Fiziniai apsaugos sprendimai išlieka populiarūs

„Gyvenimas su SARS-CoV-2 keičia žmonių įpročius, – sakė vaikų ligų gydytoja, privačios vaikų klinikos „Pagalba mažyliui“ vadovė Solveiga Umbrasaitė. – Kaukės, rankų higiena, atstumo laikymasis tapo nauja atsakomybės norma. Be privalomų ir visose medicinos įstaigose taikomų apsaugos priemonių, ypatingą dėmesį skiriame pacientų srautų valdymui, siekdami minimizuoti kontaktus.“

„7 Fridays“ vadovas Arūnas Zubinas taip pat pažymi prevencinių priemonių ir saugesnio kontakto svarbą: „Per pirmą karantino bangą, restorano darbuotojams parūpinome būtiniausių priemonių virusui išvengti – kaukių, dezinfekcijos priemonių. Atėjus į darbą matavome temperatūrą, nuolatos dezinfekavome patalpas ir staliukus, registravome lankytojus, kad būtų laikomasi visų saugumo reikalavimų.“

Kaukės

BENU vaistinių direktorė Rasa Montvilė pabrėžė, jog vaistinė imasi maksimalių prevencijos priemonių, nuolat diegia naujoves: „Nuolat ieškome sprendimų, kaip padidinti tiek darbuotojų, tiek apsilankiusių pirkėjų saugumą. Tam įsigijome ir kuo daugiau vaistinių aprūpinome specialiomis orą ir paviršius dezinfekuojančiomis baktericidinėmis lempomis –dalyje Vilniaus, Kauno vaistinių, taip pat Klaipėdoje, Šiauliuose ir Vilkijoje. Tik prasidėjus pirmajam karantinui sumontavome apsaugines organinio stiklo sieneles prie kasų“

Antibakterinės ultravioletinės kvarco UV-C lempos paprastai naudojamos operacinių patalpoms dezinfekuoti. Keldamos fotolitinį efektą bakterijų, mielių grybelių, pelėsių, sporų ir virusų DNR, lempos užkerta kelią mikroorganizmų dauginimuisi, leidžia išgryninti bei dezinfekuoti orą, įvairius paviršius ir vandenį nenaudojant cheminių produktų.

Diegiamos ir Vokietijos medikų rekomendacijos

S. Umbrasaitė akcentuoja, jog kaip standartinę praktiką ir papildomą apsaugos priemonę, gydytojai dažnai rekomenduoja nosies plovimą ir apsauginių antivirusinių purškalų naudojimą.

„Nespecifinių, plataus veikimo spektro medicininių priemonių, antivirusinių profilaktinių priemonių paskirtis yra riboti viruso patekimą į gleivinės ląsteles, taip mažinant užsikrėtimo riziką, - argumentuoja pediatrė. – Pavyzdžiui, jota–karagenino pagrindu sukurti preparatai sumažina galimybes virusams įsiskverbti į ląsteles.“

Dezinfekcija

„Šios veikliosios medžiagos terapinis efektyvumas bei saugumas patvirtintas klinikinėmis studijomis su vaikais ir suaugusiais, Vokietijos Ligoninių higienos draugija įtraukė jota-karageniną į naujausias viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos rekomendacijas, ypač aktualias koronaviruso pandemijos akivaizdoje. Šią medžiagą siekdami apsisaugoti nuo įvairių virusų naudoja ir mūsų klinikos darbuotojai“, – pasakoja S. Umbrasaitė.

BENU vaistinių tinklo duomenimis, preparatai su jota-karageninu, iki pandemijos laikyti nišiniais, dabar – vieni perkamiausių. Susidomėjimą didina ir naujausi moksliniai tyrimai, patvirtinantys, kad veiklioji medžiaga mažina užsikrėtimo SARS-CoV-2 infekcija riziką.

„Mūsų vaistininkai taip pat aprūpinti kaukėmis bei apsauginiais akiniais, dezinfekciniu skysčiu rankoms bei – nuo virusų apsaugančiais nosies preparatais,“ - antrina Rasa Montvilė.

Medicininio jota–karagenino pagrindu sukurti preparatai turi dvejopą poveikį. Įsipurškus preparato, ant nosies gleivinės susidaro apsauginė plėvelė, sukurianti fizinį barjerą nuo išorės poveikių. Taip pat, neigiamas jota-karagenino krūvis pritraukia peršalimo ligas sukeliančius virusus ir neleidžia prisitvirtinti prie gleivinės, taip sumažinant virusų dauginimąsi ir plitimą.

Vakcina

Tikslas – saugoti save ir kitus

Lietuvoje jota-karagenino preparatus kaip aktualų ir efektyvų apsaugos sprendimą svarsto vis daugiau verslų, remdamiesi užsienio patirtimi ir vietinių medikų rekomendacijomis. Tai ypač aktualu rengiantis karantino švelninimui, saugiam darbuotojų sugrįžimui, padidintai klientų apsaugai.

„Mes norime saugoti save ir kitus, – argumentuoja Arūnas Zubinas. – Dėl to, sekame naujienas, medikų patarimus. Per pirmąją bangą savo darbuotojams išdalinome medikų rekomenduotus nosies purškalus, kurie yra naudojami virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai. Dabar, laukdami galimybės atsidaryti ir ruošdamiesi vėl priimti klientus kai bus sušvelnintas karantinas, taip pat pasirūpinome šios priemonės atsargomis. Tai galimybė suteikti darbuotojams papildomą apsaugą ir rūpintis klientais, ypač kai kontaktas neišvengiamas.“

Unikali jota-karagenino savybė pritraukti virusus prie savęs, neleidžiant užkrėsti kitų ląstelių, tyrinėjama jau seniai, o pasaulyje ėmus sparčiai plisti SARS-CoV-2 virusui, moksliniai tyrimai dar labiau suintensyvėjo.

Jota-karagenino efektyvumas prieš daugelį virusų, sukeliančių viršutinių kvėpavimo takų infekcijas (rinovirusus, koronavirusus OC43, 229E, gripą, paragripą, žmogaus metapneumo virusą, respiratorinį sinticinį virusą ir kt.) yra patvirtintas in vitro ir in vivo studijomis. Terapinis jota-karagenino efektyvumas įrodytas keturiomis klinikinėmis studijomis su daugiau nei 600 pacientų, kurių metu tirti vaikai ir suaugusieji užsikrėtę kvėpavimo takų infekcijomis.

Jota-karageninas Europos Sąjungos institucijų sertifikuotas 2015 metais ir priskirtas griežtai prižiūrimų medicininių preparatų II a klasifikavimo kategorijai, kaip tinkamas vartoti vaikams nuo vienerių, bei nėščiosioms, neturintis priklausomybės ar perdozavimo rizikos.

Užsakymo nr.: PT_86468635