Praėjusių metų pabaigoje Gynybos departamentas „Xiaomi“ įtraukė į sąrašą kompanijų, galimai turinčių ryšį su Kinijos kariuomene. Likus vos savaitei iki nutarimo įsigaliojimo, teisėjas Rudolphas Contreras nusprendė laikinai sustabdyti kompanijai primestus draudimus, teigdamas, kad toks valstybės žingsnis buvo „savavališkas ir kaprizingas“.

Kol vyksta ginčai, teisėjas paskelbė pradinį nutarimą, Kinijos kompanijai leisiantį išvengti didžiulių nuostolių. Anot jo, „Xiaomi“ greičiausiai laimės šią bylą. Pernai paskelbus Gynybos departamento draudimus, kompanijai grėsė pašalinimas iš JAV biržų bei pasaulinių fondo palyginamųjų indeksų (angl. benchmark).

Savo ruožtu „Xiaomi“ prašo teismo visam laikui panaikinti sąsajas su kariuomene ir paskelbti šiuos teiginius neteisėtais. Šis neigiamas „šleifas“ įmonei sukėlė nemenkus nuostolius. Praėjus kelioms valandoms po sankcijų paskelbimo, Honkongo biržoje „Xiaomi“ akcijos nukrito 10 proc. Nuo vidutiniškai maždaug 30 JAV dolerių už akciją ji pasiekė žemiausią 28,50 JAV dolerių kainą.

Xiaomi Mi Mix Alpha

Pranešus apie JAV sankcijas „Xiaomi“, kilo panika dėl galimo tokio paties likimo kaip „Huawei“ (buvo uždrausta bendradarbiauti su „Google“, „Qualcomm“ ir pan.). „Xiaomi“ nebuvo įtraukta į JAV prekybos departamento subjektų sąrašą, kas nutiko konkurentų įmonei. „Xiaomi“ skirtas draudimas buvo susijęs su JAV piliečių ir įmonių negalėjimu investuoti į šią įmonę.

Primename, kad paskutinėmis savo kadencijos dienomis buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsakymą, draudžiantį investuoti į Kinijos įmones, susijusias su šalies kariuomene. Šį žingsnį D. Trumpas žengė, siekdamas sukelti spaudimą Pekinui dėl „piknaudžiavimo verslo praktikoje“.

Dėl nacionalinio saugumo, JAV taip pat bandė uždrausti populiarias, Kinijai priklausančias, socialinių tinklų platformas „WeChat“ ir „TikTok“, apriboti valstybinės naftos milžinės CNOOC interesus ir veikimo galimybes. Visgi, šiuos draudimus ir programėlių įtaką nacionaliniam saugumui teisėjas R. Contreras vertina skeptiškai.

„Xiaomi“ yra trečia pagal dydį išmaniųjų telefonų gamintoja pasaulyje, telefonų pardavimais 2020-ųjų trečią ketvirtį aplenkusi „Apple“.

Parengta pagal „Bloomberg“ informaciją.

Užsakymo nr.: PT_86715773