Ir pasiima! Mainų punkte neužsibuvo ir čia atvežtas altorius - Carito darbuotoja jį nuvežė altorius restauruojančiai moteriai. Išmestas daiktas bus sutvarkytas, atnaujintas ir gyvens toliau, bus kažkam reikalingas.

„Vienas iš Europos Komisijos keliamų uždavinių - kad kuo daugiau daiktų būtų naudojama pakartotinai. Alytaus regione esame sukūrę ir įrengę pakankamai gerą bazę, kad tie daiktai, kurie gali būti naudojami, neatsidurtų sąvartyne, o būtų remontuojami, tvarkomi, skalbiami, dezinfekuojami ir tarnautų toliau“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius A. Reipas

Daiktų mainai – greitai prigijusi naujovė

Daiktų mainai – lengvai prigijusi ir greitai išpopuliarėjusi atliekų tvarkymo sistemos naujovė Alytaus regione, kur toli gražu ne visi žmonių išmesti daiktai tampa atliekomis. Daugybė jų perdirbama, tvarkoma ir vėl naudojama.

2018 metais Alytaus regione įrengti daiktų mainų punktai buvo ir pirmieji tokie punktai Lietuvoje. Prieš juos statant buvo daug svarstymų, diskusijų ir abejonių, ar tokie punktai, veikiantys daugelyje Europos šalių miestų, pas mus pasiteisins ir kaip reikės organizuoti jų veiklą.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad nuogąstauta be reikalo. Jau per pirmuosius veiklos mėnesius punktuose prasidėjo intensyvūs daiktų mainai. Pasiieškoti reikalingų daiktų čia ateidavo ne tik nepriteklių jaučiantys žmonės, bet ir nagingi meistrai, ir tvaraus vartojimo šalininkai, pirmenybę teikiantys ne naujiems, o naudotiems daiktams.

Mainų punktuose „Mainukas“ paliekami daiktai tapo tokie paklausūs, kad Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui (ARATC) teko netgi riboti vienam asmeniui leidžiamų pasiimti daiktų kiekį, o kai kuriems žmonėms nuolatinis apsilankymas „Mainukuose“ virto savotiška pramoga.

„Nemokamai atiduodamų daiktų kiekį apribojome dėl vienintelės priežasties – norėdami skatinti atsakingą vartojimą, keisti žmonių požiūrį į daiktus. Būna, kad žmogus pasiima 10 daiktų, bet išgirdęs, kad nemokamai gaus tik 5, pasvarsto ir dažnai apsisprendžia, kad likusių penkių, už kuriuos reiktų sumokėti simbolinį mokestį, jam nė nereikia“, - pasakojo Agnė Jučienė, ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė.

Šiuo metu septyniose Alytaus regiono atliekų tvarkymo infrastruktūrą kuriančiose savivaldybėse veikia 20 „Mainukų“ ir jų centras „TikoTiks“, nuo balandžio pradėjęs dirbti ir šeštadieniais – jo durys lankytojams būna atvertos kas antrą šeštadienį nuo 9 iki 15 valandos.

Pavadinimus šiems objektams išrinko patys regiono gyventojai, dalyvaudami ARATC paskelbtame konkurse. „TikoTiks“ pastatas turi aukščiausią energetinio naudingumo klasę, o jo statybai buvo panaudoti įvairių statybinių bei apdailos medžiagų likučiai.

Žmonės išmeta labai daug gerų daiktų

„Mainukai“ veikia visuose regione esančiuose rūšiavimo centre (buvusiose didelių ir kitų atliekų surinkimo aikštelėse). Žmonės į juos priveža visko: baldų, televizorių, šaldytuvų, namų apyvokos daiktų, statybinių medžiagų likučių, dviračių, paspirtukų, žaislų, vaikiškų vežimėlių ir automobilių kėdučių, drabužių, avalynės, knygų ir kitko.

