Aknė – ne tik paauglių problema

Paklausta, kokio amžiaus žmonės dažniausiai apsilanko pas gydytoją dermatologą dėl aknės sukeltų problemų, gydytoja patikina, kad tai tikrai ne vien paauglius kamuojanti problema.

„Didžiąją dalį pacientų, besikreipiančių dėl aknės problemų, sudaro 16–23 metų jaunimas, taigi, net pasibaigus paauglystei – aknė gali tęstis. Šiais laikais ligos amžius darosi vėlesnis – mūsų nebestebina pacientai virš 30 ar 40 metų amžiaus,“ – pastebi gydytoja.

Aknė yra lėtinė plauko-riebalinės liaukos komplekso liga, todėl prasidėjus brendimui ir suintensyvėjus lytinių hormonų bei riebalinių liaukų veiklai, ji ypač būdinga. Prakalbus apie tai, kada jau verta daugiau dėmesio skirti paauglio odos priežiūrai, pašnekovė pataria atkreipti dėmesį į šiuos ženklus – padažnėjusį poreikį plauti galvą, odoje ryškėjančius inkštirus.

„Inkštirai yra dvejopi: atviri – matomi kaip juodi taškeliais, ypač veido „T“ zonos srityje, arba uždari – atrodo kaip balsvi nelygumai odoje. Pastebėjus inkštirus, ypač uždarus, rekomenduojama pradėti naudoti aknei skirtą kosmetiką ir apsilankyti pas dermatologą ar kosmetologą,“ – pataria pašnekovė.

Svarbi artimųjų parama

Dažnas paauglys savaime yra nepatenkintas savo išvaizda, o jei dar prisideda ir odos problemos, psichologinė savijauta gali tik prastėti. Aknė paaugliams gali sukelti papildomus emocinius ir psichologinius iššūkius, apsunkinti paauglystės laikotarpį. Būtina palaikyti tokį paauglį ar jauną žmogų ir padėti atsakyti į jo keliamą klausimą – „kodėl man?“.

„Paaugliui lengviau išgyventi savo būklę žinant, kad akne serga beveik 100 proc. 15–17 m. amžiaus grupės asmenų. Be abejo, svarbus ne tik artimųjų, tačiau ir gydytojo supratingumas, palaikymas, paaiškinimas, kad liga kažkada baigiasi, o šiais laikais yra ir efektyvių priemonių aknei gydyti,“ – pataria gydytoja.

Akne sergantis žmogus jaudinasi ne tik dėl to, kaip atrodo šiuo metu, bet ir dėl tolimesnės ateities.

„Dažniausias besikreipiančių į dermatologą skundas yra pablogėjusi išvaizda, tačiau paaugliai pergyvena ir dėl liekamųjų reiškinių, t. y., ar sugijus spuogams neliks raudonų dėmelių, ar nesusiformuos randai. Dažnai girdime ir nuogąstavimus, kad nejauku bendrauti su žmonėmis, atrodo, kad visi tik ir žiūri į spuogus,“ – dalinasi pašnekovė.

Gydytoja priduria, kad tėvai turėtų būtinai išklausyti paauglį, parodyti, kad bet kokiu atveju jie savo vaiką myli ir palaiko, neneigti jo patiriamų problemų bei palydėti pas dermatologą. Juk šiais laikais su specialistų pagalba tikrai galima rasti problemos sprendimo būdą.

Aknės išsivystymui svarbios kelios aplinkybės

Aknė yra lėtinė liga, kurią, kaip ir daugelį kitų tokio pobūdžio ligų, gali paskatinti kasdieniai įpročiai. Gydytoja pasakoja, kad tai gali būti krūva priežasčių:

„Jaunatvinius spuogus provokuoja stresas, hormoniniai sutrikimai. Pastebima, kad įtakos turi ir mityba, pavyzdžiui, aknę provokuoja saldumynai, pieno produktai, greitas maistas, aukštą glikeminį indeksą turintys maisto produktai. Be abejo, svarbu ir darbo-poilsio režimas, reikia vengti nervinės įtampos bei nemigos“.

