Vietoje margučių – šokoladiniai kiaušiniai

Kaip vieną pagrindinių skirtumų tarp lietuviškų ir itališkų šv. Velykų virtuvės šefas Gian Luca Demarco išskiria margučius. Anot jo, atvykus gyventi į Lietuvą jam teko susidurti su kiaušinių marginimu, kuris Italijoje nėra įprastas. Vietoje to, italų vaikai džiaugiasi šokoladiniais kiaušiniais.

„Italijoje neturime kiaušinių marginimo tradicijos. Paprastai Velykų dieną suaugusieji vaikams dovanoja šokoladinius kiaušinius, kurių viduje būna paslėptas siurprizas. Tiesa, tikriausiai galvojate, jog vaikai gauna populiariuosius „Kinder“ kiaušinius, tačiau mūsų tradiciniai kiaušiniai yra keliskart didesni. Mes mėgstame juokauti, kad tai ne vištos, o dinozauro kiaušinis“, – sako G. L. Demarco.

Lietuvoje šeimą sukūręs virtuvės šefas pasakoja, kad jo namuose jau daug metų švenčiamos mišrios šv. Velykos. Todėl jas puikiai papildo ir lietuviškomis tradicijomis apipintas kiaušinių marginimas, kurio metu visa šeimyna margučius dažo vašku, svogūnų lukštais bei miške rastomis žolelėmis.

Į mišias su verba arba alyvmedžio šakele

Pasak virtuvės šefo, Lietuvoje ir Italijoje per šv. Velykas skiriasi ir tikinčiųjų religinė atributika. Kol lietuviai šventina spalvotąsias verbas, italai į bažnyčią neša palaiminti alyvmedžio šakeles.

„Pirmaisiais metais keliaujant į lietuviškas mišias niekaip nesupratau, kodėl visi nešasi kažkokius spalvotus pagaliukus, o vėliau sužinojęs, kad jos Lietuvoje atstoja Italijoje įprastas alyvmedžio šakeles, buvau maloniai nustebintas. Šie papročių skirtumai man labai patinka, o taip pat džiugu, jog svarbiausi dalykai išlieka tie patys. Pavyzdžiui, mano gražiausi šv. Velykų prisiminimai asocijuojasi būtent su mišiomis. Kai bažnyčioje išjungiamos visos šviesos, sukalbama dėkingumo malda ir vėliau sugrįžusi šviesa kviečia visus švęsti Dievo prisikėlimą“, – prisiminimais dalijasi G. L. Demarco.

Vaišės svečiuose: daug espresso ir kiaušinių

Virtuvės šefas pastebi, kad įprastomis sąlygomis, kai pandemija nevaržo apsilankymų giminaičių ar draugų namuose – tiek svečių belaukiantys lietuviai, tiek ir italai pasižymi išskirtiniu svetingumu. Tačiau italai dažniausiai ragina išgerti puodelį espresso, o lietuviai – paragauti šventinių margučių.

„Taip, kaip per šv. Velykas italai neturi saiko siūlant svečiams išgerti espresso puodelį, taip lietuviai kviečia užkąsti sudaužto margučio. Dėl to ši šventė dažnam gali tapti asmeninių rekordų siekimo diena – kasmet vis pagerinant per dieną išgertų espresso puodelių ar suvalgytų kiaušinių skaičių“, – juokiasi G. L. Demarco.

Išskirtiniai velykinio stalo ypatumai

Kalbant apie šventinio stalo vaišes, virtuvės šefas pasakoja, kad ant dažno lietuvio stalo galima pamatyti patiektą netikrą zuikį ar Velykų bobą, tuo tarpu italai kepa ėriuką bei gamina pyragą dar vadinamą „Colomba“. Anot jo, šis šventinių patiekalų ruošimas įgauna visai kitą prasmę, jeigu iki tol buvo sąžiningai laikomasi gavėnios pasninko.

„Per šv. Velykas minime Dievo prisikėlimą, kas man, asmeniškai, yra pati didžiausia metų šventė. Todėl ir mūsų proginio pyrago „Colomba“ forma primena italų tradicijose svarbų velykinį balandį. Be to, šių metų šventė man tapo dar ypatingesnė, kadangi šiemet pirmąkart išbandžiau pasninką – nuo pat Užgavėnių iki šv. Velykų atsisakiau mėsos. Dabar juokauju, kad sekmadienį kepsiu du italų pamėgtus ėriukus – vieną šeimai, o kitą vien tik sau“, – juokauja virtuvės šefas.

Virtuvės šefas taip pat žada daugiau apie itališko velykinio stalo ypatumus papasakoti Kauno „Akropolio“ inicijuotoje renginių savaitėje „Prisikelk iš nuobodulio“ ir kviečia kartu su juo per šv. Velykas, sekmadienį, 16.00 val. gaminti itališką velykinį morkų pyragą. Gyvą recepto gamybos transliaciją stebėkite Kauno „Akropolio“ Facebook paskyroje.

Morkų pyrago gamybai prireiks:
- 300 g miltų;
- 300 g morkų;
- 180 g cukraus;
- 50 g migdolų miltų;
- 100 g lydyto sviesto;
- 3 kiaušinių;
- 6 g kepimo miltelių;
- 1 citrinos;
- 100 g balto šokolado.

Taip pat:
- tarkos;
- trintuvo;
- plaktuvo tešlai maišyti;
- mentelės, šaukštų;
- 2 didesnių ir 2 mažesnių dubenėlių;
- puodo garų „vonelei“;
- apvalios žiedo kepimo formos.

Pasinerkite į saugias pramogas namuose kartu su Kauno „Akropoliu“ ir praskaidrinkite jau rutina tapusią kasdienybę. Daugiau informacijos apie renginius galite rasti Kauno „Akropolio“ Facebook paskyroje bei interneto svetainėje www.akropolis.lt.

Užsakymo nr.: PT_86853863