Savigyda ne visada pasiteisina

Paklausta, kaip akne sergančiam žmogui reikėtų įvertinti savo paties situacijos rimtumą, kada jau privalu kreiptis į gydytoją dermatologą, pašnekovė pataria atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

„Esant pavieniams bėrimams, kai pakanka odos priežiūros priemonių ir bėrimai neišlieka ilgai, galima tvarkytis ir patiems, tačiau kai bėrimų daugėja, atsiranda pūlinukai, skausmingi mazgeliai, paraudimai – siūlyčiau kreiptis į gydytoją dermatologą. Būtina neleisti bėrimams nevaldomai plisti, kadangi tai palieka liekamuosius reiškinius – dėmeles ir net randus, kuriuos koreguoti yra daug sunkiau nei užkirsti kelią bėrimų atsiradimui bei progresavimui,“ – pataria gydytoja, dirbanti „Aušros Medi SPA“ klinikoje Kaune.

Norėdami išvengti šių reiškinių, pastebėję, kad situaciją vis sunkiau valdote, kreipkitės pagalbos į gydytoją dermatologą.

„Gydytojas paaiškins ligos mechanizmus, papasakos apie odos priežiūrą bei tinkamą mitybą. Šiuo metu yra tikrai didelė pasiūla aukštos kokybės odos priežiūros priemonių ir vietinių vaistų, kurie padeda kontroliuoti aknę ir pasiekti labai neblogus rezultatus. Paskyrus tinkamas priemones ir paaiškinus jų naudojimo ypatumus, pasiekiame gerą efektą jau per 2–3 savaites,“ – paaiškina specialistė.

Žinių trūkumas gali lemti nesėkmės istorijas

Pasiteiravus, kas lemia, ar žmogų vargins švelnesnė aknės forma, ar itin sunki, gydytoja sako, kad tai nulemia skirtingi veiksniai:

„Didelę įtaką turi genetika, gyvenimo būdas, tačiau ir odos priežiūra lemia daug. Savo praktikoje pastebiu, kad visuomenė stokoja žinių apie aknę, apie ją sklando vis dar daug mitų. Be to, kartais pacientai ilgą laiką lankosi pas grožio specialistus, taikomos įvairios nemedicininės procedūros, ir tik dar pablogėjus situacijai kreipiamasi į gydytoją. Tai tikrai liūdina, juk kuo anksčiau kreipiamasi, tuo greičiau pasiekiamas efektas ir užkertamas kelias ligos progresavimui bei komplikacijoms.“

G. Valančienė mano, kad jau mokykloje paaugliai turėtų būti supažindinami su tinkama odos priežiūra, galimais odos ligų simptomais, kad laiku suprastų, kas vyksta su jų kūnu ir ką daryti, jog situacija nevirstų nevaldoma.

„Pasitaiko, kad per ilgai uždelsus jau tenka imtis rimtesnių priemonių, prireikia ir geriamų vaistų,“ – priduria gydytoja.

Konsultacijai reikia tinkamai pasiruošti

Pašnekovės teigimu, tam, kad gydytojo konsultacija būtų kuo efektyvesnė, reikia jai tinkamai pasirengti:

„Visada prašau pacientų atsinešti ar nusifotografuoti naudojamas priemones, paklausiu kiek laiko jas naudojo, ar buvo efektas. Ypač svarbu išsiaiškinti, ar naudojamos maskavimo/kontūravimo priemonės (tai labai populiaru tarp jaunimo) ir kokios, nes gana dažnai odos priežiūros priemonės būna tinkamos, tačiau ant viršaus tepama maskuojamoji priemonė visai netinkama. Pavyzdžiui, savo sudėtyje turi aliejų bei kitų medžiagų, kurios kemša poras, tad gydymas tokiu atveju būna neefektyvus, o atsisakius dekoratyvinės kosmetikos būklė ima ir pagerėja.“

Pasak pašnekovės, konsultacija gydytojo kabinete paprastai prasideda nuo to, kad aptariama, kada bėrimai atsirado, kokie jie buvo, ar kiti artimieji turi panašių problemų ir kokia buvo jų ligos eiga. Vėliau aptariamos turimos priemonės, jų naudojimo istorija. Žinoma, galiausiai atidžiai apžiūrima oda, įvertinamas ligos laipsnis ir sudaromas gydymo planas.

