuvos tautiniu paveldu pripažinti šaltai rūkytas Rokiškio skilandis, Rokiškio šaltai rūkyti bei sūdyti lašiniai. Produktų gamyboje naudojami senieji gamybos receptai, rūkymui iki šiol naudojama kaimiška rūkykla. Todėl mūsų produktai turi atpažįstamą išskirtinį skonį bei aromatą“, – sako J. Kanopa.

Gamindama mėsos produktus, Rokiškio mėsinė, kaip teigia jos generalinis direktorius, vadovaujasi giliomis ir dešimtmečius puoselėtomis gamybos tradicijomis.

„Iki šiol gamyboje naudojame nemažai rankų darbo, kuris padeda mums metai iš metų gaminti išskirtinio skonio gaminius, tačiau nestovime vietoje ir ieškome naujų bei inovatyvių sprendimų. Pavyzdžiui, šį pavasarį atnaujinome šaltai rūkytų dešrų asortimentą – nuo šiol „Rokiškio mėsinės“ šaltai rūkytas dešras galima rasti atnaujintose, šiuolaikinėse pakuotėse su lietuviškais raštais lyg iš močiučių skrynių. Taigi, mes tampame šiuolaikiškesni, labiau išsiskirsime iš konkurentų minios, bet tuo pačiu laikomės savo pagrindinių vertybių“, – teigia J. Kanopa.

Visai šalia pagrindinės „Rokiškio mėsinės“ gamyklos veikia ir firminė krautuvė, kurioje tiek Rokiškio gyventojai, tiek ir miesto svečiai gali įsigyti tradicinių mėsos gaminių sau arba parvežti lauktuvių artimiesiems ar draugams.

„Mūsų asortimentas yra labai platus. Pats asmeniškai, siūlyčiau įsigyti tautiniu paveldu vainikuotus produktus, šaltai rūkytas arba vytintas dešras, tikrai nepamirščiau ir mūsų skaniausių kulinarijos mėsos gaminių, tokių kaip virtas liežuvio vyniotinis ar keptas vištienos vyniotinis su slyvomis ar špinatais. Išskirtinio skonio karštai ar šaltai rūkyti gaminiai bus puiki dovana ir gardėsiai jūsų stalui. Pavyzdžiui, jau legenda tapęs skilandis – jį daugelis mėgsta artimiesiems ar draugams vežti į užsienį, kaip lietuviškas gastronomijos vertybes menantį maistą. O jei planuojate poilsį prie ežerų – tai mes pasiūlysime mūsų meistrų kurtus, marinuotos mėsos produktus. Užsukus į mūsų krautuves, pardavėjos visada patars ir padės parinkti norimus produktus“, – sako J. Kanopa.

Užsakymo nr.: PT_87110455