Kaip teigia Aušra Brazaitytė, LAMMC vyriausioji mokslo darbuotoja, jų vykdomas projektas apjungia augalų fiziologijos ir augalų apsaugos laboratorijų darbus: „Augalų fiziologijos laboratorija daugiau nei 10 metų dirba su šviesos diodų technologija – tyrimai atliekami auginant daržoves ir gerinant jų maistinę kokybę. Taikant apšvietimą galima kontroliuoti patogenų pasireiškimą daržovėse“.

Jos kolegė Neringa Rasiukevičiūtė papildo, kad LED apšvietimas taikomas jau seniai, o tyrimais siekiama sumažinti pesticidų kiekį ir šviesą panaudoti augalų apsaugai.

„Stažuotėse dirbau su patogenų slopinimu, o šiame projekte vykdome kitą žingsnį – taikome šviesą šiltnamio augalams, su šviesa įvedant ir augalinius ekstraktus“, – pasakoja mokslininkė.

Kuo cheminiai preparatai žalingi žmogui ir kodėl mokslininkės savo žinias, patirtį nusprendė panaudoti tiriant būtent juos ir jų įtaką?

„Cheminės priemonės daržovėse ir vaisiuose gali kauptis likučių pavidalu. Jie gali būti kancerogeniški ir sukelti įvairias ligas. Reikėtų nepamiršti ir žalos aplinkai – cheminiai likučiai gali nukeliauti į dirvožemį ir geriamą vandenį bei pasiekti gyvūniją ar mikroorganizmus, todėl susiduriame su aplinkosaugine problema“, – pasakoja doktorantė Lina Šernaitė, LAMMC jaunesnioji mokslo darbuotoja.

Iš 13-os žmonių komandos, dirbančios prie projekto, net 4 – doktorantai.

„Mūsų moteriškas kolektyvas jaunas ir perspektyvus, todėl tikimės gerų rezultatų. Nors šiuo metu neieškome naujų žmonių, turime idėjų ateičiai – plečiamės ir laukiame jaunų žmonių ateinantiems projektams. Kasmet kviečiame studentus pas mus atlikti praktiką – taip jauni žmonės susipažįsta su mokslu, tiksliaisiais mokslais, jų perpektyvomis ir prisijungia prie ateities darbų“, – sako N. Rasiukevičiūtė.

Visa projekto trukmė – 38 mėnesiai, o numatoma jo pabaiga – 2023 m. rugsėjis. Projektas suskirstytas į du etapus – mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą. Šiuo metu mokslininkių komanda yra pirmajame etape ir intensyviai atlieka mokslinius tyrimus.

Užsakymo nr.: PT_86680525