Šiuo metu pasaulyje energijos gavybai daugiausiai paplitęs iškasamas kuras – anglis, dujos, nafta. Tai nėra ilgalaikis sprendimas ir vienas populiarių būdų, bandančių tai pakeisti – saulės elementai.

„Nors saulės baterijų paklausa auga, prognozės rodo, kad to nepakaks. Suvartojamas elektros energijos kiekis didėja, o saulės elementai nekeičia augančio anglies suvartojimo, tad negalės išstumti kitų, jau esančių technologijų“, – pasakoja KTU CTF mokslo darbuotojas Artiom Magomedov.

A. Magomedov teigia, kad energijos tvarumo problemai išspręsti prireiks naujų technologijų. Joms įgalinti prireiks medžiagų, kurias bando sukurti KTU chemikų komanda, – tai padės naujos kartos technologijoms tapti konkurencingomis, mažiau žalingomis aplinkai bei pigesnėmis.

„Šis projektas tęsia mūsų grupės darbą su organiniais puslaidininkais. Medžiagas kuriame žaliosios chemijos principais – jas sintetinant ir eksploatuojant į aplinką neišleidžiame pavojingų dalių. Nors cheminiuose procesuose tai ne visada lengvai išvengiama, stipriai to siekiame. Jei mums pasiseks – užpatentuosime medžiagų klases, kurios bus naudojamos kuriant naujas technologijas“, – pasakoja mokslininkas.

Kaip gerą tvarios technologijos pavyzdį A. Magomedov įvardina šviesos diodus, kurie vos per 20 metų tapo įprasta technologija, randama kiekvienuose namuose. Šis atradimas padėjo net 10 kartų sumažinti elektros sąnaudas.

KTU CTF mokslininkas pasakoja, kad trejus metus vyksiančiam projektui skirta 800 tūkst. eurų – dalis šios sumos bus panaudota brangiems patentavimo darbams bei cheminiams reagentams. 10 žmonių grupėje jau yra aukšto lygio publikacijų, kuriomis, kartu su sėkmingais patentais, bus matuojama projekto sėkmė. A. Magomedov teigia, kad projekto darbuotojai bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio mokslininkais, o į darbus po truputį įsitraukia ir jaunesni studentai.

Jauniems mokslininkams, specialistams tokie projektai atveria dideles galimybes tobulėti, save realizuoti ir prisidėti prie geresnės ateities kūrimo. Taip pat – tai dar kartą įrodo, kad ne tik užsienio mokslininkai kuria inovacijų, technologijų srityse, nuo jų neatsilieka ir mūsų, Lietuvos, mokslinės veiklos studentai bei darbuotojai.

Užsakymo nr.: PT_86932345