Simptomai būna epizodiniai, atsiranda ir kartojasi tam tikru metų laiku (jautrumas žiedulkėms) arba gali tęstis visus metus (alergija namų dulkių erkėms, gyvūnų pleiskanoms). Priežastis sukelianti rinkonjuktyvitą yra nustatoma atlikus alerginius tyrimus - odos dūrio arba specifinius imunoglobulinus E kraujyje. Akių ir rinito simptomus palengvina antialerginiai (antihistamininiai) vaistai, į nosies landas purškiami uždegimą mažinantys preparatai.

Kita labai dažna vokų bėrimų priežastis yra kontaktinis dermatitas (vokų egzema). Vokų oda yra plona, joje gausus kraujagyslių tinklas, mažai poodinio audinio, o tai lemia, kad ji jautresnė ir greitai sudirgsta. Pagrindiniai vokų egzemos požymiai yra niežėjimas, patinimas, paraudimas ir pleiskanojimas. Vokų dermatitas paprastai pažeidžia abi akis, nors retais atvejais gali būti stebimas ir vienoje. Kontaktinį dermatitą gali sukelti alergizuojančios medžiagos (alerginis kontaktinis dermatitas) arba medžiagos, tiesiogiai dirginančios vokų odą (iritacinis kontaktinis dermatitas).

Alerginio kontaktinio dermatito bėrimų priežastis gali būti makiažo priemonės, naudojami prausikliai, šampūnas ar kitos odos priežiūros priemonės. Iritacinį vokų dermatitą dažniau sukelia dulkės, akių traumavimas ir trynimas ar oro pokyčiai, tokie kaip vėjas, šaltis. Gydytojas gali rekomenduoti Jums atlikti alerginius testus, siekdamas įvertinti, ar odos uždegimas yra alerginės kilmės.

Patarimai, kaip palengvinti ir gydyti vokų bėrimus

• Venkite nustatytų ir žinomų dirgiklių bei alergenų, sukeliančių simptomus.
• Stenkitės mažiau trinti, liesti vokus rankomis.
• Dirbant dulkėtoje ar vėjuotoje aplinkoje, užsidėkite apsaugančius akinius.
• Atsiradus simptomams venkite naudoti makiažo priemones ir drėkinkite odą. Rinkitės vokams skirtus drėkinančius kremus. Pageidautina, kad priemonės būtų lengvai susigeriančios, nedirgintų akių, be kvapiųjų ir dažniausiai alergines reakcijas sukeliančių medžiagų.
• Niežėjimui, paraudimui sumažinti gydytojas gali skirti priešuždegiminio poveikio tepamų vaistų, dažniausiai kalcineurino inhibitorių.

• Tinimo, deginimo ar niežėjimo jausmą gali sumažinti vėsūs kompresai – šaltus, suvilgytus vandeniu, alijošiaus geliu ar juodos arbatos nuoviru vatos diskelius palaikyti ant vokų odos 5-10 minučių kelis kartus per dieną.
• Besirūpindami vokų oda nepamirškite ir akių sveikatos. Vieną kartą per metus apsilankykite pas akių gydytoją, pasitikrinkite regą.
• Užtikrinkite įvairiapusę mitybą. Akims tinkami produktai – morkos, lapinės daržovės (ypač, špinatai, lapiniai kopūstai), omega-3 riebiųjų rūgščių turintys maisto produktai, pvz. lašiša.
• Nepamirškite, kad akims taip pat reikia poilsio. Jei daug laiko praleidžiate prie kompiuterio ar ilgai turite išbūti sukaupę žvilgsnį į vieną ar kitą objektą, naudokite 20-20 taisyklę: kas 20 minučių pažiūrėkite į tolį 20 sekundžių.

Straipsnį parengė gyd. dermatovenerologė Inga Kisielienė.

Užsakymo nr.: PT_86985405