Rūpinkitės raustančia oda

Gydytoja sako, kad būklių, kai oda linkusi rausti yra įvairių. Ne visos jos – rožinė, tačiau, jei turite raustančią jautrią odą, privalote ją tinkamai prižiūrėti.

„Priežasčių, kodėl oda ima rausti, yra daug: tai ir naudojimas įvairių cheminių medžiagų, ir mikroelementų, pavyzdžiui, cinko, trūkumas. Oda gali būti jautresnė ir raustanti nėštumo pradžioje. Taip pat odos jautrumą gali skatinti užterštas ar sausas oras, dulkės, chloruotas vanduo bei daugelis kitų veiksnių. Žinoma, būtina atkreipti dėmesį ir į naudojamą kosmetiką, jos sudėtį, kuri tikrai ne visada gali būti palanki“, – sako specialistė.

Dr. R. Bartusevičienė mano, kad visi išvardinti veiksniai gali lemti didesnį odos jautrumą, kuris galiausiai turi potencialą išsivystyti ir į rožinę, jei ilgainiui būklė nėra tinkamai valdoma.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į vieną lietuvių ypač mėgstamą žalingą įprotį, kurio padarinių daugelis tinkamai neįvertina. Nors puikiai žinome, kad saulės poveikis gali lemti onkologinius susirgimus, pasirodo, ultravioletiniai spinduliai ženkliai padidina ir riziką sirgti rožine.

„Net tiriant odos mėginius histologiškai, pastebimi ženklūs pokyčiai, kuriuos sukelia įvairūs vaikystėje, jaunystėje buvę nudegimai,“ – sako gydytoja.

Labai svarbu suprasti, kad nepaisant to, kokia būklė sukėlė odos paraudimus, tai yra ženklas, kad savo odai turite skirti daugiau dėmesio, rinktis raustančiai odai skirtas priemones bei vengti odos būklės blogėjimą provokuojančių dalykų. Savalaikės pastangos leis suvaldyti prasidėjusias problemas ir neleis joms pereiti į sunkesnes būkles, pavyzdžiui, rožinę.

Pašnekovė pastebi, kad odos būklė gali itin sunkėti, jei užsiimama savigyda, pavyzdžiui, nenustačius tikrosios diagnozės, oda imama tepti steroidiniais vaistiniais preparatais. Panašiai gali nutikti, jei žmogus vartoja steroidinius vaistus, skirtus gretutinėms ligoms gydyti.

„Kartais patiriamus odos simptomus supainiojame su kita liga, pavyzdžiui, akne, tačiau turėtume žinoti, kad ją nuo rožinės skiria tai, kad esant rožinei, bėrimai gyja labai ilgai, bet, atvirkščiai nei esant aknei, nepalieka randų. Visgi, pasitaiko atvejų, kai rožine ir akne žmogus serga vienu metu, tuomet jau tikrai dėl būklės suvaldymo būtina konsultuotis su gydytoju“, – pabrėžia pašnekovė.

Renata Bartusevičienė

Rožinei būdingos trys stadijos

Dėmesį reikėtų atkreipti jau tada, kai pastebime pirmus raustančios odos ženklus, kurie pasireiškia susijaudinus, pabuvus lauke ar kitomis aplinkybėmis. Jau tuomet reikėtų pradėti odą tinkamai prižiūrėti ir atidžiai rinktis priemones, skirtas raustančiai, jautriai odai, stebėti, kad jų sudėtyje nebūtų kvapiklių, konservantų, alkoholio.

„Pirmai rožinės stadijai būdinga tai, kad atsiranda raudonis nosies, skruostų srityje. Dažnai pradžioje toks paraudimas tai atsiranda, tai išnyksta, o būklei sunkėjant lieka pastovus. Nors dažniausiai šis raudonis būna centrinėje veido dalyje, vėliau jis gali plisti už ausų, į kaklo sritį, net ir į plaukuotąją galvos dalį“, – paaiškina R. Bartusevičienė.

Antroje stadijoje, pasak gydytojos, odoje gali atsirasti mazgeliai ir pūlinėliai rožinei būdingose srityse. Taip pat galima pastebėti atsiradusį odos patinimą, pabrinkimą. Tuo tarpu trečios stadijos metu šie pokyčiai didėja ir sunkėja, atsiranda riebalinių liaukų peraugimas bei randėjimas, vadinamas fima. Guodžia tai, kad žmonių, turinčių sunkiausios stadijos rožinę, nėra daug ir tai dažniausiai tie atvejai, kai nesikreipiama pagalbos į specialistus.

