Tampa tradicija

Lygiai prieš metus pirmąkart surengtas ir apie 10 tūkst. įvairaus amžiaus dalyvių sutraukęs egzaminas jau tampa tikra tradicija. Kai kurie klausimai tuomet daugeliui pasirodė puikiai žinomi ir, pavyzdžiui, kur dėti kalėdinę eglutę pasibaigus šventėms ar kur reikėtų nešti nebetinkamus vartoti vaistus, teisingai atsakė daugelis. Tačiau tai, jog šiuolaikiniai sąvartynai yra itin mažai taršūs, žinojo tik maža dalis egzamino dalyvių.

Kaip sakė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevičius, šis projektas jau rado savo vietą bei tapo laukiama proga pasitikrinti savo žinias. „Noriai įsitraukė ir savivaldybės, ir patys žmonės. Šis egzaminas puikiai parodė, kad visos grupės – tiek atliekų tvarkytojai, tiek gyventojai gali susitelkti ir parodyti, koks tai svarbus, o kartu ir įdomus kasdienybės aspektas.

Kartu čia atsiranda ir varžymosi elementas. Visi nori sužinoti savo rezultatus ir kartu pasitikrinti, kas jau žinoma, o kas dar tampa naujiena. Tam, kad būtų pasigilinta ir pasiruošta dar prieš patį egzaminą, su žmonėmis pasidalijome išsamiu „Atliekų kultūros“ žinynu“, – pasakojo T. Vaitkevičius.

Nuo rūšiavimo iki ekologijos

Pašnekovo teigimu, kartais sulaukiama dvejonių, jog ne viskas gali būti paprasta, o atliekų kultūra atrodo paini. „Tačiau visi mes žinome, kaip nešiukšlinti ir nors galbūt kartais pritingime tvarkytis, tikrai žinome, kaip tai daryti. Taigi, tai artima visiems ir tikrai pažįstama.

Kita vertus, tie, kurie mano, jog žino viską, egzamino metu galės pasitikrinti ar tikrai taip yra. Čia visi gali turėti asmeninį iššūkį, kurį gali mesti patys sau“, – ramina VAATC direktorius.

Tiek pernai, tiek ir šiemet egzamino klausimai apims pačius svarbiausius rūšiavimo, tvarumo, ekologijos, atliekų surinkimo sistemos aspektus, reikalingus žinoti kiekvienam. Pradinių klasių moksleiviams skirta 15 testo klausimų, vyresniems – perpus daugiau, trisdešimt. Atsakyti į juos reikės per 45 minutes ir kiekvienas teisingas atsakymas bus įvertintas 1 tašku.

Jaunesnieji egzamino dalyviai, teisingai atsakę bent į 6 klausimus, pelnys „Pažengusiojo“, įveikę bent 9 – „Žinovo“, o surinkę 11 taškus ar daugiau – „Eksperto“ diplomus.

Vyresniems dalyviams diplomus garantuos, atitinkamai, 15, 20 ir 24 teisingi atsakymai. Geriausių rezultatų „Atliekų kultūros“ egzamine pasiekę dalyviai džiaugsis projekto globėjo, organizatoriaus, partnerių bei rėmėjų įsteigtais prizais.

Registruoti galės ir mokytojai

Norintys dalyvauti, iki pat egzamino, kuris vyks balandžio 29 d nuo 09:30 iki 17:30 val, gali registruotis interneto svetainėje, kurioje reikės įvesti savo vardą, pavardę, savivaldybę, el. pašto adresą. Moksleiviams – mokymosi įstaigą ir klasę, o studentams – tik mokymosi įstaigą.

Mokytojai taip pat galės registruoti savo mokinius bei matyti jų pasiektus rezultatus. Už šias pastangas prisidėti prie atliekų kultūros sklaidos, dalyvius užregistravusių mokytojų laukia padėkos. Apie tikslų egzamino laiką dalyviai bus informuojami elektroniniu paštu.

Ne tik pats egzaminas, bet ir pasiruošimas jam – prasmingai praleistas laikas. Pagilinti savo žinias galima egzaminui skirtoje interneto svetainėje, kur pateikiamas išsamus „Atliekų kultūros“ žinynas.

Ne ką mažesne motyvacija nei pats žinių patikrinimas yra ir prizai, kurių šiemet ypač daug. Geriausiems egzamino dalyviams atiteks komandinis nuotykis miške su nuotykių ekspertais, plakatas su nugalėtojo nuotrauka atspindint jo hobį, didelio formato fotodrobė formatu, gertuvė, maisto termosas, sidabrinis auksu puoštas ženkliukas su Vyčiu, specialiai sukurta peteliškė, specialiai sukurta prijuostė iš džinso su siuvinėtu „Atliekų kultūra“ logotipu, pasiplaukiojimas irklente dviems, apsilankymas „Dino parke“, dešimt „Aušros” muziejaus leidinių, daugybė specialiųjų prizų ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos bei šalies savivaldybių įsteigti specialūs prizai.

„Norime paskatinti tuos, kurie savo žiniomis ir gyvenimo būdu prisideda prie pasaulio, savo šalies, savo miesto tvarumo“, – sako „v2o“ juvelyrikos namai įkūrėja Viktorija Orkinė, įsteigusi prizą – specialiai konkursui sukurtą ženklelį su Vyčiu, pagamintą iš antrąkart panaudotos žaliavos – sidabro laužo.

Nuotykį gamtoje nugalėtojams pasiūlę „Nuotykių ekspertai“ sako, jog geriausiųjų laukia iššūkių kupinas pusdienis su daugybe užduočių.

Prizus taip pat įsteigęs UAB „Re formus“ atstovas sakė, jog svarbu prisidėti prie iniciatyvos, kuri didina žmonių sąmoningumą atliekų rūšiavime, nes šiandien tai – ypač opi problema.

Kaip veikia atliekų tvarkymo sistema ir ką gyventojai turėtų daryti su atliekomis, galite sužinoti ir įsijungus „Lietuvos ryto“ televiziją. Kovo mėnesį startavo naujas laidos „Atliekų kultūra“ sezonas. Senesnių laidų įrašai bei daugybė naudingos informacijos laukia „Atliekų kultūros“ paskyrose „YouTube“, „Facebook“ bei „Instagram“.

Projektą globoja – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Projekto informacinis partneris – DELFI

Projekto partneriai – šalies regioniniai atliekų tvarkymo centrai:

Alytaus RATC,

Kauno RATC,

Klaipėdos RATC,

Marijampolės AATC,

Panevėžio RATC,

Šiaulių RATC,

Tauragės RATC,

Telšių RATC,

Utenos RATC,

„Atliekų kultūra“ egzamino rėmėjai – savivaldybės.

Užsakymo nr.: PT_87043295