Po studijų ISM, kurios, kaip pats sako, stipriai prisidėjo kopiant karjeros laiptais, jis nusprendė išbandyti „AIESEC“ siūlomas profesionalias stažuotes. Ieškodamas akį traukiančių pasiūlymų, Šarūnas pamatė pasiūlymą Tanzanijoje.

„Aplikavau, atlikau pateiktus testus, buvau priimtas ir po kelių savaičių jau buvau lėktuve pakeliui į Dar Es Salaam. Ten pasitiko daug išbandymų, pradedant kalbos barjeru (teko pramokti suahilių kalbą), tropiniu klimatu, baigiant kultūriniu šoku. Tačiau ISM įgytos teorinės ir praktinės žinios bei verslo pagrindai padėjo greitai įsilieti į „Atsoko Tanzania Limited” organizacinę struktūrą ir kilti karjeros laiptais. Tapau atsakingas už tinklo parduotuvių plėtrą: bendradarbiaudami su partneriais sukūrėme naują parduotuvių dizainą, buvau atsakingas už 4 naujų parduotuvių atidarymą nuo pradžios iki galo”, – sako Šarūnas.

Baigęs projektą Tanzanijoje, Šarūnas toliau savo karjerą tęsė Zambijoje, kur tris metus praleido vystydamas ir augindamas tauriųjų metalų perdirbimo iš antrinių žaliavų įmonę. Kaip sako Šarūnas, visas karjeros galimybes susikurti ir sėkmingai įvairius projektus vystyti jam padėjo laikas, praleistas ISM, kur jis buvo nuolat skatinamas bendradarbiauti, megzti ryšius ir dirbti komandoje.

Šarūnas Būga, ISM universiteto alumnas

„Universitete kuriama tarptautinė aplinka išmokino prisitaikyti prie skirtingų kultūrų. Pavyzdžiui, mano lankytose Afrikos šalyse žmonės yra labai atviri, mėgstantys bendrauti, atsipalaidavę, tačiau tuo pačiu ir visi procesai užtrunka daug ilgiau, nes vyksta taip vadinamu „African time“. Verslo santykiuose asmenis ryšys dažnai taip pat svarbus ar net svarbesnis nei kaina“, – sako Šarūnas.

Iššūkiams paruošė universitetas

Toliau prisimindamas savo laiką universitete Šarūnas sako matantis aiškų ryšį tarp jo šiandieninės sėkmės ir ISM. Pasak jo, universitetas jam padėjo suvokti savo neribotas galimybes, lavino kritinį mąstymą, skatino svajoti plačiai.

„Studijų metu vertinau praktiką, kad dažnai į klausimus nebuvo vieno teisingo atsakymo, o keli – juos reikiamai pagrindžiant. Manau, toks mokymo modelis labiausiai atspindi realybę ir paruošia realiems verslo iššūkiams ateityje. Taip pat labai vertinu universitete sukurtus ryšius. Per 4 metus sutikau labai daug motyvuotų ir ambicingų bendraamžių bei dėstytojų. Su daugeliu palaikome ryšius, vystome idėjas, projektus. Pritraukiami talentai, mano manymu, yra viena iš stipriųjų ISM pusių“, – sako Šarūnas.

ISM dėstytojai tobulinosi geriausiose pasaulio švietimo įstaigose: Oksfordo, Harvado, Niujorko bei kituose prestižiniuose universitetuose ir net 42 procentai jų čia atvyko iš užsienio. ISM universitetas tarptautiškumą skatina savo studentams suteikdamas plačias mainų galimybes. Čia besimokantiems siūlomos dvigubo diplomo galimybės, universitetas turi net 106 mainų partnerius 46 valstybėse, todėl čia studijuojantieji gali išvykti ir patirties įgyti egzotiškiausiose pasaulio valstybėse – apsilankyti Singapūre, Australijoje, Pietų Korėjoje, Argentinoje, Peru ir kitur.