Pasak pašnekovės, reikia akcentuoti tai, kad rožinės gydymas labai priklauso nuo to, kokioje stadijoje jo imamasi. Pirmoje stadijoje pakanka parinkti tinkamas raustančiai odai priežiūros priemones ir kosmetiką bei pakeisti kai kuriuos įpročius, pavyzdžiui, mitybos. Svarbu atkreipti dėmesį, kad odos priežiūros priemonės turi saugoti nuo UV spindulių, atstatyti hidrolipidinę plėvelę.

Antroje stadijoje, esant sunkesnei būklei, jau prireikia geriamų antibakterinių preparatų. Svarbiausia šioje stadijoje skiriamų vaistų funkcija – slopinti uždegimą. Savaime suprantama, kad trečios stadijos rožinė gydymui pasiduoda sunkiau, tad geriausia į specialistus kreiptis kuo anksčiau, kai geriamų vaistų visai neprireikia, tačiau, jei gydytojas juos paskiria – būtina juos vartoti taip, kaip buvo paskirta, kad išvengtumėte ligos progresavimo.

Žmogaus indėlis itin svarbus

„Žmogus turi suprasti, kad sergant šia liga, kai kurių dalykų jam jau niekada nebebus galima daryti, nes kitaip, nepaisant gydymo, liga labai greit atsinaujins bei progresuos. Visų pirma – jau aptartas deginimasis saulėje ir soliariumuose. Labai gaila, kad dar tiek daug žmonių mėgaujasi šiais žalingais malonumais. Savo pacientams akcentuoju, kad neužtenka veido pridengti, žalingas UV spindulių poveikis sustabdomas tik itin storu sluoksniu medžiagos, o juk to nedarysite. Dalis pacientų būna įsitikinę, kad saulė jų būklę tik gerina, tačiau taip tikrai nėra. Tiesa, įdegęs veidas maskuoja raudonį, tačiau liga tikrai progresuoja ir žmogus patenka į užburtą ratą, todėl būtina tiek vengti saulės, tiek ir efektyviai naudoti priemones nuo jos“, – pataria gydytoja.

Pasak specialistės, net neprasidėjus ligai tam tikro tipo žmonės jau turėtų būti atsargesni, atidžiau stebintys ir prižiūrintys savo odą.

„Žmogus, kurio oda yra plona, kraujagyslės ryškesnės bei kurio artimi giminaičiai turi raustančią odą jau turėtų būti atidesnis: saugoti odą tiek nuo nudegimų, tiek nuo nušalimų, taip pat negerti karštų gėrimų bei nevalgyti karšto maisto – jie turėtų būti kambario temperatūros. Taip pat reikėtų vengti intensyvaus sporto, kaip ir kitų veiklų, kurių metu išraustate, pavyzdžiui: darbų šiltnamyje, mėgavimosi pirtimi ar karšta vonia. Žinoma, tokie žmonės taip pat turėtų vengti alkoholio, ypač putojančio“, – sako gydytoja dermatovenerologė.

Kalbant apie kosmetikos ir odos priežiūros priemones, specialistė mano, kad itin svarbu nenaudoti agresyvių priemonių, pavyzdžiui: neprausti veido muilu, vengti priemonių, kurių sudėtyje yra alkoholio. Nepalankūs ir tokie produktai, kurių sudėtyje yra silikonų, naftos produktų, konservantų.

„Būtų gerai, jei šios priemonės turėtų tam tikras veikliąsias medžiagas, kurios stiprina kraujagysles. Naudinga, kai sudėtyje yra alijošiaus, agurkų ekstraktų ir kitų medžiagų, kurios ramina, slopina kaitimą, mažina raudonį. Be to, patikimiausia rinktis priemones, kurios randamos vaistinėse,“ – teigia specialistė.

Motyvuotas, savo įpročius keisti gebantis ir organizmo siunčiamus ženklus pastebintis žmogus –gali suvaldyti rožinę, ypač šiais laikais, kai yra tiek daug efektyvių priemonių, galinčių padėti, bei specialistų, mokančių jas parinkti.

Užsakymo nr.: PT_87072469