Jau dabar aišku, kad filmas vadinsis „Keturių orkestrų pasaka“, žiūrovai jį išvys kitų metų pradžioje. Filmo pavadinimas nurodo, kad legendinis dirigentas bus atskleidžiamas per pasakojimą apie keturis orkestrus, kuriems vadovavo.

„Šis filmas sieks naujai pažvelgti į latvių muzikos superžvaigždę ir kaip kūrėją, ir kaip žmogų. Jo gyvenime svarbiausi buvo keturi orkestrai labai skirtinguose miestuose – Osle, Pitsburge, Amsterdame ir Miunchene.

Filme M. Jansono didžioji šeima – jo orkestrų muzikantai bei mokiniai dirigentai – muzikos genijų atskleis per asmenines perspektyvas, savo specialiais pasirodymais pagerbs muzikos pasaulio legendos palikimą“, – pasakoja P. Maniura.


Ypatingas žmogus, transformavęs orkestrus

Be archyvinės medžiagos su M. Jansonu, P. Maniura filme naudos dar niekad nepublikuotus pokalbius su orkestrų muzikantais, parodančius, kaip muzikos legendą vertino tiek ant dirigento pakylos, tiek už jos ribų. Prie filmo kūrimo jau prisidėjo valstybinė Latvijos televizija, Norvegijos transliuotojų korporacija.

P. Maniura savo kuriamais projektais siekia menu sudominti kuo didesnę auditoriją žmonių, tam pasitelkdamas ir skaitmeninius kanalus. Jo darbai įvertinti aibe apdovanojimų, tarp kurių – Britų akademijos kino apdovanojimas (BAFTA), „Emmy“ už BBC2 televizijai sukurtą „Holokaustas: muzikinis paminklas Aušvicui“. Naujausi P. Maniura darbai – tiesioginės operų „Sraigto posūkis“, „Fidelijus“ transliacijos britų „Opera North“, Londono simfoninio orkestro koncertai; jis taip pat vadovauja talentų ugdymo platformai „IMZ Academy“.

 Akimirka iš debiutinių festivalio metų

„Džiaugiamės, galėdami pagerbti vieną iškiliausių visų laikų dirigentų, kuris transformavo orkestrus ir palietė daugybės melomanų širdis. Prie projekto prisideda daugybė žmonių, taip pat ir muzikų iš visų keturių M. Jansono orkestrų. Dėkojame visiems, kurie pandemijos paveiktus metus skyrė kitokiai muzikos formai ir prisideda prie šio projekto“, – sako Rygos Jūrmalos festivalio direktorė Zane Čulkstena.

Įspūdinga festivalio artėjančios vasaros programa

Pernai gyvus pasirodymus dėl pandemijos atšaukęs Rygos Jūrmalos festivalis jau šiai vasarai paruošęs įspūdingą programą. Ryškiausios šių metų festivalio žvaigždės – Bavarijos radijo simfoninis orkestras, diriguojamas britų žvaigždės Džono Elioto Gardinerio, Nyderlandų karališkasis orkestras („Concertgebouworkest“), diriguojamas brito Danielio Hardingo, Sankt Peterburgo filharmonijos orkestras su legendiniu dirigentu Jurijumi Temirkanovu priešakyje bei Bairoito festivalio orkestras, kuriam diriguos latvis Andris Nelsons.

 Akimirka iš debiutinių festivalio metų - Latvijos nacionalinė opera

Ne mažiau svarbūs ir festivalyje pasirodysiantys solistai. Koncertuos daugybė garsiausiose pasaulio scenose žinomų pianistų: žavioji kinė Yuja Wang, islandas Vinkinguras Olafssonas, vengras Andrasas Šifas, amerikietis Džordžas Li, Arkadijus Volodos, Jefimas Bronfmanas, Aleksandras Kantorovas, jaunasis latvis Daumants Liepins, Anabelė Twaite, norvegas Leifas Ove Andsnesas, japonas Mao Fujita, portugalė Pires Marija Žuaun.

Smuikais grieš Danielis Lozakovich, Renaudas Capuçonas, šešiolikmetis izraelietis Yoav Levanon, Markas Bouchkovas, violončele – Trulsas Mørkas. Vokalo mylėtojams festivalis pasiūlys klausytis baritono Matthias Goerne, boso-baritono Bryno Terfelio, tenoro Klauso Floriano Vogto, boso Giunterio Groissbocko, sopranių Rene Fleming, Christine Goerke, britų vokalinio seksteto „King's Singers“.

 Akimirka iš debiutinių festivalio metų - Dzintari koncertų salė Jūrmaloje

Kviečia planuoti vasarą jau dabar

Festivalis vyks antroje vasaros pusėje ir rudens pradžioje Rygos ir Jūrmalos miestuose, melomanų lauks 4 savaitgaliai. Kiekvieną iš jų akcentuos vis kitas aukščiausios prabos simfoninis orkestras, kurie rengs įspūdingus vakaro koncertus, o dienomis muzikos mylėtojai bus kviečiami klausytis kamerinių koncertų.

Muzikos mylėtojai kviečiami planuoti vasaros koncertus kaimyninėje Latvijoje jau dabar. Visa festivalio programa vyks pagal aukščiausius saugumo reikalavimus dėl COVID-19. Festivalio rengėjai užtikrina, kad pakitus ir pablogėjus situacijai dėl COVID-19 Latvijoje, visi įsigiję bilietų galės tuojau pat atgauti pinigus, jei koncertas būtų atšauktas ar jei negalėtų vykti į festivalį dėl COVID-19 ligos ar keliavimo apribojimų.

2019 m. startavęs Rygos Jūrmalos muzikos festivalis dviejuose Latvijos miestuose surengė 20 simfoninės ir kamerinės muzikos koncertų. Festivalį didžiule sėkme pripažino ir muzikos kritikai, ir gausiai koncertus lankiusi publika iš įvairiausių pasaulio kampelių. Melomanus sužavėjo ir puikiai parinktos festivalio vietos – istorija dvelkianti Latvijos sostinė Ryga ir pušynais nusėtas Jūrmalos pajūris.

 Akimirka iš debiutinių festivalio metų - Rygos Didžiosios gildijos koncertų salė

Daugiau informacijos apie festivalį ir bilietai www.riga-jurmala.com.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Rygos turizmo biuru www.LiveRiga.com.

Užsakymo nr.: PT_87036303