Kas yra priešlaikinė ejakuliacija ir kada galima ją įtarti?

Priešlaikinė ejakuliacija – tai viena iš seksualinės disfunkcijos rūšių. Tai lytinės funkcijos sutrikimas, susijęs su pernelyg greitu sėklos išsiveržimu, įvykstančiu anksčiau, nei to nori pats vyras ir (arba) jo partnerė.

Ypač ankstyvą ejakuliaciją galima įtarti tuomet, kai kulminacija pasiekiama greičiau nei per 30 sekundžių nuo varpos penetracijos į makštį. Jei nuo šio momento praeina apie 30-90 sekundžių, tuomet taip pat gali būti įtariama priešlaikinė ejakuliacija. Ilgiau nei 90-120 sekundžių trunkantis intravaginalinis periodas jau gali būti laikomas norma, vis dėlto kai kuriems vyrams ir jų partnerėms nepakanka ir 2-3 minutes trunkančio lytinio akto. Tai labai subjektyvu.

Tad labai svarbus ne tik šis laikotarpis nuo lytinės sueities pradžios iki sėklos išmetimo, bet ir tai, kaip vyras sugeba kontroliuoti ejakuliacijos procesą. Ypatingai norėtųsi išskirti tai, kaip dėl galimos priešlaikinės ejakuliacijos jaučiasi pats vyras – jei jis patiria neigiamus jausmus, pavyzdžiui, nusivylimą bei nerimą, baimes ir asmeninį menkumą, ir jei jis dėl to pradeda vengti lytinių santykių ir artumo (mat kai kuriems vyrams sėkla išsiveržia netgi prieš lytinę sueitį arba penetracijos momentu), tuomet priešlaikinės ejakuliacijos problema tampa ne tik itin tikėtina, bet ir linkusi pridaryti kur kas daugiau bėdų.

Pasikartojanti problema kenkia ne tik emocinei vyro būklei, bet ir lytinio gyvenimo kokybei, poros santykių tvirtumui ir t.t. Jei ankstyva ejakuliacija kartojasi ir kartojasi, tuomet labai mažai tikėtina, kad problema išsispręs pati. Ypač daug atidumo reikėtų tuomet, kai priešlaikinė ejakuliacija kamuoja bent pusę metų ir pasireiškia beveik kiekvieną kartą, kai tik mėginama lytiškai suartėti.

Kokios priežastys dažniausiai sukelia priešlaikinę ejakuliaciją?

Priešlaikinė ejakuliacija gali būti a) įgimta, pirminė arba trunkanti visą gyvenimą ir b) įgyta, antrinė, prasidedanti nuo tam tikro gyvenimo momento. Specialistai pastebi, kad daug dažniau pasitaiko toks priešlaikinės ejakuliacijos tipas, kai vyrai su šia problema daugiau ar mažiau susiduria nuo pat lytinio gyvenimo pradžios. Neretai šios lytinės funkcijos sutrikimo paūmėjimą sukelia įvairios aplinkybės, tarkime, nesėkmė darbe, nesutarimai su antrąja puse, didelis sukrėtimas ar prieš akis ir vėl iškylantis nemalonus prisiminimas.

Kaip vienos dažniausių organinių priešlaikinės ejakuliacijos priežasčių įvardijamas didesnis varpos galvutės jautrumas. Be to, labai daug priklauso ir nuo partnerės – jei jos makštis siauresnė, labai tikėtina, kad ir kulminacija bus pasiekiama kur kas greičiau. Tad, kaip visai nesunku pastebėti, priešlaikinės ejakuliacijos priežastys gali būti skirstomos į dvi dideles grupes:

• Kai ji atsiranda dėl psichologinių priežasčių, pavyzdžiui, dėl pernelyg didelio jaudulio ar kokių nors atsiminimų;
• Dėl organinių priežasčių, pavyzdžiui, tam tikrų serotonino apykaitos sutrikimų ar pernelyg didelio varpos galvutės jautrumo, kitų ligų ir t.t.

Ką daryti, jei problema galimai palietė ir Jus?

Rekomenduojame atsakyti į paprastus ir anonimiškus klausimus, kurie padės suvokti pirminį problemos mastą. Teste pateikiami penki klausimai, kurie padės suprasti, ar jums pasireiškia priešlaikinė ejakuliacija, ar ne. Atsakykite į pateiktus klausimus – tai bus pirminis jūsų būklės įvertinimas – ir kreipkitės į gydytoją, kuris nuodugniai jus ištirs ir nustatys tikslią diagnozę. Galite atsispausdinti šį klausimyną ir nunešti parodyti gydytojui.

Gydytojas nuspręs, koks gydymas Jums būtų tinkamiausias – medikamentinis, psichoterapinis ar jų derinio taikymas. Beje, Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, kuris yra skirtas būtent šiai problemai gydyti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai, todėl savigyda gali pridaryti tik dar daugiau problemų – deja, bet šioje srityje ji pasitaiko gana dažnai. Todėl norisi pabrėžti, kad geriau pirmiausia apsilankyti gydytojo kabinete, o ne ieškoti pagalbos neaiškios kilmės internetinėse parduotuvėse. Kodėl? Todėl kad tokiose parduotuvėse parduodamuose produktuose veikliosios medžiagos gali net nebūti, arba, dar blogiau, būti kokių nors medžiagų, kurios sveikatai pakenks tik dar labiau.

Užsakymo nr.: PT_86985545