„Užsidirbti“ raumenų skausmą lengviau nei atrodo

Jei visa jūsų dabartinė fizinė veikla apsiriboja takeliu nuo virtuvės iki svetainės, bet kokį didesnį fizinį krūvį reikėtų įvesti palengva. Jei nusprendėte vaikščioti, pradėkite nuo kelionės aplink savo rajoną, o tik vėliau leiskitės į žygį ilgiausiu, šiuo metu prieinamu, maršrutu.

Tas pats ir kalbant apie treniruotes, atliekamas namuose. Būdų, kaip jose dalyvauti tiesiog iš savo svetainės iš tiesų daug: galite pasirinkti norimą treniruotę iš gausybės nemokamų internete įkeltų pamokų, taip pat galite užsiregistruoti ir į mokamas treniruotes, vykstančias per kompiuterio ekrano, tačiau realiu laiku, ir taip gauti tiesioginės motyvacijos aktyviau pajudėti.

Visgi, svarbiausia taisyklė – viskas turi būti daroma su saiku. Jei jūsų fizinis pasirengimas ne pats geriausias, pradėkite nuo pradedančiojo lygio treniruotės, kurių intensyvumas ir trukmė yra pritaikyta būtent tokiems žmonėms, ir šiuos rodiklius pamažu didinkite.

Raumenų skausmas

Būkite atsargūs ir su lauko darbais. Jei kelis mėnesius tūnojote kambaryje ir staiga pasišovėte nukasti visos kaimynystės keliukus, būkite pasiruošę ir neabejotinam palydovui – raumenų skausmui. Esant dideliam fiziniam krūviui, atsiranda mikrotraumos raumenų audinyje, tačiau jūsų organizmas yra pakankamai sumanus, todėl pats inicijuoja gijimą, kuriame dalyvauja ir uždegiminiai procesai. Vykstant uždegimui, raumenyse susikaupia tam tikrų skysčių, kurie paveiktose vietose sukelia spaudimą, o tai ir veda į raumenų sustingimą bei skausmą.

Sumažinkite krūvį, vėliau pailsėkite

Net ir atletai susiduria su raumenų skausmu, tai įrodo, kad raumenys tikrai buvo išjudinti ir greičiausiai taps stipresni. Jei visgi nepaklausėte jokių įspėjimų ir aiškiai peržengėte savo galimybių ribas, o šiandien sunkiai pajudate nuo raumenų skausmo, turime jums keletą idėjų, kaip jį numalšinti.

Atsiminkite, kad intensyviausias raumenų skausmas, greičiausiai, kamuos praėjus parai ar dviem po intensyvaus krūvio, o vėliau ims atlėgti. Iki tol galite pabandyti sau pagelbėti. Kad ir kaip norėtųsi, dieną, kuomet pajutote raumenų skausmą, nekriskite poguliui priešais televizorių, o atvirkščiai – stenkitės lengvai pajudėti. Tai neturi būti intensyvūs pratimai, o labiau tai, ką galite nesunkiai įveikti net su paskaudančiomis kūno dalimis, pavyzdžiui, lengvai pasivaikščiokite ar sutvarkykite namus. Jei galvotume apie fizinės veiklos intensyvumą ir intensyviausią sportą priskirtume dešimčiai, tai veikla, kuri tinkama esant raumenų maudimui, galėtų būti prilyginama trejetui.

Sportas su lauko terniruokliais

Kitą dieną, skausmui atlėgus, leiskite sau pailsėti ir atsigauti. Ne veltui prakalbome apie poilsį, miegas šiuo atveju itin svarbu. Tyrimais nustatyta, kad tam tikrose miego fazėse paspartėja baltymų sintezė, o jie reikalingi pažeistų raumenų atsistatymui.

Lengvas šildymas gali padėti

Jei ir praėjus 48-ioms valandoms raumenis vis dar maudžia, pabandykite juos pašildyti. Šildymas suaktyvina aplikuotos srities kraujotaką, tokiu būdu čia patenka daugiau deguonies ir kitų gijimui reikalingų medžiagų. Taip pat – aktyvesnė kraujotaka padeda ir greičiau pašalinti skausmą sukeliančias medžiagas. Tačiau būkite atidūs pasirinkdami tinkamą šildymui priemonę. Kartais neapdairiai pasirinkta šildyklė, kas tai bebūtų – karštesnio vandens buteliukas ar pašildyta vyšnių kauliukų pagalvėlė, gali sukelti odos nudegimus, tad geriau bet kurį jų pirmiausia apsukite audiniu, pavyzdžiui, rankšluosčiu ir tik vos pašildykite.

Kitas dalykas, apie kurį turite prisiminti – šildymas tinkamas tikrai ne visose situacijose, kai pasireiškia skausmas. Jei manote, kad galėjote patirti rimtesnę traumą ar įtariate, kad skausmo priežastis visai ne paprastas raumenų maudimas, šildymo, dėl visa ko, verčiau vengti.

Tempimo pratimai

Masažo nauda – neabejotina

Jei turite, kas jums galėtų pagelbėti, galite išbandyti ir masažą. Nors jis gali būti įvairaus pobūdžio, namų sąlygomis nepersistenkite ir geriau paprašykite savo artimųjų lengvo ir raminančio masažo.
Net jei efektas nebus itin stiprus, atsipalaidavimas ir patirtas malonumas atneš naudos. Žinoma, yra įvairiausių metodikų, pavyzdžiui – akupresūra, kai tinkamai spaudžiami tam tikri taškai jūsų kūne, bet jos jau reikalauja tinkamų žinių.

Nenorite kentėti – pagelbės medikamentai

Jei jus užklupęs raumenų skausmas nėra intensyvus, daugelis pasakys, kad tai net naudinga jūsų fizinei ištvermei. Visgi, jei jaučiate, kad šį kartą tikrai persistengėte, ar raumenų skausmas atsirado dėl nedidelės traumosir trukdo gyventi įprastą gyvenimą ir užsiimti kasdieniais darbais, galite jį malšinti nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. Jie padės išlaukti sunkiausią periodą.

Pavyzdžiui, „Dolmen“ raumenų skausmo atveju yra itin naudinga išeitis, nes padeda malšinti skausmą, o neseniai Lietuvoje atsiradęs geriamasis tirpalas gali būti suvartotas tiesiai iš paketėlio. Tai ypač patogu, jo net nereikia užgerti vandeniu. Vaistus reikėtų vartoti tik perskaičius pakuotės lapelį ir pasitarus su gydytoju arba vaistininku.

Užsakymo nr.: PT_86476293