Nuctech laimėjo VĮ Lietuvos oro uostai paskelbtą viešąjį pirkimą dėl EDS, nes pateikė geriausiai techninius, finansinius ir kitus šio pirkimo reikalavimus atitinkantį pasiūlymą. Tačiau Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija Vyriausybei pateikė, kompanijos vertinimu, klaidingais argumentais pagrįstą išvadą, jog sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

„Atsižvelgdami į susiklosčiusią situaciją, kreipėmės į Lietuvos Vyriausybę. Raštu pateikėme esminę informaciją apie kompaniją ir jos veiklą, gaminamą įrangą ir jos veikimo principus. Taip pat prašome galimybės papildomai prisistatyti ir pasidalinti faktine informacija susitikimo metu, esame pasiruošę atsakyti į kylančius klausimus. Tikime, kad sprendimą priimanti Vyriausybė bus linkusi išklausyti visas diskusijoje dalyvaujančias šalis“, – sako Dr. Konstantinos Adamantopoulos, Nuctech interesus atstovaujantis teisininkas.

Dr. K. Adamantopoulos pažymi, kad Nuctech gaminama įranga yra patvirtinta atsakingų Europos Sąjungos (ES) institucijų, Europos civilinės aviacijos konferencijos, informaciją apie šią įrangą galima rasti ES saugumo įrangos duomenų bazėje. Kompanijos įranga naudojama Čekijos, Estijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Šveicarijos oro uostuose. Nuctech rentgeno kontrolės įranga Europos Sąjungoje eksploatuojama jau 17, o Lietuvoje –14 metų. Per visą šį laikotarpį nebuvo užfiksuota incidentų dėl nesankcionuoto duomenų kaupimo ar perdavimo.

VĮ Lietuvos oro uostai viešąjį pirkimą dėl EDS laimėjusi Nuctech gamina tik patį rentgeno įrenginį ir jo valdymo bei rentgenografinių vaizdų analizės programinę įrangą. Šis įrenginys sugeneruoja rentgenografines nuotraukas, kurios vėliau perduodamos ir saugomos naudojant kitų gamintojų kompiuterinę („Hewlett-Packard“, DELL), programinę („Windows Server“, „Microsoft Windows“, „Microsoft SQL Server“) ir tinklo įrangą („Cisco Systems“). Visų komponentų administravimo ir prieigos teisės yra perduodamos pirkėjui. Gamintojas neturi jokių galimybių nuotoliniu būdu prisijungti prie bet kurio iš įrangos komponento.

Nuctech, vykdydama veiklą ES ir užtikrindama įrangos atitikimą čia galiojantiems saugumo ir kokybės reikalavimams, 2005 m. Lenkijoje, Varšuvoje, atidarė rentgeno kontrolės sistemų gamyklą. 2018 m. gamykla buvo išplėsta ir tapo didžiausia tokio tipo įrangos gamykla Europoje. Be to, 2017 m. Nuctech įsteigė dukterinę kompaniją Nyderlanduose, Roterdame, kuri yra atsakinga už aukščiausio lygio mokslinius tyrimus ir plėtrą.

Užsakymo nr.: PT_86488231