Atostoginiai už 2019–2020 metus bus mokami pavasarį

2020 m. rudenį Danijos vyriausybė priėmė nutarimą, kad atostoginiai už laikotarpį 01.09.2019 iki 31.08.2020 bus išmokami 2021-ųjų pavasarį. Tai reiškia, kad tie žmonės, kurie dalį atostoginių jau užsisakė iki 2020 m. gruodžio 1 d., likusius atostoginius galės užsisakyti už 01.04–31.08.2020, o tie, kas nespėjo užsisakyti, galės užsakyti atostoginius už visas 5-ias savaites (jeigu dirbo Danijoje nurodytu laikotarpiu).

2021 m. vasarį kiekvienas Danijos gyventojas ir rezidentas Lietuvoje jau gavo ataskaitą su informacija, kiek turi sukauptų atostoginių.

Tačiau verta paminėti, kad po to, kai Danijos mokesčių inspekcija pralaimėjo bylą prieš Portugalijos pilietį, kuris kaip ir kiti laukdavo savo atostoginių apie metus laiko, šalyje yra priimtas naujas atostoginių įstatymas – pereinamu laikotarpiu atostoginiai yra „užšaldomi“. Visgi, dėl pasaulinės pandemijos, kurios metu daugybė žmonių patyrė finansinius nuostolius, Danijos valdžia atvėrė „laikiną langą“ – atsiimti užšaldytus atostoginius už 01.09.2019–31.08.2020 laikotarpį.

Atostoginių suma sieks 2,08 darbo dienos arba 12,5 proc. nuo atlyginimo prieš mokesčius. Tačiau neatsiėmus atostoginių iki kovo pabaigos, šie bus „užšaldyti“ ir perkelti į pensijų fondą, ir išmokami tik sulaukus pensinio amžiaus Danijoje, t. y., apie 68 metus. Vertinant infliacijos faktorių, šie uždirbti pinigai gali labai nuvertėti.

„Tad lietuviai dirbę ir gyvenę Danijoje 2019–2020 m., tačiau praleidę galimybę dar iki praėjusių metų gruodžio mėnesio susigrąžinti dalį užšaldytų atostoginių, šiais metais turi ribotą laiką kreiptis dėl jiems priklausančių pinigų”, – sako „Baltic Business House & Baltic Advice” vadovė Inga Lapinskaitė.

Norint gauti atostoginius, kaip aiškina I. Lapinskaitė, pirmiausia savo lietuviškoje banko sąskaitoje reikia aktyvuoti „NemKonto“ (https://mybaltic.dk/cpr-nemid-ir-nemkonto-kas-tai) – banko sąskaitą, kuri yra naudojama Danijos viešosioms įstaigoms mokėti permokėtus mokesčius, atostoginius arba socialines išmokas.

„NemKonto“ yra automatiškai sukuriama, atsidarius danišką banko sąskaitą, tačiau taip pat ją galima „sujungti“ ir su lietuviška banko sąskaita. Visgi, šis procesas gali užtrukti nuo 6 iki 16 savaičių, todėl būtina paskubėti, nes be „NemKonto“ savo pinigų neatgausite”, – teigia specialistė.

Metinė mokesčių deklaracija už 2020 m.

Ne ką mažiau svarbu yra pasitikrinti ar teisingsai užpildyta ir metinė mokesčių deklaracija, todėl prisijungus prie savo paskyros, reikėtų pasitikrinti, ar suma nurodyta žalia spalva – mokestinė permoka, ar raudona spalva – esate skolingi. Tiems, kurie neturi prisijungimo prie www.skat.dk, balandžio mėnesį bus išsiųsti laiškai lietuviškais adresais, tačiau tik danų kalba.

2020 metais dirbusiems Danijoje, savo mokesčių deklaracijoje svarbu nurodyti, kokiu būdu keliavote į darbą. Kadangi daug kas dirbo iš namų, SKAT šiais metais skiria ypatingą dėmesį teisingam mokestinės lengvatos pritaikymui ir gali paprašyti pateikti papildomą dokumentaciją, įrodančią, jog karantino metu turėjote išlaidų, susijusiu su darbu (kelionės autobusu, traukiniu ar degalams). NPD (Neapmokestinamas pajamų dydis) pritaikomas tik kelionėms į darbą, kurios buvo ilgesnėms negu 24 km (taikomas 1,96kr. NPD).