Sykį į mainų punktą Alytuje kažkas atvežė didžiulę dėžę naujų sagų. Jas radusi labai apsidžiaugė viena socialinių paslaugų įmonė, sagas panaudojusi centro lankytojų rankdarbiams.

Labai didžiulę paklausą turi baldai, statybinės medžiagos, knygų mylėtojai neretai džiaugiasi „Mainukuose“ atradę visą literatūros klasikos lobyną.

Per pirmuosius daiktų mainų punktų veiklos metus įsitikinta: žmonės išmeta labai daug gerų daiktų ir labai daug žmonių nori tuos daiktus pasiimti bei toliau naudoti. Niekam nebekyla abejonių, kad šie punktai – puiki išeitis, sprendžiant ir ekologines, ir socialines problemas.

„Mainukuose“ surinkti daiktai, kurių niekas nepasiima, patenka į „TikoTiks“ centrą, kur jie tvarkomi, valomi, dezinfekuojami, remontuojami – tikrąja to žodžio prasme prikeliami antram gyvenimui. Net palikti drabužiai čia išskalbiami, išlyginami ir tvarkingai sukabinami – norinčių jų pasiimti visada atsiranda. Nuo balandžio geresnės kokybės, sutvarkytų daiktų galima įsigyti veikti pradėjusioje „TikoTiks“ krautuvėlėje – čia jų kaina simbolinė.

Tekstilės konteineriai pripildomi žaibiškai

Didžiausią pakartotiniam naudojimui atiduodamų daiktų dalį sudaro drabužiai. Jų itin padaugėjo, kai praėjusių metų pabaigoje Alytaus mieste, o netrukus ir Druskininkuose, Lazdijuose, Birštone buvo pastatyti konteineriai tekstilės atliekoms. Gyventojų į juos prašyta mesti tik tuos drabužius ir avalynę, kuriuos jie ir patys dar sutiktų dėvėti, tik dėl kokių nors priežasčių nebenori to daryti.

Tekstilės konteineriai, kurie artimiausiu metu bus pastatyti ir kituose regiono miestuose, pildosi žaibišku greičiu. Jais surinktos tekstilės atliekos vežamos į „TikoTiks“ centrą, čia rūšiuojamos ir atiduodamos gyventojams, labdaros organizacijoms. Net karantino metu „TikoTiks“ darbuotojai pagal pateiktus prašymus komplektuodavo tekstilės siuntas organizacijoms ir pavieniams asmenims.

Kur daugiau dėti atskirai surinktą tekstilę, atsakymų kol kas nėra – tam reikalingi sisteminiai valstybės institucijų sprendimai, turi būti išspręsti tekstilės atliekų tvarkymo finansavimo klausimai.

Todėl ne tik tekstilę, bet ir daugelį kitų pakartotiniam naudojimui tinkamų daiktų „TikoTiks“ naudoja kūrybiškai, nuolat mokydamiesi ir ieškodami optimaliai teisingo ekonominio ir socialinio sprendimo.

Centre organizuojamos edukacinės veiklos, konkursai, bendradarbiaujama su kūrėjais, neįgaliųjų organizacjomis. Iš išmestų daiktų ir jų likučių kuriami vazonai gėlėms, interjero dekoracijos, iš užuolaidų atraižų neįgalieji ARATC užsakymu siuvo maišelius sveriamiems maisto produktams – maišeliai buvo dovanojami atliekų į rūšiavimo centrus atvežusiems gyventojams. Rankdarbių mėgėjams „TikoTiks“ siūlo mezginių ardymui, įvairių audinių atraižų, kitų medžiagų. Labdaros organizacijų prašymu, suteikiama parama atiduodant suremontuotus buities prietaisus, baldus.

Svarbiausia, kad išmesti daiktai nepatektų į sąvartyną, o būtų toliau naudojami. Per praėjusius metus Alytaus regione pakartotiniam naudojimui buvo paruoštos daugiau kaip 76 tonos surinktų atliekų. Šių metų tikslas daug ambicingesnis - 500 tonų.

Užsakymo nr.: PT_87061363