Vilniečiai Kristina ir Tomas beveik prieš dešimt metų įsigijo gyvenamąjį būstą, kuris kadaise buvo sodo namu. Kaip patys teigia, tik praėjusiais metais pasiruošė statyti priestatą ir iki galo pabaigti renovaciją.

„Nors daugelį darbų darėme patys ir su artimųjų pagalba, priestato statybos darbai kainavo apie 7 tūkstančius eurų, – pasakoja šeima. – Teko pilnai įsirengti maždaug 70 kv. m. ploto: ardyti, rengti grindinį šildymą, vėdinimą, šildyti sienas.“

Prieš priimdami sprendimą pabaigti namo renovaciją, Kristina ir Tomas kreipėsi į kelias įmones, prašydami paskaičiuoti bendrą darbų sąmatą. Jei būtų samdęsi įmonę, už atliktus darbus tektų mokėti gerokai daugiau, nei darant patiems – maždaug 15–20 tūkstančių eurų.

„Kurį laiką namo renovacijos darbus atidėliojome, nes neturėjome reikalingos pinigų sumos. Tačiau matant, kaip auga kainos, nusprendėme nebedelsti ir pasiimti vartojimo kreditą. Turime būsto paskolą, tad teko labai atsakingai apskaičiuoti savo finansines galimybes bei įsivertinti visus galimus variantus, – pasakoja Tomas. – Pirmiausia dėl vartojimo paskolos kreipėmės į banką, kuriame jau turime būsto paskolą. Vėliau nemokamai išbandėme paskolų palyginimo platformą ir nustebome gavę finansiškai kur kas naudingesnių pasiūlymų iš kitų bendrovių, į kurias, galbūt, net nebūtume pagalvoję kreiptis.“

Svarbiausia įvertinti tikrąją paskolos kainą

Tikriausiai visi ne kartą esame girdėję skambių reklamų, žadančių paskolas be jokių palūkanų. Visiškai nemokamai? Tikrai ne. Gali būti, kad nieko nemokėdami už palūkanas, iš tiesų susimokėsite kur kas daugiau, nei įsivaizdavote.

Kaip teigia paskolų palyginimo platformos „Altero“ atstovas Kęstutis Paškevičius, palūkanos sudaro tik dalį bendros vartojimo kredito kainos, todėl vertinant kredito davėjo pasiūlymą, pirmiausia dėmesį reikia atkreipti į bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą (BVKKMN) – t. y., visą ilgalaikės paskolos kainą.

Kęstutis Paškevičius

„Galutinė kredito vertės kaina – tai ne tik palūkanos, bet ir sutarties mokestis, įmokų mokėjimo mokesčiai, administracinės išlaidos ar kiti mokesčiai. Galutiniame variante viskas atsiremia į BVKKMN, tad kredito gavėjui svarbiausia suskaičiuoti visų įmokų sumą ir įsivertinti bendrą paskolos permoką per visą laikotarpį, – pataria specialistas. – Paskolų palyginimo platformoje www.altero.lt klientui siūlome nemokamai pasitikrinti savo galimybes pasiskolinti ir vienoje vietoje palyginti daugiau nei 20 skirtingų kredito davėjų teikiamus pasiūlymus, tokiu būdu išsirenkant finansiškai palankiausią“.

Internetinio paskolų banko „TF Bank“ vadovė Lietuvoje Greta Montvilienė pastebi, kad atsakingesnis vartotojų požiūris į skolinimąsi skatina teigiamą konkurencinę rinką kredito gavėjų atžvilgiu.

„Per tris veiklos metus Lietuvoje matome augančią tendenciją lyginti paskolų pasiūlymus, todėl bendradarbiavimas su paskolų palyginimo platformomis tampa kredito įmonių kasdienybe. Džiaugiamės, kad šiandien galime pateikti konkurencingus ir klientams patrauklius pasiūlymus Altero.lt platformoje. Augantis klientų finansinis raštingumas, noras atsižvelgti ne tik į palūkanas, bet įvertinti bendrą kredito kainą, kurią parodo BVKKMN, skatina konkurencingumą tarp kredito rinkos dalyvių, ieškant naujų produktų sprendimų, siūlant papildomas vertes savo klientams – sako G. Montvilienė.

Norėdami pasinaudoti paskolų palyginimo platformos teikiamomis paslaugomis, paskolą ketinantys imti vartotojai pirmiausia turi save identifikuoti: turėti galiojantį asmens dokumentą, mobilųjį parašą arba galimybę atlikti 1 cento pavedimą. Gavę vartotojo duomenis, kredito davėjai įvertina jo kreditingumo reitingą ir per kelias minutes pateikia pasiūlymą norimai vartojimo paskolai gauti.

Asociatyvi nuotr.

„Visi kredito davėjai Lietuvoje vadovaujasi Lietuvos Banko nustatytomis atsakingo skolinimosi taisyklėmis, numatančiomis, kad bendra mėnesio įmokų, mokamų įvairioms finansų įstaigoms, suma neturėtų viršyti 40 proc. visų per mėnesį gaunamų grynųjų pajamų, – paaiškina paskolų palyginimo platformos „Altero“ regiono vadovas K. Paškevičius. – Tačiau kiekviena kredito įstaiga turi savas vidines taisykles, pagal kurias vertina rizikas. Todėl ir paskolos suteikimo sąlygos, siūlomos palūkanos ir galutinė paskolos kaina gali būti skirtingos.“

Lietuviai vis atsakingiau žiūri į paskolas

Paskolų palyginimo platformoje „Altero“ vartotojai gali palyginti ne tik vartojimo paskolas, bet ir paskolas verslui.

K. Paškevičius pastebi, kad pavasarį lietuviai itin aktyviai skolinasi būsto remontui, aplinkos gražinimui ar automobiliui įsigyti. Tačiau bene trečdalis klientų kreipiasi dėl paskolų sujungimo ir refinansavimo galimybių.

„Tikriausiai visi jau atsikando greitųjų kreditų, pradeda skaičiuoti įmokas ir vis aiškiau suvokia, kad refinansavus įmokas galima sutaupyti. Dirbame ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, tad galiu drąsiai sakyti, kad lietuviai finansiškai raštingesni, kur kas geriau suvokia, kas yra bendra vartojimo kredito kaina ir į ką reikia atkreipti dėmesį skolinantis, – sako specialistas. – „Altero“ paskolų palyginimo platformoje neslepiame kredito davėjo, leidžiame klientams susipažinti su visomis sąlygomis ir tiesiogiai pabendrauti su banku ar kreditą išduodančia įmone. Teikiame nemokamą paslaugą ir norime, kad mūsų klientai orientuotųsi paskolų rinkoje bei priimtų teisingus spendimus, įvertinę visas paskolų sąlygas.“

Užsakymo nr.: PT_86954337