Prognozė: tech srityje darbuotojų skaičius dvigubės kas trejus metus

Per paskutinius metus versle dar labiau įsitvirtinus technologijoms, atsirado stiprus, naviguoti inovacijų pasaulyje galinčių specialistų poreikis. 2020 metais 650 Lietuvos startuolių dirbo per 10 tūkst. darbuotojų. Lyginant su 2019 m., 2020 m. darbuotojų skaičius startuoliuose išaugo 26 proc.

Jau dabar jaučiamas didelis skaitmeniniuose versluose dirbti galinčių žmonių poreikis, tačiau ekspertai prognozuoja, kad esant tokiai augimo trajektorijai dirbančių žmonių skaičius sektoriuje dvigubės kas 3 metus.

„Tech pasaulis ne tik suteikia galimybę dirbti iš bet kurio pasaulio kampelio, vienoje komandoje būti su kolegomis iš skirtingų žemynų, tačiau ir ieškomų įgūdžių amplitudė neišmatuojama. Kompanijos ieško kūrybiškų bei plataus požiūrio, greitai tobulėjančių įvairaus profilio specialistų – nuo dizaino ar programavimo iki vadovų rinkodaroje, komunikacijoje, klientų aptarnavime, finansuose ar teisėje. Dėl šių talentų, gebančių eksperimentuoti, bandyti, neapsiriboti tik savo kompetencijomis, pasižyminčių universalumu ir drąsa šiandien darbo rinkoje vyksta nuožmi konkurencija“, – sako J. Karklys.

Programa siekiantiems dirbti moderniame versle ir jį kurti patiems

Tokius talentus, universalius, verslius ir kūrybingus, šiandien Lietuvoje ruošia ISM universiteto bakalauro programa „Verslumas ir inovacijos“, kuri paremta La Salle Ramon Llull universiteto (Barselona), Singularity bei Santa Clara (Kalifornija) patirtimi. Programa ugdo šiuolaikinius profesionalus, siekiančius dirbti moderniame versle ar turinčius ambiciją verslą kurti patys. Tokią programą padėjo sukurti glaudus bendradarbiavimas su verslais, jų patarimai, konsultacijos ir įžvalgos. Į programos kūrimą įsitraukė Milda Mitkute, milijardinio startuolio „Vinted“ bendraįkūrėja, tarptautinės sėkmės sulaukusi organizacija „Tesonet“, rizikos kapitalo fondas „Practica Capital“ ir startuolių akseleratoriai „70 Ventures” ir „Startup Wise Guys“.

„Ši programa yra šiandienos kūrinys. O tai reiškia – naujas požiūris, naujausia metodika, naujausios žinios. Studentai čia mokysis bandydami, eksperimentuodami, gautas žinias įtvirtindami praktikoje. Ši programa suteikia galimybes įgauti daug ir įvairių įgūdžių, nuo verslo modelio, planų ir rinkodaros strategijų kūrimo iki projektų, komandos valdymo ir verslo idėjų generavimo. Tad per trejus programos metus studentai įgys įgūdžius, kurie suteiks plačias karjeros galimybes ir bus reikalingi jų startui versle“, – sako dr. Eigirdas Žemaitis, ISM programos „Verslumas ir inovacijos“ vadovas.

Jonas Karklys, vienos sėkmingiausių Lietuvos technologijų įmonių „Tesonet“ vienas iš bendraįkūrėjų

Prie programos kūrimo prisidėjęs „Tesonet“ bendraįkūrėjas J. Karklys šią programą vadina viena pažangiausių Lietuvoje ir sako, kad „ji yra tai, ko Lietuvai reikėjo jau daug metų“. Jis papildo, kad šios studijos rinkai paruoš universalius žmones, turinčius plačias kompetencijas, suprantančius tiek verslo kūrimo, tiek jo valdymo, tiek veikimo jame procesus.

Per trejus metus – nuo vertingų pažinčių iki unikalios praktikos

Pasirinkusieji programą „Verslumas ir inovacijos“ gali būti tikri, kad per trejus metus gaus neįkainojamos patirties, unikalias pažintis, daug praktikos, daug pagalbos iš verslo, stiprią bendruomenę. Visos mokymo programos pagrindas yra tęstinis verslo vystymo projektas, kuris prasideda nuo pirmosios mokslo savaitės ir padeda studentams pereiti visus verslo vystymo etapus nuo verslo idėjos paieškos iki verslo plano sukūrimo ir įgyvendinimo.

Programos metu studentai taip pat atliks intensyvią profesinę praktiką šešėliavimo formatu. Vietoje tradicinės praktikos viename padalinyje, kai studentui pateikiamos siaurai specializuotos užduotys, studentai praleis 6 savaites šešėliuodami konkrečius įmonės darbuotojus įvairiose rolėse ir taip susipažins su darbo organizavimu, įvairiomis pozicijomis, turės galimybę pasitikrinti savo žinių ribas.

Atlikdami užduotis studentai dirbs grupėse, turės mentorius visos programos metu. Verslo bendruomenės atstovai dalyvaus studentų verslo projektų pristatymuose.

Technologijos – svajonių įgyvendinimui

Kad šiandienos pasauliui vis svarbesnis gebėjimas veikti išmaniai parodė ir ISM atlikta 9-12 klasių moksleivių apklausa, kurioje net 75 % mokinių teigė, kad šiuolaikinis verslas turi būti išmanus ir grįstas technologijomis. Pasak E. Žemaičio, švietimo sistema turi ruošti žmones, kurie būtų paklausūs ir geidžiami darbdavių, todėl šiandien ypatingai svarbu jaunuoliams suteikti pranašumą suteikiančius įgūdžius, tokius, kaip technologijų suvokimas.

Dr. Eigirdas Žemaitis, ISM Skaitmeninio verslo ir inovacijų programos vadovas

„Technologijos padeda įgyvendinti savo svajones ir vizijas. Ateityje žmogaus kūrybingumo šiame procese reikės vis daugiau. Todėl programos „Verslumas ir inovacijos“ studentai taip pat turės galimybę susipažinti su technologijomis ir jų galimybėmis. Programos studentams nereikia turėti specifinių žinių ar mokėti programuoti. Mes moksleivius su skaitmeniniu pasauliu supažindinsime nuo pačių pagrindų. Mums svarbu, kad studijų metais studentai suprastų, kaip jos veikia, gebėtų pamatyti jų galimybes ir technologijas pasitelkti savo sėkmei“, – sako dr. E. Žemaitis.

*Programa parengta ir pateikta vertinti Studijų kokybės vertinimo centrui. Numatoma studijų pradžia 2021 09 01.

Daugiau apie programą ČIA.

Užsakymo nr.: PT_86963109