Slaptažodžiams vis dar naudojami augintinių vardai

2019 m. atliktais tyrimų duomenimis, per 2018–2019 m. kibernetinių atakų mobiliuose įrenginiuose padaugėjo 50 proc. Taip pat nustatyta, kad vien per 2019 m. buvo vykdoma 1,6 mln. atakų prieš „Android“ ir „iOS“ įrenginių vartotojus. Šie skaičiai liudija vieną – vis didesnį poreikį kibernetinio saugumo raštingumui.

„Huawei“ rengiamame teste „Delfi“ portale dalyvavo beveik tūkstantis dalyvių, kuriems buvo užduoti 5 klausimai, susiję su kibernetiniu saugumu mūsų išmaniuosiuose įrenginiuose. Dauguma dalyvavusių į didžiąją dalį klausimų atsakė teisingai, tačiau pasitaikė ir keblesnių situacijų, kai atsakymai išsiskyrė.

Didelė dalis testo dalyvių nežinojo teisingo atsakymo į klausimą, kur geriausia saugoti didžiulį kiekį slaptažodžių. Tyrimų duomenimis, vienas žmogus vidutiniškai naudoja 100 slaptažodžių, saugančių svarbiausius duomenis. Testo rezultatai parodė, kad net 40 proc. dalyvių mano, kad saugiausia slaptažodžius tiesiog atsiminti. Vis dėlto, tam, kad paskyra būtų saugi, slaptažodžiai turėtų būti tokio sudėtingumo, kad juos atsiminti būtų praktiškai neįmanoma. Todėl visus slaptažodžius rekomenduojama saugoti tam skirtose programėlėse, pavyzdžiui, „Password safe“ arba „NordPass“.

Huawei

Tai, kad didelė dalis apklaustųjų stengiasi įsiminti savo slaptažodžius, atskleidžia ir dar vieną kibernetinio raštingumo spragą – daugelis vartotojų naudoja itin lengvai nuspėjamus ir nesudėtingus slaptažodžius. Iš tiesų, slaptažodžiai turi savo kūrimo taisykles – susikūrus pernelyg paprastą, išauga tikimybė, kad į paskyrą bus nesudėtingai įsilaužta. Dėl šių priežasčių rekomenduojama naudoti sudėtingesnes raidžių ir skaičių kombinacijas, tačiau kartu atsakingai pasirinkti naudojamą informaciją.

Testas taip pat parodė, kad beveik penktadalis apklaustųjų nežino, kokius duomenis yra saugu naudoti, kuriant slaptažodį. Net 19 proc. dalyvių manė, kad slaptažodžio kūrimui saugu naudoti asmeninę nereikšmingą informaciją: augintinio vardą, gimimo miestą ir pan. Tačiau kibernetinio saugumo specialistai slaptažodžių kūrimui pataria nenaudoti asmeninės informacijos, ypač vardo, pavardės bei gimimo metų. Norint sukurti stiprų ir atsparų slaptažodį, geriausia naudoti atsitiktinę, bereikšmę informaciją, sudėtingą bei atsitiktinę skaičių ir raidžių seką.

Huawei

Taip pat apie 16 proc. apklaustųjų nežinojo teisingo atsakymo į klausimą – kas yra dviguba autentifikacija – ir pažymėjo, jog tai yra prisijungimo vardas bei slaptažodis, prisijungiant prie paskyrų.

Tačiau tai – netiesa. Dviguba autentifikacija yra vienas saugiausių šiandieninių paskyrų užraktų, kuris veikia dviejų veiksmų/žingsnių apsauga. Pavyzdžiui, norint įeiti į tam tikrą paskyrą, prašoma ne tik slaptažodžio, bet ir į jūsų telefoną atėjusios žinutės kodo. Tokiu būdu galima užtikrinti, kad net ir „nulaužiant“ jūsų slaptažodį, paskyra išliks saugi.

Huawei

Išmaniųjų telefonų programėlės – kaip neparsisiųsti šlamšto?

Ne visos išmaniosios programėles yra saugios. Didžioji dauguma apklaustųjų teisingai atsakė, kad apgaulės programėlės yra tos, kurios neteisėtai bei apgaulės būdų vilioja vartotojų duomenis.

Visgi, ekspertai rekomenduoja ne tik atsakingai rinktis programėles, bet ir jų parduotuves. Kai kurios slepia užkratus, apgaulingą, o kartais tiesiog žalingą informaciją. Tad norimų produktų svarbu ieškoti saugiose ir patikrintose vietose. „Huawei“ testas parodė, kad didžioji dauguma išmaniųjų telefonų naudotojų žino, iš kur saugiausia atsisiųsti išmaniąsias programėles – 76 proc. apklaustųjų atsakė, kad tai geriausiai daryti oficialiose programėlių parduotuvėse, tokiose kaip „Huawei AppGallery“. Ši parduotuvė susikūrė 2018 m. balandį, tačiau šiandien jau yra tarp trijų didžiausių telefono programėlių parduotuvių pasaulyje, kiekvieną mėnesį sulaukianti 530 mln. aktyvių vartotojų.

Huawei

Siekdama užtikrinti vartotojų saugumą, „Huawei AppGallery“ pasirūpina išskirtinai nuosekliu programėlių kūrėjų patikros procesu. Prieš paleidžiant naują programėlę, kūrėjas turi pateikti savo tikrą vardą bei pavardę, taip pat kitus, tapatybę patvirtinančius, duomenis. Vėliau „AppGallery“ saugumo specialistai tikrina pačios programėlės veikimą, jos pažeidžiamumą bei saugumo lygį. Programėlė išbandoma įvairiais įrenginiais bei sukuriami realiame gyvenime pasitaikantys scenarijai, siekiant užtikrinti programėlės galimybes susidoroti su įvairiais iššūkiais.

Svarbu paminėti, kad jokie „Huawei AppGallery“ vartotojų duomenys nėra naudojami už įrenginio ribų, taip pat kiekvienas vartotojas turi pilną prieigą prie savo asmeninės informacijos ir gali ją tvarkyti pagal savo norus.

Huawei

Tad šiais laikais, norint užtikrinti kuo sklandesnę vartotojų patirtį, saugumas, skaidrumas ir privatumas – esminės tobulėjimo kryptys, kuriomis renkasi eiti sparčiai tobulėjantys išmaniųjų telefonų gamintojai.

Užsakymo nr.: PT_86680281