Dėl pandemijos atšaukus didžiausias šalies studijų parodas auštosios mokyklos susidūrė su kebliu klausimu – kaip abiturientams, jų mokytojams ir netgi tėvams pristatyti naujausias studijų galimybes Lietuvoje? Panašu, kad LSMU sprendimas su abiturientais susitikti nuotoliniu būdu pasiteisino – vien socialiniuose tinkluose Universiteto studijų paroda sudomino daugiau nei 1.1 tūkst. esamų ir būsimų abiturientų, o parodos puslapį iš viso aplankė 4,8 tūkst. unikalių lankytojų.

Aukštesni reikalavimai

Pandemija paskatino dar daugiau priėmimo į šalies aukštąsias mokyklas procesų perkelti į elektroninę erdvę. Parodoje dalyvavę LAMA BPO atstovai patikslino, kad šiemet įstoti į aukštąsias mokyklas bus galima neišeinant iš namų – prašymai studijuoti aukštosiose mokyklose bus pildomi nuotoliniu būdu, o daugelis aukštųjų mokyklų leis sudaryti elektronines studijų sutartis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau patvirtino, jog norint šiemet pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą universitetuose reikia būti surinkus mažiausiai 5,4, o kolegijose – 4,3 konkursinio balo.

Tačiau ne mažesnio kaip 5,4 konkursinio balo stojant į studijas LSMU pakaks pretenduojant į Farmacijos vientisąsias ir visas pirmosios pakopos studijų programas.

Stojant į kai kurias kitas LSMU studijų programas – kartelė keliama aukščiau. Konkurse stojant į Medicinos ir Odontologijos studijų programas gali dalyvauti tik surinkusieji ne mažesnį nei 6,50 konkursinį balą (be Universiteto skiriamo papildomo balo), į Veterinarinės medicinos studijų programą – ne mažiau kaip 5,80.

Abiturientai turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, nustatytą minimalų konkursinį balą LSMU taiko stojantiesiems į valstybės finansuojamas ir į nefinansuojamas studijų vietas.

„Renkantis studijas abiturientams turėtų patarti ir tėvai. Dažnai jaunuoliai daro klaidą ir renkasi tiesiog tas studijas, kurias pasirinko jų draugai, o ne tai, ko jie nori patys. Jaunas žmogus dažnai neįvertina savo galimybių, drąsos, baimių. Juk renkamės specialybę, kuri lems mūsų ateitį, todėl šis sprendimas turi būti pagrįstas ir suplanuotas“, – parodos dalyviams patarė LSMU Priėmimo komisijos specialistai.

Nereikia bijoti rinktis

LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis nuotolinėje studijų parodoje teigė, kad kartais išties gali būti sunku išsirinkti norimą specialybę, tačiau renkantis studijas nereikėtų bijoti. „Esame specializuotas universitetas, todėl skiriamės nuo kitų. Universitete galima rasti ne vieną sau tinkančią studijų programą. Tikrai yra tokių jaunuolių, kuriems iš pradžių sunku išsirinkti studijas. Kai kurie renkasi vienas studijas, apsižvalgo ir kitais metais išsirenka kitą specialybę. LSMU studijų įvairovė yra plati“, – dviejuose abiturientams ir jų tėvams bei seneliams skirtuose pranešimuose kalbėjo prorektorius.

Prof. Kęstutis Petrikonis

Pasak prof. Kęstučio Petrikonio, labai svarbu atsižvelgti į tai, ko tu nori, tačiau ne mažiau svarbu neužmiršti, ką sako tėvai ir seneliai, kurie daugelyje šeimų yra autoritetas ir gali duoti labai vertingų patarimų. Anot profesoriaus, šiuo metu yra daugybė modernių, tačiau ne visai aiškią profesiją suteikiančių studijų programų, todėl geriau nepaslysti ir rinktis klasikines, tikras ir jau išbandytas studijas. Būtent LSMU suteikia specialybę, kurią įgijus aišku, kuo tu būsi.

