Kaip skirstomi riebalai?

Riebalai padeda pasisavinti kai kuriuos vitaminus, tai pat jie būtini membranoms bei žmogaus nervų dangalui. Riebalai dalyvauja kraujo krešėjimo ir raumenų judėjimo procesuose. Visgi, jei kalbame apie poveikį sveikatai, būtina prisiminti, kad vienų rūšių riebalai yra pranašesni už kitus. Gerieji riebalai – mononesotieji ir polinesotieji, na o blogieji – pramoniniu būdu išgauti transriebalai. Riboti reikia ir sočiųjų riebalų rūgščių turinčius riebalus.

Nuo 2019 metų lapkričio 1 dienos įsigaliojo reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100 gramų riebalų. R. Stukas sako, kad margarinas būtent dėl transriebalų turi tą „blogąjį šleifą“:

„Pirmieji produktai, kurių sudėtyje buvo trasnriebalų, būtent ir yra margarinas. Visgi, mokslas, technologijos žengia tik į priekį, todėl keičiasi ir margarino sudėtis. Pavyzdžiui, visi naujojo „Rama“ margarino ingredientai yra natūralūs. Sudėtis: 80 proc. augaliniai aliejai (palmių aliejus, rapsų aliejus), pasukos, vanduo, emulsiklis (saulėgrąžų lecitinas), natūralios kvapiosios medžiagos, vitaminai A ir D. Šiame margarine nėra transriebalų, o tai – gera naujiena, nes atsiranda dar platesnė galimybės maisto įvairovei. Kasdien nebūtina valgyti tik sviestą ar maisto patiekalų gamybai naudoti tik sviestą, kai galima vartoti keletą skirtingų riebalų šaltinių: margariną, ghee sviestą, kokosų sviestą ir t.t. Tačiau kokie bebūtų riebalai, jų vartojimą reikia riboti, nes per daug riebalų kelia riziką sveikatai“.

Margarinas

Kiek ant duonos tepti riebalo?

Jei kalbame bendrai apie riebalus, lietuviai jų suvartoja per daug. Pavyzdžiui, daugelis sviesto ar margarino ant duonos tepa gerokai daugiau nei reikėtų.

„Remiantis rekomendacijomis, riebalo ant duonos ar batono turėtų būti peršviečiamas sluoksnis, o ne nykščio storio gabalas. Kiek reiktų tepti riebalų? Reikia užtepti plonai ir nubraukti peiliu. Riebalų reikia tik tiek, kad užsipildytų duonos „akutės“. Bet kartais užtepama tiek, kad duonos nebesimato. Ar mes valgysime sviestą, ar margariną – turime atsiminti, kad tai riebalas, kurio žmogui daug nereikia. Mūsų organizmui reikia įvairių medžiagų, tačiau vienų daugiau, kitų – mažiau“, – sako prof. R. Stukas.

Mityboje svarbu įvairovė – tai sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijų pagrindas. Asortimento išplėtimas, skonių įvairovė – ši taisyklė galioja ir riebalams. Vieni tyrimai parodė, kad šiais laikais žmonės, rinkdamiesi maisto produktus, vadovaujasi štai tokiais prioritetais: skonis, sveikatingumas, kaina. Na, o ankstesni tyrimai rodė, kad pirmoje vietoje buvo kaina, o sveikata – trečioje.

„Tendencijos labai geros: norime ir sveikai, ir skaniai, na o dėl skonio nesiginčijama – vienam skaniau vienas, kitam kitas produktas. Būtent dėl to rekomenduoju „neįsikibti“ į vieną produktą, o stengtis palaikyti įvairią mitybą. Tas pas margarinas, juk jis ne tik ant duonos tepamas, bet puikiai tinka ir kaip patiekalų, pavyzdžiui, pyragų, sausainių, ingredientas“, – tvirtina pašnekovas.

Naujiena rinkoje – pasikeitusi „Rama“ sudėtis ir pakuotė

Žvelgdamas į atsinaujinusią „Rama“ sudėtį, profesorius R. Stukas sako, kad vienas esminių jos privalumų – aiškumas: „Dažnas lietuvis numoja ranka į sudėtį ir neskiria jos analizei laiko prekybos centre. O gaila, taip ir susiformuoja stereotipai. Užtenka „paaukoti“ kelias minutes, ir matome, kad „Rama“ margarinas yra be transriebalų, be kitų, neaiškios sudėties, ingredientų, tačiau su naujais privalumais – vitaminais A ir D. Remiantis tyrimais, Lietuvos gyventojams labai trūksta vitamino D, todėl tai, kad jo galime rasti margarine – apgalvotas, motyvuotas ir išties geras sprendimas“.

Vitaminas D yra svarbus sveikiems kaulams, dantims ir raumenims. Mokslininkai vis dažniau teigia, kad šis vitaminas stiprina mūsų imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis, yra tiesiogiai susijęs su energingumu.

Atsinaujinusioje „Rama sudėtyje galime rasti ir vitamino A. Šis vitaminas yra antioksidantų junginys, kuris itin reikšmingas regėjimo procesams ir kokybei, taip pat – svarbus kaulų tvirtumui, bendrai imuninei sistemai.

Nors profesorius R. Stukas atkreipia dėmesį į margarino „Rama“ sudėtį, tačiau dar vienas šio gaminio pokytis – tvari pakuotė. Kaip sako „Rama“ atstovai, jei keistis, tai ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės: „Šiandien pirkėjas yra ne tik orientuotas į kainą, tačiau jam svarbūs ir daugelis kitų dalykų, pavyzdžiui, tai, kad maisto produktų pakuotė nebūtų kenksminga gamtai“.

Užsakymo nr.: PT_87090339