Žinoma, ne visus, ligą lemiančius veiksnius, galima suvaldyti. „Aknės išsivystymui svarbi ir genetika: jei mama ir (ar) tėtis sirgo akne, didelė tikimybė ja sirgti ir vaikui“, – paaiškina dr. E. Aukštuolienė.

Svarbu tinkama kosmetika

Kaip sako gydytoja, šiuolaikinė kosmetika tikrai efektyviai prisideda prie aknės suvaldymo.

„Kosmetikoje, skirtoje į aknę linkusiai odai, dažnai yra ingredientų, kurie mažina odos paraudimus, valo poras, turi įtakos riebalinių liaukų veiklai. Tačiau jei vien tik odos priežiūros priemonių nepakanka, tuomet reikėtų apsilankyti pas specialistą, kad būtų skirtas gydymas.

Esant lengvai formai – pakanka vietiškai tepamų vaistų, kurie mažina uždegimą, gydo spuogą, atsluoksniuoja odą ir tokiu būdu atkemša poras. Esant vidutinio sunkumo ir sunkiai aknei – skiriami geriami vaistai. Svarbu suprasti, kad aknė yra lėtinė liga, todėl gydymas yra ilgalaikis ir reikalaujantis kantrybės, tačiau dažniausiai rezultatai viską atperka“, – tvirtina gydytoja dermatologė.

Prižiūrėdami odą, venkite klaidų

Tai, kad aknė ne visuomet lengvai valdoma, lemia ir tai, jog dažnai jauni žmonės daro odos priežiūros klaidas. Gydytoja patikina, kad kartais mažiau yra geriau ir dažniausiai odos priežiūrai pakanka prausiklio ir drėkinamojo kremo.

„Svarbu neužsiimti per daug intensyvia odos priežiūra, pavyzdžiui, per dažnai neprausti odos. Tai daryti pakanka 1 ar 2 kartus per parą. Taip pat patartina nenaudoti agresyvių – apsauginę odos plėvelę pažeidžiančių – priemonių, turinčių alkoholio,“ – sako dr. E. Aukštuolienė.

Pasirenkant priemones, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. „Esant inkštirams, rekomenduojamos priemonės su AHA, salicilo rūgštimis. Dažnai vaistai nuo aknės sausina odą, tokiu atveju labai svarbu drėkinti, raminti odą, atstatyti odos barjerinę funkciją, rinktis kosmetikos priemones su glicerinu, keramidais, pantenoliu,“ – pataria gydytoja.

Be abejo, svarbu ir neapleisti ligos, laiku pastebėti nerimą keliančius simptomus.

„Esant sunkesnėms ligos formoms, ar matant, kad vien kosmetikos priemonių nepakanka, būtina kreiptis į dermatologą, kad būtų išvengta pasekmių – randelių po spuogų,“ – pataria specialistė.

Meskite iššūkį spuogams

Dermatologinės kosmetikos, skirtos kovai su spuogais, gamintojas „Bioderma“ skelbia iniciatyvą – „Sveikos odos palaikymo programa“. Tai virtualus palaikymas ir patarimai aknės gydymo metu. Jei jūs ar jūsų vaikai šiuo metu kovoja su spuogais, registruokitės www.bioderma.lt esančioje skiltyje „Tavo sveikos odos sąjungininkas“ ir net 3 mėnesius gaukite naujienlaiškius įvairiomis temomis, susijusiomis su spuogais – kaip juos veikia mityba, priežiūra, hormonai, koks gydymas ir t. t. Patarimais dalinsis „Bioderma“ suburta ekspertų komanda: dermatologai, dietologas, psichologas bei ginekologas.

Užsakymo nr.: PT_86630739