Šildymo sistemą, kuri yra tvarumo, ekologinės ir ekonominės naudos garantu, renkasi vis daugiau mūsų šalies namų ūkių. Tad kuo ši alternatyva įprastoms šildymo sistemoms taip traukia gyventojus ir kodėl dabar yra pats tinkamiausias metas pasikeisti seną, taršų katilą?

Galimybė sutaupyti

Nuo kovo 31 d. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) trečius metus iš eilės gyventojus kviečia teikti paraiškas kompensacijai, senų ir taršių katilų keitimui gauti.

„Šiuo metu vyksta kvietimas teikti paraiškas projektui „Katilų keitimas namų ūkiuose“, kuriame gyventojai gali gauti paramą neefektyviai biomasę naudojančių individualių katilų keitimui į naujus biokuro katilus, atitinkančius efektyvumo ir emisijų išmetamų teršalų reikalavimus bei šilumos siurblius, kurių energijos šaltinis yra geoterminė, hidroterminė arba aeroterminė energija“, – pasakoja APVA Komunikacijos specialistė Austėja Jonaitytė.

Pasak jos, vienas esminių šios priemonės, kuria nuo 2019 metų jau pasinaudojo beveik 7000 tūkst. namų ūkių, tikslų – didinti energijos vartojimo efektyvumą Lietuvoje.

„Projektu siekiama paskatinti gyventojus naudoti efektyvesnes technologijas, taip sumažinant pirminės energijos suvartojimą šilumos gamybai ir karšto vandens ruošimui namų ūkiuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos. Žinoma, šios žalesnės technologijos labai stipriai prisideda ir prie aplinkosauginių tikslų – mažinama oro tarša“, – sako APVA atstovė.

Kaip aiškina A. Jonaitytė, gyventojo projekto finansuojamoji dalis, kurią suteikia APVA, sudaro 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

„Tai reiškia, kad tinkamos finansuoti išlaidos apskaičiuojamos ne pagal gyventojo faktiškai patirtas įrangos įsigijimo išlaidas, bet katilų keitimo namų ūkiuose nustatytą 1 kW fiksuotąjį įkainį (Eur/kW) padauginus iš paraiškoje nurodyto planuojamo įrengti šilumos siurblio vardinės galios arba biokuro katilo vardinės (nominalios) šildymo galios (kW). Daugiau apie įkainius ir kaip jie apskaičiuojami, gyventojai gali sužinoti apsilankę einvesticijos.lt puslapyje“, – sako A. Jonaitytė.

APVA atstovės pasiteiravome, kur turi kreiptis bei kokią informaciją privalo pateikti gyventojai, norintys gauti paramą.

„Gyventojas turi prisijungti prie mūsų informacinės sistemos APVIS (apvis.apva.lt), pasirinkti kvietimą, susipažinti su jo informacija bei nurodyti paraiškoje prašomą informaciją, t. y.: namo unikalų numerį, planuojamo diegti įrenginio tipą, vardinę galią bei naudingumo koeficientą. Taip pat – pridėti neefektyviai biomasę naudojančio katilo ar krosnies, kuri šilumą tiekia į vandens pagrindu veikiančią šildymo sistemą, nuotraukas. Visas šis procesas trunka vos keletą minučių“, – teigia A. Jonaitytė, kuri primena, kad teikti paraiškas galima iki 2021 m. balandžio 30 d.

Džiaugiasi teisingu sprendimu

Tokia valstybės parama gyventojams dar praėjusių metų pradžioje pasinaudojo ir alytiškis Nerijus Paklonskas, kuris seną, malkomis kūrenamą, katilą pakeitė nauju šilumos siurbliu „alpha innotec“ oras-vanduo. Kaip pasakoja vyras, poreikis atsinaujinti kilo iš noro gyventi patogiau, ekonomiškiau ir švariau.

„Visuomet ieškojau ekologiškesnių sprendimų, kurie leistų naudotis švaria ir tvaria energija, todėl pirmasis rimtas pokytis įvyko tuomet, kai namuose įsirengėme atsinaujinantį energijos šaltinį – saulės elektrinę. Tačiau sužinojęs, jog tokią elektrinę galima sujungti su šildymo sistema, dar labiau apsidžiaugiau, nes pastovus darbas prie židinio buvo tapęs košmaru: malkų džiovinimas, vežimas, krovimas ir pečkurystė išties vargino. Ėmiau ieškoti būdų, kurie leistų įgyvendinti šį kompleksinį sprendimą, ir šiek tiek pasidomėjus, geriausias variantas pasirodė šilumos siurblys oras-vanduo“, – prisimena N. Paklonskas.

