Paprastas ir neinvazinis mėginio surinkimas

Kaip pasakoja „Diagnolita“ direktorius, medicinos biologas Julius Gagilas, viena iš priežasčių, dėl kurios diagnostikos centras ėmėsi naujo PGR testo kūrimo, – noras pacientams suteikti neskausmingą ir patogų tyrimą.

„Dažniausiai, atliekant PGR testą, tampono pagalba yra imamas tepinėlis iš nosiaryklės, tačiau toks tyrimas kai kuriems žmonėms sukelia nemalonius pojūčius: nuo paprasčiausio čiaudulio iki skausmingo kraujavimo iš nosies. Dėl šios priežasties dalis žmonių net nesiryžta kreiptis dėl testo. Visgi šiandien jaučiantys COVID-19 simptomus, turėję kontaktą su sergančiu ar norintys sutrumpinti saviizoliaciją turi galimybę lengviau atlikti testą ir tokiu būdu apsaugoti ne tik save, bet ir kitus“, – sako J. Gagilas.

Pasak jo, važiuoti į medicinos įstaigas ir ten atlikti testą yra rizikinga, nes niekada negali žinoti, ar žmonės, su kuriais teks laukti eilėje, prasilenkti, ar turėti kontaktą, neužkrės koronavirusu.

„Norint atlikti įprastą COVID-19 testą, neišvengiamas kontaktas tarp medicinos darbuotojo ir paciento, o taip pat – kitų gydymo įstaigoje esančių žmonių, todėl natūraliai atsiranda rizika užsikrėsti. Na, o naujasis PGR metodas eliminuoja tiek nemalonių pojūčių, tiek ir kontakto su sergančiuoju riziką“, – teigia „Diagnolita“ direktorius.

Visiškai saugus metodas

Seilių ėminiui surinkti naudojamas specialus patogus mėgintuvėlis su piltuvėliu, kuris žmogui gali būti pristatomas tiesiai į namus ar darbo vietą.

„Valandą iki seilių mėginio surinkimo reikėtų nevalgyti, negerti, nerūkyti ir nekramtyti gumos. Tuomet į mėgintuvėlį su piltuvėliu, švelniai išleisti seiles, kol bus pasiekta 2 ml riba ir ant jų užpilti taip pat gautą stabilizavimo terpę. Nuėmus piltuvėlį, užsukti mėgintuvėlį ir jį pavartyti. Tuomet viską, pagal nurodytas taisykles, supakuoti ir atvežti bei įdėti į mėginių surinkimo dėžutę, esančią Vilniuje, Saulėtekio al. 7C, kairėje pastato pusėje. Jei nėra galimybės atvykti, galima pasinaudoti kurjerio paslaugomis“, – apie saugią ir paprastą procedūrą pasakoja J. Gagilas.

Tikslumas ir preciziškumas

Naujasis testas yra sukurtas, validuotas ir atliekamas laikantis aukščiausių kokybės standartų modernioje „Diagnolita“ laboratorijoje, o testui naudoti gauta valstybinės akreditacijos tarnybos licencija.

Testo veiksmingumas įrodytas atlikus biomedicininį tyrimą, bendradarbiaujant su LSMU Kauno klinikomis ir Kauno klinikine ligonine.

„Atlikome tyrimus, kurių metu paraleliai ėmėme tepinėlius iš nosiaryklės bei seilių ėminius. Rezultatai parodė daugiau nei 98 proc. sutapimą tarp teigiamų ir tarp neigiamų mėginių, lyginant seilių testą su klinikinėje praktikoje naudojamais nosiaryklės testais“, – pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) infekcinių klinikos ligų vadovė prof. dr. Auksė Mickienė.

Pasak jos, tai reiškia, kad ši alternatyva yra lygiai tokia pat efektyvi bei tiksli kaip ir iki šiol naudojami tradiciniai PGR testai.

„Kai tikslumas yra toks pat, nelieka klausimų, kuris metodas yra pacientui priimtinesnis, patogesnis ir saugesnis. Džiaugiamės, kad galėjome prisidėti prie šio testo bandymų ir tikimės, kad jis padės daugeliui žmonių išvengti nemalonių pojūčių“, – sako prof. dr. A. Mickienė.

Naujos atmainos – ne problema

Pasak J. Gagilo, egzistuojantys koronaviruso testai dėl nuolat atsirandančių viruso mutacijų gali nebenustatyti viruso.

„Mūsų darbuotojai seka informaciją apie Lietuvoje ir kitose šalyse plintančias koronaviruso atmainas ir, atsiradus būtinybei, gali greitai koreguoti testą. Tokiu būdu yra užtikrinama, kad tyrimas išliks patikimas bei tikslus, nepriklausomai nuo viruso mutacijų ir bus nustatomos visos Lietuvoje žinomos COVID-19 atmainos“, – teigia „Diagnolita“ direktorius.

Užsakymo nr.: PT_86821257