„Ši suma nebus išmokama tiesiogiai, tačiau nuskaičiuojama nuo jūsų mokamų mokesčių. Pavyzdžiui, 1000 kr kainavusiais kelionei į darbą yra taikoma 26 proc. lengvata, o tai reiškia, kad sutaupysite 260 kr mokesčių“, – paaiškina I. Lapinskaitė.

Tačiau lengvata nepriklauso jeigu: darbdavys suteikė įmonės automobilį; darbdavys mokėjo už jūsų transporto išlaidas; kelionės į ir iš studijų arba stipendija nesiskaito kaip atlyginimas.

Kalbos barjeras

Tiek atostoginius, tiek mokestiną permoką už 2020 metus galima gauti tik susiejus savo asmeninę banko sąskaitą su minėtu „NemKonto“. Tačiau atliekant atostoginių užsakymą arba pildant metinę mokesčių deklaraciją, nemaža dalis Danijoje dirbusių ar dirbančių kitų šalių piliečių susiduria su rimta problema – visa informacija yra pateikiama tik danų kalba.

„Tikrai ne vienas lietuvis susiduria su iššūkiais, pildydamas lietuvišką mokesčių deklaraciją, todėl įveikti kitos šalies, svetima kalba pateiktas dokumentacijas – gali tapti misija neįmanoma. Naudotis „Google Translate“ taip pat nėra geriausia išeitis, mat išverstas tekstas tikrai ne visada būna tikslus, todėl gali suklaidinti žmogų. Pavyzdžiui, vietoje permokos vertime gali pasirodyti skola, o jos nesumokėjus – pradėti kauptis palūkanos. Todėl jei nemokate kalbos arba nesate pilnai užtikrintas savo galimybėmis teisingai pildyti deklaraciją, vertėtų pasikonsultuoti su specialistais”, – pataria I. Lapinskaitė.

Saugokite savo asmeninę informaciją nuo sukčių

Tačiau, jei norite gyvos konsultacijos ar realios pagalbos, tvarkant pajamų deklaraciją, „Baltic Business House & Baltic Advice“ prieš tai rekomenduoja įsitikinti, kad įmonė, kuriai patikėsite savo finansus, iš tiesų yra patikima.

„Šiuo laikotarpių ypač suaktyvėja sukčiai, kurie apsimesdami finansus ir mokesčius sutvarkyti galinčiomis įmonėmis, išties siekia iš gyventojų išvilioti jų sunkiai uždirbtus pinigus“, – įspėja I. Lapinskaitė.

Tad ieškant pagalbos, siūloma atkreipti dėmesį į tai, kad kaina už atliktą paslaugą turi būti fiksuota ir nepriklausomai, ar gausite permoką, ar turėsi grąžinti valstybei, nesikeičianti. Negana to, svarbu įsitikinti, ar tokias paslaugas siūlančios įmonės yra įregistruotos įmonių registre, ar jos teikiasi išrašyti sąskaitą faktūrą, ar mokestinės permokos nurodomo į jūsų asmeninę, o ne tos įmonės sąskaitą.

Šiuo atveju, saugumo ir patikimo garantas yra „Baltic Business House & Baltic Advice“, kurie kasdien susiduria su Danijos valstybinėmis įmonėmis, mokesčių inspekcija, verslo registrų centru. Kadangi įmonė dirba tik su Danijos mokesčių sistema, puikiai išmano šioje šalyje galiojančius įstatymus.

„Galime padėti išversti gautus laiškus, susijusios su mokesčiais, padėti užsisakyti atostoginius, kurie buvo sukaupti darbo Danijoje laikotarpiu, bei susieti lietuvišką banko sąskaitą su „NemKonto“. Už atliktą darbą taikome fiksuotą mokestį, jokių procentų ar komisinių, o pinigai iškart patenka į kliento sąskaitą“, – teigia I. Lapinskaitė.

Užsakymo nr.: PT_86680127