Gydant aknę – svarbu neskubėti

„Jau pirmos konsultacijos metu kalbu apie tai, kad reikės apsišarvuoti kantrybe, kovoje su akne: kartoti rutininius odos priežiūros ritualus, kurie vėliau taps įpročiu,“ – savo patirtimi dalinasi gydytoja.

Pasak G. Valančienės, antras vizitas dažniausiai paskiriamas po 4–6 savaičių, kai matosi pirmieji gydymo rezultatai. Vėliau, jei tai nėra sudėtingas atvejis ir yra tinkamas atsakas į gydymą, su pacientu susitinkama dar 2 ar 4 kartus. Po šių vizitų kai kuriems pacientams, išmokusiems prižiūrėti savo odą, visai nebereikia atvykti, tuo tarpu kiti lankosi įvairioms procedūroms: švelnina likusius randelius, dėmeles, spalvos netolygumą, atliekami rūgštiniai pilingai, mezoterapija ar lazerinės procedūros.

Gydytoja pastebi, kad kai kuriems pacientams sunku laikytis rekomendacijų, bent iki tol, kol pradeda ryškėti rezultatai.

„Pasitaiko, ypač dirbant su jaunesniais paaugliais berniukais, kad jiems sunkiau įprasti praustis ir teptis kelių rūšių kremais. Tokiu atveju patariu įsitraukti suaugusiems, neįkyriai priminti priežiūros rutiną ir pažiūrėti, ar tikrai naudojamas visas gydymas, o gal tik jo fragmentai. Tikrai verta kurį laiką pasistengti. Vėliau, kai pasimato rezultatai, dauguma lengvai tęsia paskirtą gydymą ir problemų dėl to nebekyla,“ – pastebi pašnekovė.

Gydytoja akcentuoja ir tai, kad normalu, jei pradėjus naudoti paskirtas priemones patiriate nemalonius pojūčius.

Gydytoja dermatologė Greta Valančienė

„Pasitaiko įvairių reakcijų: kartais oda ima rausti, ją peršti, dilgčioja, traukia, todėl ir reikalingas antras vizitas, kad matytume, kaip į gydymą reaguoja oda, įvertintume, ar reikalingas papildomas drėkinimas, galbūt kai kuriuos preparatus reikia naudoti kas antrą dieną,“ – akcentuoja specialistė. Tinkamai parinkta dermatologinė kosmetika gali sušvelninti šalutines odos gydymo reakcijas ir taip palengvinti gydymo plano laikymąsi.

Teisingi įpročiai – raktas į suvaldytą problemą

Svarbu prisiminti, kad jei pacientas išmoksta prižiūrėti savo odą, supranta jos siunčiamus signalus, dažniausiai sulaukiama sėkmingos pabaigos.

„Kantrybė čia didžiausia vertybė, nes odą teisingai prižiūrėti reikia praktiškai visą paauglystę ir net vėliau. Akne sirgęs žmogus dažniausiai nebegali naudoti „paprastų“ odos priežiūros priemonių, turi rinktis dermatologinę kosmetiką, gilintis į kosmetikos priemonių sudėtį, nepiktnaudžiauti nesveiku maistu ir saldumynais, tačiau per keletą metų daugeliui tai tampa įprastu dalyku, išmokstama su tuo gyventi,“ – sako gydytoja.

G. Valančienė atvirauja – ją labiausiai džiugina, kai pacientai, kuriems dingsta aknės ženklai, apsilanko jau su švaria oda, darosi asmenukes be jokių užleistų plaukų ar storo makiažo sluoksnio ir gyvena visavertį gyvenimą.

Užsakymo nr.: PT_86834447