Kai po širdimi plaka kita širdis

Turbūt, kiekviena mama, net ir prikelta vidury nakties, galėtų papasakoti apie jausmą, kuomet sužinojo, kad laukiasi. Tas džiugesys, jaudulys, pasimetimas ir suvokimas, kad visas pasaulis verčiasi aukštyn kojomis – nepamirštami.

„Pirmieji du nėštumai buvo labai laukti, tačiau požiūris į juos – kitoks, nei laukiant trečiojo vaiko“, – vaizdo įraše pasakoja dabar jau trijų vaikų mama Kristina Sereikaitė. Ji dalinasi išgyvenimais, koks jausmas tapti mama trečiojo vaiko, kuomet esi brandesnė, sukaupusi daugiau patirties bei į viską žiūri ramiau ir daugiau laiko nori skirti sau.

„Pamenu, gana anksti nuvykau pas gydytoją, norėdama įsitikinti, kad nėštumas sklandus ir viskas gerai. Atsimenu, kai man parodė pirmąjį ir antrąjį dvynius“, – prisimena Eglė Burdulienė. Vaizdo įraše ji atskleidžia, kad buvo sumišusi ir susijaudinusi, kad po širdimi nešioja net dvi gyvybes.

„Pirmąjį trimestrą net pamiršdavau, kad laukiausi. Visur lėkiau, dalyvavau šokių projekte. Vadovavausi posakiu, kad nėštumas – nėra liga ir nereikia savęs stabdyti“, – prisiminimais dalinasi Enrika Čepulienė. Moteris vaizdo įraše kalba apie tai, koks jausmas sužinojus, kad laukiesi pirmagimės ir kaip naujo žmogaus atėjimas į šį pasauli sustiprina visą šeimą.

Akimirka, kurios neįmanoma pamiršti

Vaiko gimimas – magiška akimirka. Pastojus moteris ima įsivaizduoti, koks bus gimdymas ir pirmasis susitikimas su vaiku. Kartais šis įsivaizdavimas išsipildo, o kartais – ne.

„Sunku apsakyti šį jausmą. Prisimenu, manyje virė viskas: euforija, besąlygiška meilė, palengvėjimas, atsakomybė, nežinomybė. Būti mama – didžiulė garbė ir laimė. Atėjus naujam pasaulio gyventojui suvoki, kad būtent tu jam esi didžiausia pagalba ir pavyzdys“, – pasinėrusi į prisiminimus pasakoja K. Sereikaitė.

„Kai vos gimusį vaiką laikai rankose – visko pradedi mokytis iš naujo. Visai neseniai, apžiūrėdama pirmuosius dukros drabužius, klausiau vyro, ar jis atsimena, kad ji buvo tokia maža, tokia trapi“, – pasakoja E. Čepulienė.

„Galvodama apie motinystę visada turėjau viziją, kaip vaikai gims, kaip bus padėti man ant krūtinės, kaip išgirsiu pirmąjį jų verksmą... Tačiau mato patirtis – kitokia. 22 nėštumo savaitę prasidėjo dvynukų gimdymas “, – jautria savo istorija dalinasi mama E. Burdulienė.

Moteriai atvykus į ligoninę, buvo pasakyta, kad vaikai, turbūt, neišgyvens. Berniukų mama vaizdo įraše pasakoja savo istoriją, kaip dvi savaites išgulėjo lovoje, norėdama sustabdyti gimdymą, todėl dėl didelių pastangų ir tikėjimo dabar džiaugiasi dviem nuostabiais vaikais, kurie gimę tesvėrė 600 ir 750 gramų.

„Didžiausią džiaugsmą patyriau išgirdusi, kad jie verkia. Tai buvo ženklas, kad vaikai gyvi“, – teigia dvynukų mama.

Visos moterys, pasakodamos savas istorijas, mintimis grįžta į prisiminimus, kurie jaudina, įkvepia ir primena, kokia didelė yra mamos širdis. Kalbėdamos apie vaikų gimimą, jos vis žvilgteli į www.gimiau.lt sukurtas jų atžalų iliustracijas, kurios primena, kokie gležni buvo vos gimę mažyliai.

Būti mama – augti drauge su vaiku

Visos mamos gali patvirtinti, kad gimus vaikui – imi keistis ir pati. Meilė savo atžalai ugdo kiekvieną dieną. Atviram pokalbiui pasiryžusios mamos įsitikinusios – gimus vaikui pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis ir padeda atrasti būdo savybes, kurių nemanei turinti.

„Mane ši patirtis labai stipriai subrandino. Tapau stipresnė nei galvojau, kad kada būsiu. Prisimenu, kaip kovojau už savo vaikų gyvybes. Aš ir dabar kovosiu už jų gyvybes, jei reikės“, – apie skaudžią ir drauge įkvepiančią patirtį kalba E. Burdulienė.

Kita, trijų vaikų mama K. Sereikaitė įsitikinusi, kad motinystė – galimybė vėl iš naujo tyrinėti pasaulį drauge su vaiku. „Tapusi mama savyje atrandi ypatingų galių, kurios padeda greitai pagauti krentančią stiklinę, vienu metu stebėti aplinką ir vaiką, sugebėti suprasti negalavimus mažo žmogaus, kuris dar negali pats kalbėti“, – vardija moteris.

„Visada vadovavausi tuo, kad vaikui turi ne pasakoti apie pasaulį, o jį parodyti. Motinystė įkvepia drąsos, nes kiekvieną dieną ugdai kitą žmogų“, – teigia E. Čepulienė. Pasakodamos viena kitai savas patirtis, moterys viena kitą palaikydamos šypsosi ir net braukia ašaras. „Mamos mamas visada supras“, – džiaugiasi pašnekovė K. Sereikaitė.

Žinia kiekvienai mamai

Prisiminimai saugomi atmintyje ir širdyje. Mamos niekada neužmirš savo vaikų gimimo, tačiau žiūrėdamos į „Gimiau.lt“ sukurtas jų atžalų iliustracijas, kuriose atvaizduoti vaikai tokio paties ūgio, kokio buvo vos gimę, jautriai susigraudina.

„Jei esate mama ir jums šiuo metu sunku, žinokite – viskas praeina. Sunkius momentus stenkimės paleisti, o gražius – sustabdyti. Jūs nesate viena, niekada nebijokite skambinti artimam ir prašyti pagalbos. Jūs – pati nuostabiausia mama savo vaikui“, – įkvepiančiai kalba trijų vaikų mama K. Sereikaitė.

Svarbiausias dalykas Motinos dienos proga – nepamiršti žmogaus, dėl kurio esame šioje Žemėje. Svarbu parodyti dėmesį, negailėti gražaus žodžio ir padėkoti už rūpestį bei meilę, kurios mamos širdis visada kupina.

Užsakymo nr.: PT_87056721