Dantų praradimo priežasčių gali būti daugybė, pavyzdžiui, traumos, įvairios autoimuninės ligos.

Susidūrus su šia problema sutrinka natūrali kramtymo funkcija – žmonės ima jausti ne tik diskomfortą valgant kietesnį maistą, tačiau pradeda keistis ir žandikaulio padėtis, gali atsirasti galvos ar kaklo skausmų. Daliai žmonių kyla ir psichologinis diskomfortas – nebenorima atvirai šypsotis, pradedama vengti bendravimo su kitais.

Alternatyva – išimamos dantų plokštelės?

Praradus viso žandikaulio dantis vienas iš sprendimo būdų gali būti išimamos dantų plokštelės, tačiau jos turi ne tik teigiamų savybių (žmogus gali kramtyti, pagerėja estetinis vaizdas), bet ir nemažai neigiamų aspektų.

Pirma, išimami dantų protezai atstato tik iki 40 proc. kramtymo funkcijos – tai kiek sumažina žandikaulio atrofijos riziką, bet pagrindinės problemos neišsprendžia. Tad negaudamas reikalingo krūvio žandikaulis dažnai pradeda atrofuotis. Dėl šios priežasties protezai pradeda ne tik darytis per laisvi, kristi, gali pažeisti dantenas – tokiais atvejais šios pradeda kraujuoti, paburksta, todėl pacientai pradeda vengti kietesnių produktų.

Papildomai, šie protezai gali uždengti gomurį, todėl tampa sunkiau pajusti maisto skonį. Išimamos dantų plokštelės reikalauja nemažai priežiūros ir pastovių išlaidų, nes joms tvirtinti naudojamos įvairios tvirtinamosios pastos. Kitas minusas – šių protezų konstrukcija gali lūžti neatlaikiusi sąkandžio krūvio ir plokšteles gali tekti perdaryti.

Nenuginčijami implantacijos privalumai

Patikimesne alternatyva nei išimami dantų protezai yra laikomi dantų implantai.

Šiuolaikinės technologijos leidžia atkurti tiek pavienius, tiek ir visus dantis jų netekusiems asmenims. Vis dėlto neretai Lietuvoje vis dar galime išgirsti nuomonių, kad implantacija yra sudėtinga ir skausminga procedūra. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia implantuoti dantį per vieną valandą – tiek įprastai užtrunka ir vieno danties taisymas. Procedūros metu pacientai nejaučia jokių nemalonių pojūčių, nes implantuojama vieta yra nuskausminama.

Pavienius prarastus dantis galima atstatyti pavieniais implantais, o netekusiems viso žandikaulio dantų – prarastus dantis atkurti vos keturiais implantais, pritaikius „visi ant keturių“ metodiką. Jos pagalba į žandikaulio kaulą yra sriegiami keturi (kartais – šeši) implantai, o ant jų tvirtinami laikini dantys, su kuriais žmogus gali pilnavertiškai kramtyti maistą. Taip vos per 3-4 valandas trunkančią procedūrą žmogus gali atsikratyti kompleksų ir valgyti jam patinkantį maistą.

Dantų implantų sistemų, kaip ir gydymo metodikų, yra daugybė, todėl prieš priimant sprendimą implantuotis svarbu pasikonsultuoti su implantuojančiu gydytoju. Rekomenduojama konsultacijai atvykti iškart po danties ar dantų praradimo – dantis ar dantų eilė turi būti kuo skubiau atkuriama, kad nenukentėtų sąkandis ir kiti dantys.

Sėkmę lemia tinkamas gydymo planas

Pacientai neretai klaidingai galvoja, kad įsriegus implantą ir jam prigijus, nebereikės skirti dėmesio burnos higienai, todėl dažnu atveju grįžta prie senų žalingų įpročių: reguliariai nevalo dantų, nenaudoja tarpdančių siūlo, nesilanko pas burnos higienos specialistus.

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytojų odontologų teigimu, pacientams, kuriems atliekama implantacijos procedūra, būtina griežtai laikytis gydytojų rekomendacijų. Tai svarbu ne tik implantų prigijimo metu, bet ir po to – prigijęs implantas yra tik dalinė sėkmė. Ją gali padėti užtikrinti reguliarūs apsilankymai pas odontologą ir tinkama burnos higiena.

Nesilaikant gydytojo odontologo rekomendacijų gali išsivystyti odontogeninė infekcija periimplantitas – audinių uždegimas aplink prigijusį implantą. Dėl šios infekcijos palaipsniui nyksta atraminis kaulas. Periimplantito priežasčių gali būti daug, tačiau dažniausios jų – netinkama burnos priežiūra ir lėtinės ūminės ligos.

Anot Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytojų odontologų, kita rečiau pasitaikanti periimplantito priežastis – netinkamai sudarytas gydymo planas, kuriame nėra atsižvelgiama į paciento sveikatos būklę, jo autoimunines ligas. Dėl šios priežasties konsultacijos metu gydytojas odontologas turi net tik tinkamai įvertinti diagnostiką – panoramines bei kompiuterines tomografijos rentgenogramas, bet ir atsižvelgti į paciento sveikatos būklę.

Kviečia į nemokamą seminarą apie dantų implantacijos galimybes

Turinčius klausimų šia tema „Kardiolitos klinikų“ gydytojai kviečia į nemokamą nuotolinį seminarą apie dantų implantacijos galimybes.

Seminaras vyks 2021 m. balandžio 29 d. 18.00 val. „Microsoft Teams“ platformoje. Registracija į seminarą – privaloma, registruotis kviečiama bendruoju „Kardiolitos klinikų“ telefonu +370 620 33383.

Vietų skaičius – ribotas. Visiems seminaro dalyviams bus suteikiama nemokama konsultacija ir diagnostika Kauno „Kardiolitos klinikose“.

Užsakymo nr.: PT_86975077