“Jei žmonės galvoja, kad tai sudėtinga, brangu, jie labai klysta. Brangu yra nelaistyti, nes karštesnę ir sausesnę vasarą, kokios šiais laikais vis dažnėja, visas darbas nueina šuniui ant uodegos.“ – sako Rimas, su kuriuo ir kalbamės apie automatizuotą daržo laistymą.

Kaip kilo idėja nutiesti tokią sistemą, kurios dėka visos daržovės nuolat gautų tiek vandens, kiek joms reikia?

Laistymas nėra nei mėgiamas nei įdomus užsiėmimas, jei atvirai, tai tiesiog laiko švaistymas. Bet niekur nedingsi – visi žino, kad be vandens daržovės neauga: nelaistysi, neprižiūrėsi, gero derliaus iš daržo negausi. Nelaistomos gerai auga tik piktžolės. Todėl visi, norintys ką nors išauginti, laistome. Kuo didesnis daržas, tuo daugiau laiko reikia skirti laistymui, tuo mažiau jo lieka kitiems darbams. Tačiau net nedideliam daržui gerai palaistyti rankomis reikia daug laiko, o laikas – pinigai, tad per tas valandas kai stovime su žarna ir laistome, galima nuveikti daug kitų gerų darbų. Todėl jau seniai nusprendžiau, kad daržo ar šiltnamių laistymas turi vykti be manęs ir mano šeimos narių: tiesiog atsukau čiaupą ir visus su laistymu susijusius darbus ir problemas pamiršau.

Kita priežastis – taupumas. Galima darže prismaigstyti purkštukų, kurie lietų vandenį, bet juos nuolat reikia perkelti, o labai dažnai to nepadarome laiku, todėl vienos daržo pusės daržovės jau skęsta vandenyje, o kitos reikalauja vandens, nes dirva toje vietoje – sausa. Purkštukų perkėlimas iš vienos vietos į kitą irgi atima laiko – patys jie nepersikels. Todėl ir pradėjau domėtis kaip tą procesą galima būtų automatizuoti. Be to, visi gerai žinome iš kur viskas auga, kad laistyti reikia šaknis, o ne lapus.

Paminėjote taupumą. Tačiau juk viskas juk kainuoja. Ar atsiperka investicijos į laistymo sistemą?

Dažnai būna, kad vadovaudamiesi atsargumu, žmonės net nepasidomi ar jie taupo ar atvirkščiai – išlaidauja. Kaip pradedi rimtai domėtis, išaiškėja, kad automatinio drėkinimo sistema yra įrenginys,

kurį pasirenkant sąnaudos gali būti visiškai suderinamos su kiekvieno turimu biudžetu. Tai nėra brangu – keliasdešimt eurų išlaidas sunku pavadinti rimta investicija.

Bet tai ne viskas: taikant tokias priemones sumažinamas vandens suvartojimas, nes laistoma ten kur reikia, tada kada reikia, tiek kiek reikia. Taigi drėkinimo sistemos įrengimas yra ne tik patogus sprendimas, bet ir pasirinkimas, leidžiantis sunaudojamo vandens kiekį tiesiogiai pritaikyti augalų poreikiams.

Kokią dar naudą gali duoti savaiminis laistymas darže ar šiltnamyje?

Pirmas ir svarbiausias dalykas – gerai augantys augalai, ypač tie, kuriems reikia daugiau vandens. Tinkamai parinkta drėkinimo sistema leidžia laistyti tik šaknis, todėl nereiks bijoti, kad vanduo liesis ant tų augalo dalių kurių nereiktų laistyti.

Antras svarbi nauda – nuolatinis darbas. Kad ir kaip dažnai išvažiuotum, kad ir kiek laiko būtum toliau nuo namų, drėkinimo sistema atliks savo darbą.

Trečias privalumas – neribotos sistemos praplėtimo galimybės. Pasvajojau apie didesnį daržą, sukasiau kelias naujas lysves, nesunkiai išplėčiau ir visą laistymo sistemą.

Automatinio drėkinimo sistemai daržo dydis nėra kliūtis! Iš pradžių ją galima įsirengti mažesniame plote, o vėliau nesunkiai plėsti, atnaujinti. Praktiškai, pats žmogus, kuriam priklauso daržas ir sodas, yra vienintelis drėkinimo sistemos plėtros ribotuvas.

