Daugiabučių namų atnaujinimo programoje dalyvauja ir valstybės paramą gauna tik daugiabučiai, t.y. tris ar daugiau butų turintys namai, kurie buvo pastatyti iki 1993 m.

Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymas nurodo, kad valstybė paramą skiria tiems pastatams, kurie po modernizavimo pasiekia ne žemesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę. Taip pat po renovacijos jie turėtų sutaupyti ne mažiau, nei 40 proc. šilumos energijos sąnaudų. Tuo pat metu, kultūros paveldo objektai turėtų sutaupyti ne mažiau kaip 25 proc. energijos.

Nepasiturintiems gyventojams renovacija nemokama

Valstybė supranta, kad socialiai pažeidžiamoms žmonių grupėms reikia rodyti papildomą dėmesį, todėl sunkiausiai besiverčiantys daugiabučių gyventojais rūpinasi ypatingai. Savo pastatą renovuojantys nepasiturintys gyventojai už jo modernizavimą nemoka nė cento.

Asmenims, kurie turi teisę į būsto šildymo išlaidų kompensacija, valstybė kompensuoja šimtą procentų visų su daugiabučio renovacija susijusių investicijų. Be to, šimtaprocentinę paramą gauna ir teisę į būsto šildymo kompensaciją turintys pensininkai.

Šiems butų savininkams yra padengiamos visos projekto parengimo, statybos techninės priežiūros išlaidos, taip pat paskolos ir palūkanų išlaidos. Tiesa, norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būsto atnaujinimui, asmenys privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Paramą gauna ir likę gyventojai

Taip pat dalis investicijų yra padengiama ir kitiems gyventojams – valstybė kompensuoja 30 proc. butų savininkų išlaidų į daugiabučio atnaujinimą. Yra remiamos tokios energinį efektyvumą didinančias priemones kaip ventiliacijos, rekuperacijos sistemų pertvarkymą, stogo ir išorinių sienų šiltinimą, šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymą ar keitimą, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimą ar langų keitimą, liftų atnaujinimą ir kt.

Be to, valstybė papildomai kompensuoja 10 proc. išlaidų, įsirengus tam tikras išskirtines priemones, pavyzdžiui, automatizuotą šilumos punktą ar modernizavus seną, balansinius ventilius ant stovų. Ši parama suteikiama ir pertvarkius ar pakeitus šildymo sistemą, butuose ir kitose patalpose įrengus individualios šilumos apskaitos prietaisus ar daliklių sistemą ir (ar) termostatinius ventilius.

Visiems daugiabučius modernizuojantiems gyventojams valstybė 100 proc. kompensuoja projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidas.

Papildoma motyvacija įsidiegti tvarias priemones

Svarbu paminėti, kad senų daugiabučių renovavimas yra reikšmingas žingsnis švaresnės aplinkos link. Todėl paskutinio kvietimo renovuoti daugiabučius metu, valstybė sudarė daugiau galimybių daugiabučiams tapti mažiau priklausomiems nuo išorinių tiekėjų ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo.

Todėl, projektams, padedantiems energiją šilumai ar karštam vandeniui gamintis patiems, t.y., šilumos siurblių, saulės kolektorių, jėgainių ar kitų atsinaujinančių energijos šaltinių įrengimui, valstybė skiria papildomą 30 proc. paramą iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Suteikiamas ir lengvatinis kreditas

Taip pat gyventojai likusių renovacijos išlaidų padengimui gali pasiimti ir lengvatinį kreditą, kurio pirmus 5 metus metinė palūkanų norma neviršys 3 proc. Taip pat šiai paskolai nėra taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti mokesčiai.

Be to, visą paskolą ar jos dalis galima grąžinti anksčiau numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Gyventojai paskolos gražinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t.y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus bei gavus valstybės paramą.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Užsakymo nr.: PT_86548373