Paanalizavęs rinką, išsirinkęs tinkamiausią sprendimą savo namams ir užpildęs paramos formą bei gavęs patvirtinimą, kad dalį įrenginio kainos kompensuos APVA, pašnekovas jau po mėnesio džiaugėsi nauja šildymo sistema savo namuose.

„Nuo pirmosios konsultacijos su rangovais iki pilno šilumos sistemos sumontavimo praėjo maždaug mėnuo. Manau, kad tai tikrai trumpas laiko tarpas. Negano to, pasinaudojus parama, pavyko sutaupyti kone pusę šilumos sistemos kainos“, – teigia vyras.

Praėjus daugiau nei metams nuo šilumos siurblio įrengimo, pašnekovas sako vis dar negalintis atsidžiaugti naujuoju įrenginiu.

„Jei anksčiau visada reikėjo rūpintis, kad netrūktų malkų, kad namai neatšaltų, tai dabar užtenka įjungti sistemą, nustatyti reikiamą temperatūrą ir viskas. Kartais net pamirštu, kad namuose veikia tokia sistema“, – juokiasi alytiškis.

Inovatyvus ir šiuolaikiškas įrenginys

Būtent komforto paieškos, kaip teigia šildymo, vėsinimo ir vėdinimo sprendimus siūlančios įmonės „Tenko Baltic“ projektų vadovas Auktumas Indrašius, yra viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl gyventojai šiais laikais imasi senų šildymo sistemų keitimo į inovatyvius ir tvarius įrenginius.

„Žmonėms tiesiog pabodo „vergauti“ namuose stovintiems katilams. Pastovus kūrenimas, malkų pirkimas, nešimas, pelenų valymas, o jei žiemos metu suplanuojamos atostogos, tenka prašyti kaimynų ar giminaičių, kad šie, kol šeimininkai išvykę, pasirūpintų namo šildymu. Tuo metu šildymo siurbliai suteikia visišką nepriklausomybę“, – sako A. Indrašius.

Pasak specialisto, nereikėtų pamiršti ir to, kad šiuolaikinius šilumos siurblius galima valdyti internetu, o tai taip pat stipriai koreliuoja su komforto faktoriumi.

„Tai reiškia, kad net ir nebūdami namuose, mobiliosios aplikacijos telefone ar kompiuteryje pagalba galite stebėti, kaip veikia jūsų name įrengtas šilumos siurblys, koreguoti reikiamą temperatūrą ir panašiai. Negano to, pavyzdžiui, kai kurie „Tenko Baltic“ siūlomi šilumos siurbliai yra tiesiogiai sujungti ir su mūsų specialistų įranga, todėl jei atsiranda kažkoks sutrikimas, iškart esame informuoti ir galime nuotoliniu būdo koreguoti siurblio veikimą ar imtis kitų problemos šalinimo darbų“, – apie greitą ir patogų serviso darbą pasakoja A. Indrašius.

„Tenko Baltic“ atstovas pastebi, kad nemažą įtaką, apsisprendimui rinktis šilumos siurblius, turi ir ekologinis aspektas.

„Šiais laikais atsiranda vis daugiau žmonių, kurie yra linkę į žaliąsias technologijas. Tai reiškia, kad tokiems gyventojams yra svarbu, kokioje aplinkoje jie gyvena, kokiame pasaulyje auga jų vaikai. Dabar, kai apie klimato atšilimą, oro taršą yra kalbama labai daug, šilumos siurbliai tampa viena iš tų priemonių, kurios užtikrina tvarų ir gamtai draugišką energijos gavimo būdą“, – sako pašnekovas.

Ir naujai statomiems, ir senos statybos namams

Galbūt, kai kam gali pasirodyti, kad šilumos siurblius gali įsirengti tik naujų namų savininkai, tačiau kaip aiškina A. Indrašius, galimybių ir alternatyvų gali rasti ir senos statybos namuose gyvenantys žmonės.