Dar labai svarbu ir tai, kad tokie sprendimai gali būti taikomi įvairiose vietose: daržo lysvėse, šiltnamyje, sode, kur auga vaismedžiai.

Daug kalbame apie privalumus, bet kol kas nepalietėme pačios sistemos. Papasakokite kaip atrodo, kas ją sudaro ar sunku įsirengti?

Nieko sudėtingo nėra. Daržo drėkinimo sistemos – tai vamzdžių, skirstymo žarnų, ventilių ir pajungimo detalių visuma. Pats tokios sistemos, prisipirkęs įvairiausių vamzdžių statybos prekių parduotuvėje nesukonstruosi: daržovėms laistyti skirtos sistemos turi specialias, kokybiškas, patikimai ir ilgai tarnaujančias detales, kurios nebijo prastesnio vandens, dirba racionaliai, ekonomiškai, turi ir vandens filtravimo sistemą, kurią galima įsigyti papildomai. Be to kai sistemą perki iš tų, kurie jomis prekiauja, gauni ir garantijas, kurių trukmė gali būti įvairi (kai kurioms detalėms net 5 metai).

Aš išsirinkau „Sodo.lt“ daržo laistymo komplektą, skirtą iki 5 arų ploto daržams. Man patiki ir kainą, ir kokybė ir galimybės. „Sodo.lt“ siūlomų laistymo komplektų detalės gaminamos Europos gamyklose, o ne kažkur Kinijoje, o tai reiškia, kad tiek kokybė, tiek patikimumas yra kur kas aukštesni. Nesu nusistatęs prieš kinus, tačiau žinau, kad jie sėkmingai nukopijavę kokį nors gaminį, tiesiog neįsigilina į jo paskirtį, parenka ne tas medžiagas, neatkreipia dėmesio į svarbius niuansus.

Mano pasirinktame komplekte yra 500 metrų ilgio laistymo juosta su integruotas lašintuvais. Ištiesęs tokios juostos atpjautą atkarpą lysvėje, galiu laistyti 100 m ilgio daržovių eilę – tiek jos pradžioje, tiek gale augančios daržovės bus drėkinamos tolygiai. Vieno metro laistymo juostos vandens išeiga yra apie 4 – 5 l/ val. Visa 500 m ilgio juosta per valandą daržovėms atiduoda 2 500 litrų.

Taigi juosta padalinama į atitinkamas dalis ir ištiesiama lysvėse. Lysvių pradžioje nutiesiamas 20 mm skersmens, specialaus minkšto LDPE plastiko paskirstymo vamzdis. Vienas jo galas prijungiamas prie vandens šaltinio, kitas užsandarinamas akle. Vamzdžio viduryje, reikiamose vietose, prijungiamos lysvių laistymo juostos. Paprastai vienai daržovių eilei ar vienai siauresnei lysvei pakanka vienos juostos, o jei lysvė platesnė (pvz., 80cm) rekomenduojama naudoti dvi atšakas.

Šiai daržo laistymo sistemai nereikia elektros – užtenka prijungti prie aukščiau esančio vandens rezervuaro. Įsirengti ją labai paprasta! Tam nereikia jokių specialių žinių, įrankių ar įgūdžių.

Be to galima rinktis įvairiausius variantus, pvz.:

• 10 m ilgio paskirstymo vamzdis ir 10 laistymo juostos atšakų;
• 20 m ilgio paskirstymo vamzdis ir 20 laistymo juostos atšakų;
• 10 m ilgio paskirstymo vamzdis ir 10 kraneliais valdomų laistymo juostos atšakų;
• 20 m ilgio paskirstymo vamzdis ir 20 kraneliais valdomų laistymo juostos atšakų;

Kai atšakas valdo kraneliai, lysvėse vanduo gali būti dozuojamas skirtingai, juk vienoms daržovėms jo reikia daugia, kitoms mažiau.

Dar vienas svarbus dalykas – visos „Sodo.lt“ daržo drėkinimo komplekto detalės parduodamos ir atskirai, todėl kiekvienas, atsižvelgdamas į savo daržo formą, lysvių skaičių ir ilgį gali susikomplektuoti unikalų savo daržo laistymo komplektą.

Užsakymo nr.: PT_86972805