Bėda po vieną „nevaikšto“

Kaip aiškina „URETEK“ pardavimų vadovas Lietuvoje Kęstutis Jurėnas, pastato nusėdimo priežasčių pasitaiko labai įvairių, tačiau ši problema dažniausiai atsiranda dėl nekokybiškai atliktų namo statybos ir įrengimo darbų.

„Pavyzdžiui, statant namą nebuvo atlikti geologiniai tyrimai ir įvertintas gruntas, todėl jį pastačius ant silpno grunto, praėjus kuriam laikui pamatai ar grindys pradėjo sėsti. Dažnai dėl rangovų kompetencijos trūkumo, blogai sutankinamas gruntas taip pat gali būti viena iš priežasčių, kodėl namas pradeda sėsti. Būna net ir tokių atvejų, kai namas yra pastatomas, neįrengus drenažo, todėl, stipriai lyjant, grunte atsiranda drėgmės perteklius, kuris jį silpnina. Pamatų nusėdimui lygiai taip pat įtakos gali turėti ir sausra, nes, išdžiūvus gruntui, susitraukia jo apimtys“, – aiškina specialistas.

Pirmieji požymiai, kurie parodo, kad jūsų namas, greičiausiai, sėda, kaip teigia specialistas, yra sienose atsiradę įtrūkimai ar tarp jų ir grindų pasirodę tarpai.

Uretek nuotr.

„Lengviausiai pastebimi požymiai, kad pastatas, galbūt, yra nusėdęs – sienose atsiradę skilimai arba tarp grindų ir grindjuosčių atsiradę tarpai bei taip pat skilusios keramikinės plytelės. Dažniausiai tokie įplyšimai sienose formuojasi įstrižai iš viršaus į apačią ir gali atsirasti tiek namo viduje, tiek ir išorėje. Lygiai taip pat tarpai, įvairūs įtrūkimai ir nelygumai gali būti pastebimi ir grindyse“, – sako K. Jurėnas.

Laiku nesiėmus problemos sprendimo, K. Jurėno teigimu, gali užklupti netikėti nemalonumai, kurie nesibaigs net ir didelėmis finansinėmis išlaidomis.

„Pačios problemos tikrai nedings, o atvirkščiai – jų tik daugės. Įtrūkimai sienose laikui bėgant virs dideliais plyšiais, per kuriuos į namų vidų pateks vėjas, drėgmė, dėl to patalpose pradės kauptis pelėsis. Tačiau tai tikrai ne visa bėda. Sėdantis namas gali pažeisti vamzdyną, elektros instaliacijas. Tai reiškia, kad gali trūkti šildymo vamzdžiai, kanalizacija, vamzdynų konstrukcijos, o sudegę elektros laidai gali sugadinti brangią buitinę techniką. Net ir sutvarkius visus nuostolius ir išleidus didžiulius pinigus, tačiau nepašalinus nusėdimo, problemos tik kartosis“, – neabejoja specialistas.

Tačiau išeitis yra ir jos pavadinimas – geopolimerinė grunto injekcija.

„Siekiant padidinti silpno grunto laikomąją galią, geopolimerinė technologija naudoja unikalias patentuotų geopolimerinių sakų mišinio plėtimosi savybes, kurios leidžia greitai ir efektyviai atstatyti pastatą ar jo dalį į jo pradinę būklę. Geopolimeras yra tvirta, patvari, netirpi ir laikui atspari medžiaga, kuri nepažeidžia pastato konstrukcijų ir yra labai vertinama alternatyva įprastoms pastatų pamatų stiprinimo ar grindų atstatymo procedūroms“, – aiškina K. Jurėnas.

Būtent nuo įprastų pastato pakėlimo procedūrų geopolimerinė grunto injekcija skiriasi tuo, kad ji nereikalauja jokių kasimo ir griovimo darbų, o darbas yra atliekamas labai greitai.

Uretek nuotr.

„Taikant įprastinius metodus, namo grindys išardomos ir klojamos iš naujo, tačiau naudojant geopolimerinę technologiją, nusėdimas yra sustabdomas greitai ir nepastebimai, nereikia nieko griauti ar ardyti, nes pasiekti gruntą tereikia 12–15 milimetrų pločio gręžinio. Išsikraustyti ir ieškoti laikinos gyvenamosios vietos taip pat nereikia, nes paprastai darbams atlikti užtenka vos vienos dienos“, – pasakoja K. Jurėnas.

Žmogui ir gamtai saugios medžiagos

Kai kam gali pasirodyti, kad dėl to, jog polimeras yra cheminė medžiaga, ji gali pakenkti gruntui, užteršti jame esantį vandenį ir panašiai, tačiau, kaip sako „URETEK“ atstovas, tokioms baimėms pagrindo nėra.

Uretek nuotr.

„Nors injekcijoms naudojamas polimerai ir nėra natūrali medžiaga, tai nereiškia, kad ji yra nesaugi ar pavojinga. „URETEK“ technologija yra naudoja daugiau nei 40 metų. Iki tol ir per visą šį laikotarpį buvo atliktas ne vienas grunto injekcijų tyrimas ar eksperimentas, kurių išvados parodė, kad medžiagos poveikis gruntui ar gruntiniams vandenims neviršija jokių leistinų normų ir rodiklių, neturi išliekamųjų pasekmių, o pati medžiaga yra visiškai saugi. Visai tai reglamentuota ir sertifikuota pagal europinius standartus“, – teigia K. Jurėnas.

Jei kažkada atsirastų poreikis tokią medžiagą utilizuoti, pasak specialisto, procesas nesiskiria nuo bet kurių kitų statybinių atliekų utilizavimo.

„Lygiai taip pat kaip ir plytos, betonas, ar kitos statybinės medžiagos, taip ir polimeras yra reglamentuotas kaip statybinė atlieka, kuri turi būti priduota į tokių atliekų surinkimo aikšteles“, – sako pašnekovas.

Uretek nuotr.

Pasak jo, nereikėtų pamiršti ir to, kad atliekant namo pakėlimo darbus geopolimerinės grunto injekcijos būdu, yra tausojami ir kiti brangūs ištekliai.

„Kadangi, kaip ir minėjau, su „URETEK“ atliekant tokius darbus nereikia nieko griauti ar kasti, tai natūraliai nereikia ir transportuoti sunkių, didelių gabaritų medžiagų, naudoti sunkiasvorio transporto ir pan. Tokiu būdu yra mažinamas anglies dvideginio (Co2) išmetimas, taupomi įvairūs ištekliai ir tausojama gamta. Tad vienareikšmiškai tokia procedūra ne tik taupo laiką, bet ir yra draugiška aplinkai“, – teigia K. Jurėnas.

Užsakymo nr.: PT_87099909