„Kiekviena situacija ir namas yra individualūs, todėl ir sprendimai yra skirtingi. Pavyzdžiui, jei senos statybos name vienintelis šildymo šaltinis yra mažo ploto radiatoriai, tai net ir įrengus šildymą šilumos siurbliu, efektyvumas nebus toks, kokio tikėtasi. Tokiu atveju įmanomi du variantai: didinti radiatorių plotą arba papildomai apšildyti namo sienas. Pirmuoju atveju šilumos siurblys tolygiai paskirstys temperatūrą po radiatorius ir nenaudos milžiniško energijos kiekio, o antruoju – sumažės šilumos nuostoliai, nes namas taps sandaresnis“, todėl, kaip teigia pašnekovas, kartais siekiant ekonomiškumo ir tvarumo, reikėtų pradėti ne nuo šilumos siurblio įsigijimo, bet nuo pastato konstrukcijų pakeitimų.

„Jei yra įrengiama oras-vanduo šildymo sistema, nereikia jokių žemės kasimo darbų, sienų griovimo ir panašiai. Vienas tokio šilumos siurblio blokas yra statomas namo išorėje, o kitas – namo viduje. Jų sujungimui tereikia pragręžti vieną skylę pastato pamatuose arba sienoje ir pravesti vamzdžius, kad būtų galima sujungti vidinę dalį su išorine. Tačiau galima rinktis ne tik šilumos siurblį oras-vanduo, bet ir geoterminį šildymą – gruntas-vanduo. Tai netgi efektyvesnė šildymo sistema, kuriai teikiama didesnė APVA parama. Visgi, tokiu atveju jau yra reikalingi žemės darbai – geoterminiai gręžiniai arba horizontalaus kolektoriaus įrengimas“, – pasakoja A. Indrašius.

Aukščiausia kokybė – garantuota

Šiais laikais gamintojų ir rangovų, siūlančių šilumos sistemas, yra išties ne vienas, tačiau į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis šilumos siurblius namams? A. Indrašiaus teigimu, svarbiausiais faktoriais turėtų tapti kokybė ir ilgaamžiškumas.

„Šiuo atveju „Tenko Baltic“ siūlo platų, aukštos kokybės Vokietijoje gaminamų „alpha innotec“ šilumos sistemų asortimentą, kuriame galima rasti tiek aeroterminius šilumos siurblius oras-vanduo, tiek ir geoterminius – gruntas-vanduo. Šis prekinis ženklas yra vienas lyderiaujančių šilumos siurblių gamintojų Europoje, todėl jų produktų kokybė ir galimybės kaip ir mums, taip ir mūsų klientams nekelia jokių abejonių“, – sako pašnekovas.

„Tenko Baltic“ atstovo pasiteiravus apie „alpha innotec“ aeroterminių ir geomerminių šilumos siurblių privalumus, A. Indrašius išskiria jų daugiafunkciškumą.

„Šilumos siurbliai gali turėti integruotą vėsinimo funkciją, todėl karštą vasaros dieną namuose yra vėsu ir gera. Naudojantis specialiomis programėlėmis, šilumos sistemą galima valdyti iš bet kurio pasaulio taško nešiojamu kompiuteriu arba išmaniuoju telefonu. Verta paminėti ir tai, kad šilumos siurbliai yra gana kompaktiški, todėl nereikalauja daug vietos, o pažangi jų kintamo galingumo sistema pritaiko šilumos gamybą konkrečiam pastato šilumos poreikiui. Negano to, mūsų siūlomi šilumos siurbliai yra pripažinti vieni tyliausiais pasaulyje, todėl tikrai neteks prabusti naktį ar girdėti kaimynų priekaištus dėl garsaus jų veikimo. Tad sudėjus visas šias funkcijas, gauname inovatyvų ir daugiau nei 20 metų galintį tarnauti įrenginį“, – neabejoja „Tenko Baltic“ projektų vadovas.

Jei jums dar kyla klausimų dėl to, kaip pasinaudoti APVA parama, ar koks šilumos siurblys – tinkamiausias jūsų namams, visos informacijos ieškokite: www.tenko.lt. Konsultaciją specialistų inžinierių komanda jums gali suteikti ir el. paštu: info@tenko.lt ar tel. nr.: +37052643582.

Užsakymo nr.: PT_86938345