Šarūnas prisimindamas savo patirtį ISM taip pat pažymi, kad viena iš universitete labiausiai įsiminusių patirčių – studijų mainai. Pasinaudojęs šia galimybe jis pusmetį praleido Australijoje.

Adomas Klimantas, ISM ir Oksfordo alumnas

Bakalauro darbas – kelialapis į Oksfordą

Savo sėkmę su ISM sieja ir universiteto alumnas, magistrą studijavęs Oksforde, ir verslininkas Adomas Klimantas. Kalbėdamas apie savo patirtį, vaikinas pabrėžia ISM lankstumą ir čia jam suteiktą unikalią galimybę derinti dvi savo aistras – meilę istorijai ir matematinius gebėjimus.

„ISM universitete turėjau laisvę pasirinkti, kaip turi atrodyti mano bakalauro darbas. Šis darbas, kuriame skaičiavau tarpukario Lietuvos BVP, buvo vienas iš faktorių, atvėrusių man kelią į Oksfordą. Britų universiteto atstovams patiko mintis, kad toliau tęsiu savo darbą ir atradimus darysiu pas juos. Savo užmojus įgyvendinau ir netrukus šie duomenys bus publikuoti. Na, o doktorantūros studijų metu, kurias taip pat tikiuosi tęsti Oksforde, esu užsibrėžęs suskaičiuoti ir sovietmečio BVP duomenis“, – sako A. Klimantas.

Adomas Klimantas, ISM ir Oksfordo universiteto alumnas

Platus išsilavinimas – plačios karjeros galimybės

Be akademinio kelio, ISM universitete gautas žinias Adomas panaudoja ir savo startuolio „Uvireso“ valdyme. Vos tik pasaulį užklupo pandemija, vaikinas subūrė inžinierių grupę ir pradėjo kurti įrenginius, ultravioletinės spinduliuotės pagalba naikinančius virusus ir kitus mikroorganizmus.

„Ultravioletinės šviesos potencialas yra milžiniškas – mums darbo užteks dešimtmečiams į priekį. Įmonėje užimu vadovo poziciją, o čia man labai praverčia universitete gauti vadybiniai sugebėjimai, nes, nors studijavau ekonomiką, studijos yra plačios ir suteikiančios daug vadybinių ir kitokių žinių. Manau, kad jeigu bakalauro studijoms būčiau pasirinkęs kitą įstaigą ar šalį, šiandien man būtų sunkiau vadovauti įmonei“, – sako Adomas.

Adomas Klimantas, ISM ir Oksfordo alumnas

ISM universitetas studentams užtikrina kokybiškus mokslus, kurie po studijų ar net jų metu atveria išskirtines galimybes ir pasirinkimo laisvę profesiniame kelyje. Į paskaitas nuolat kviečiami svečiai iš verslo pasaulio, kurie su studentais dalijasi savo verslo patirtimi, duoda vertingų patarimų. Sukurti artimą santykį su verslu stengiamasi nuo pat pirmųjų dienų universitete. Štai studentai, pasinaudoję išankstinio priėmimo galimybe, su prestižinėmis Lietuvos ir užsienio įmonėmis susipažįsta jau pirmame kurse – 2021 m. rudenį dienos vizitams kviečia būsimieji darbdaviai: „Microsoft“, „Coca-Cola“, „Nestle“, „Revolut“, „Bitė“, „Civitta“, „CargoGo“, „Tesonet“, „Auga“, „Adform“ ir kt.

Stodami išankstinio priėmimo metu dvyliktokai gali ne tik iš arčiau susipažinti su verslu, bet ir turi didesnę galimybę gauti studijų stipendiją, dengiančią 25 proc., 50 proc., 100 proc. studijų kainos. Be to, išankstinis priėmimas leidžia vietą universitete rezervuoti dar iki mokyklos baigimo ir ramiai ruoštis valstybiniams brandos egzaminams.

Užsakymo nr.: PT_86614097