Lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama be majonezo. Juo gardinami įvairiausi patiekalai, tradicinės mišrainės, padažai ir marinatai. Nors šiandien prekybos centrų lentynose galime išvysti pačių įvairiausių majonezų, tačiau ar žinojote, kad tikrosios lietuviško majonezo tradicijos prasidėjo būtent nuo majonezo „Vilnius“? Ekspertų ne kartą įvertintas ir vartotojų pamėgtas, dar 1981 metais sukurtas majonezas tapo kokybės standartu, ilgametes tradicijas tęsiančiu iki šių dienų.

Kaip pasakoja „Vilniaus“ majonezo gamyklos vadovas Donatas Seliava, unikalus lietuviškas majonezas buvo sukurtas iš tautiškumo dvasios ir noro turėti savą produktą: „Kodėl turėtume tenkintis atvežtiniu, ne itin kokybišku produktu, jei patys galime sukurti savą, lietuvišką produktą? Iš šios idėjos ir gimė pirmasis mūsų pačių gamintas majonezas, jau tais laikais išsiskyręs aukšta kokybe bei ypatingo skonio savybėmis“.

Žinių pirmojo majonezo gamybai tuometinė įmonės technologė sėmėsi Vakarų šalyse – čia kelis mėnesius stažavosi, domėjosi naujausiomis technologijomis, receptūromis. Ne vieną dešimtmetį sėkmingai veikiančios įmonės vadovas didžiuojasi, kad nuo pat veiklos pradžios lietuviško majonezo gamyboje buvo taikomos modernios technologijos ir aukščiausios kokybės žaliavos, padėjusios kurti gero skonio tradicijas, tęsiamas iki šių dienų.

Nauji produktai gimsta iš idėjos

Su krapais ar grybais, riebesni ir mažiau riebūs, klasikiniai bei veganiški – „Vilniaus“ majonezo asortimente rasite bent keliolika skirtingų, vartotojų jau pamėgtų ir įvertintų, majonezo rūšių. Tačiau naujų skonių kelionė nuo idėjos iki jūsų stalo išties netrumpa, nes naujas produktas – tai visų pirma atsakomybė prieš vartotojus.

„Lietuviai – išrankūs klientai gerąja to žodžio prasme. Jie labai vertina kokybę, atidžiai skaito etiketes, domisi produkto ingredientais. Todėl ir mūsų pagrindinė užduotis – visuomet išlaikyti aukščiausius kokybės standartus ir nekintantį skonį, – pastebi „Vilniaus“ majonezo gamyklos vadovas Donatas Seliava. – Kurdami naujus receptus, stengiamės suderinti tradicijas ir novatoriškumą. Siekiame išlaikyti lietuviams įprastą skonį ir siūlyti kuo natūralesnius produktus: be sintetinių saldiklių, cheminių dažiklių, nenatūralių kvapiųjų ar genetiškai modifikuotų medžiagų, gaminio galiojimą prailginančių konservantų. Juk Lietuva – ne tokia didelė šalis, mums nereikia ilgo galiojimo produkcijos, jei galime turėti visuomet šviežią.“

Tam, kad naujai sukurtas produktas pasiektų vartotojus, jam tenka praeiti ilgą kokybės patikrinimo kelią. Kiekvienas naujas gaminys testuojamas, sukuriant jam skirtingas sąlygas – stebima, kiek laiko ir kokiomis sąlygomis jis išsilaiko, ar nepraranda savo skonio savybių. Tik įsitikinus produkto kokybe, jis keliauja į Lietuvos nacionalinę laboratoriją, kurioje yra patikrinamas pakartotinai ir sertifikuojamas.

Kaip pastebi D. Saliava, produkto kokybei bei skoniui įtakos gali turėti net ir menkiausi nukrypimai nuo normos, todėl, siekiant užtikrinti aukščiausius kokybės standartus ir nekintantį skonį, kiekviena „Vilniaus“ majonezo gamybai naudojama žaliava reguliariai kruopščiai patikrinama laboratorijoje.