Pandemija Universitetą privertė trumpam sustoti, peržiūrėti mokymo procesą, tapti lankstesniam, taikyti naujausias technologijas. Šiandien LSMU ruošia ateities specialistus, kurie remiasi mokslo žiniomis, naujausiomis technologijomis, geba prisitaikyti prie nuolatinių pokyčių, nuolatos tobulėja ir įgyja naujų kompetencijų. Studentai mokomi ir bendrųjų kompetencijų – empatijos, bendravimo su pacientu ir kolega, komandinio darbo. Visos šios savybės ateities specialistams bus ypač svarbios.

Anot prorektoriaus prof. Kęstučio Petrikonio, LSMU siekia parengti kuo lankstesnius specialistus. „Regiame specialistus ne tik Lietuvai, bet ir Europos Sąjungai. Visos studijų programos yra perspektyvios, nesvarbu, ar jaunuoliai ateityje planuoja dirbti Lietuvoje ar užsienyje“, – teigė prorektorius.

Įsidarbina dauguma

Studijų parodoje jaunuoliai ne kartą uždavė ir labai praktišką klausimą – ar po studijų greitai ir lengvai pavyks susirasti darbą? Į šį klausimą atsakęs LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis buvo konkretus – jau po trijų mėnesių įsidarbina beveik 90 proc. Universiteto absolventų. Jam pritarė ir prorektorius prof. Kęstutis Petrikonis, kurio teigimu, jau per diplomų įteikimo šventę ne vienas studijas baigęs jaunasis specialistas diplomo atvyksta atsiimti iš darbovietės.

Prie to prisideda ir didelis LSMU dėmesys praktinėms žinioms. Parodoje kalbėjęs rektorius teigė, kad Universitetas daug dėmesio skiria įgūdžiams, kurie bus reikalingi kasdieniame darbe su pacientu. Profesijos nuolatos kinta, todėl reikia daug mokytis.

Prof. Rimantas Benetis

Prof. Rimantas Benetis pateikė pavyzdį iš asmeninės profesinės patirties: „Chirurgija – besikeičianti, ypač dinamiška sritis. Šiandien chirurgui reikalavimai labai išaugę, jis turi daug žinoti. Juk operacijos metu neatsidarysi „Google“ arba „YouTube“ ir nepažiūrėsi, kaip tinkamai atlikti savo darbą. Būna daug ekstremalių situacijų, kur reikia skubiai reaguoti. Kad tinkamai sureaguotum reikia turėti daug žinių. Chirurgo darbe atsiranda ir robotai, įvairios asistuojančios sistemos. Reikia žinoti, kaip naudotis šiomis naujausiomis technologijomis“, – profesiją besirenkantiems jaunuoliams kalbėjo rektorius.

Rektorius palygino studijas anksčiau ir dabar. Pasak jo, milžiniškas informacijos srautas pakeitė pasaulį, o šiandien galima nesunkiai susirasti specifinės, kiekvienai profesijai svarbios informacijos. „Studentai taip pat gali susipažinti su užsienio specialistais, studijuoti užsienio universitetuose. Net ir mūsų universitete bendruomenė labai tarptautinė – kas penktas studentas yra užsienietis, tad galimybių tikrai daug“, – kalbėjo rektorius prof. Rimantas Benetis.

Pirmojoje nuotolinėje studijų parodoje „Susitik su LSMU“ jaunuoliai susipažino su visais Universiteto fakultetais ir studijų galimybėmis juose, gavo daug vertingo karjeros patarimų, sužinojo apie Studentų atstovybės, meno kolektyvų, sportines veiklas. Daugelis jaunuolių ir jų tėvų taip pat registravosi ir į individualias konsultacijas su Universiteto atstovais, kurie plačiau papasakojo apie studentišką gyvenimą, studijas ir priėmimo procesą.

Užsakymo nr.: PT_86880393