„Nors kiekviena į mūsų gamyklą atvažiuojanti žaliava turi kokybės sertifikatus, visuomet atliekame papildomus testavimus savo laboratorijoje ir stebime, kad kokybės parametrai ne tik atitiktų bendras nustatytas normas, bet ir aukščiausius mūsų pačių nusistatytus kokybės standartus, – pasakoja majonezo „Vilnius“ gamyklos vadovas. – Savo veikloje visuomet vadovaujamės principu „geriau mažiau, bet užtikrinant aukščiausią kokybę“. Juk ilgametės tradicijos ir jų tęstinumas, istorija ir novatoriškumas, itin atidus požiūris į vartotoją ir nuolat kintančius jo poreikius bei aukščiausia kokybė – nekintančios pamatinės majonezo „Vilnius“ vertybės, kurias taip vertina pirkėjai.“

Produkto kokybę išduoda ne tik skonis

Parduotuvių lentynose galime rasti tikrai nemenką majonezų asortimentą – skonių įvairovė įtiks net ir patiems išrankiausiems. Tačiau renkantis kokybišką produktą, specialistai pataria vertinti ne tik skonį. Atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytus reglamentuotus ženklinimus, kurie parodo tikrąją produkto sudėtį ir kokybę, venkite produktų, kurių gamyboje naudojami sintetiniai dažikliai ar saldikliai, genetiškai modifikuoti produktai.

„Atkreipkite dėmesį ir į produkto galiojimo datą: naudojami konservantai suteikia galimybę produktų galiojimą pratęsti ilgesniam laikui, tačiau ilgas galiojimas įprastai nieko gero nepasako apie produkto kokybę. Kuo trumpesnio galiojimo produktas, tuo labiau tikėtina, kad jis bus natūralus, – pataria majonezo „Vilnius“ technologė Audronė Dapkienė. – Jei laikomasi technologijų, naudojamos tik aukščiausios kokybės žaliavos, užtikrinamas sterilumas gamybos procese – natūraliai, be sveikatai žalingų konservantų pagamintas majonezas savo kokybės nepraras kelis mėnesius.“

Maisto technologė atkreipia dėmesį ir į neretai klaidinantį įsitikinimą, esą majonezas – sveikatai nepalankus produktas. Tačiau, iš tiesų, kokybiško ir natūralaus majonezo gamyboje naudojami mums įprasti kasdienio mitybos raciono produktai, kuriuose gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Tad nors riebus ir kaloringas, saikingai vartojamas kokybiškas majonezas žalos sveikatai tikrai nepadarys.

Norintiems atrasti naujus skonius ir paįvairinti šventinį Velykų stalą, siūlome išsikepti itin gardų, sodraus skonio šokoladinį pyragą su klasikiniu „Vilniaus“ majonezu.

Šokoladinis pyragas su klasikinio skonio „Vilniaus“ majonezu

Pyrago tešlai reikės:

• 2/3 stiklinės nesaldintos kakavos miltelių;
• 2 stiklinių miltų;
• 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
• 1 stiklinės atvėsusios kavos;
• 1,5 stiklinės cukraus;
• 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
• 1 stiklinės klasikinio skonio „Vilniaus“ majonezo.

Jei norite pyragui suteikti šiek tiek daugiau skonio intrigos, įberkite žiupsnelį maltos aitriosios paprikos.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą, cukrų. Įpilkite kavos, vanilės ekstrakto, sudėkite „Vilniaus“ majonezą. Paruoštą pyrago tešlą supilkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir kepkite 20–25 minutes 180°C temperatūroje.

Iškeptą pyragą galite puošti lydytu šokoladu, cukraus pudra, arba pasigaminti pertepimą iš lydyto šokolado ir kokosų aliejaus.

Užsakymo nr.: PT_86844925