Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas teigia, kad nemaža dalis Lietuvos gyventojų vis dar atsainiai žiūri į savo namų saugumą, o tai aiškiai parodo faktas, kad tik kiek daugiau nei pusė šalies gyvenamųjų būstų naudoja įstatymiškai privalomas prevencines priemones.

„Nors nuo 2018 m. gegužės 1 d. galioja reikalavimas, numatantis, kad gyvenamosiose patalpose gyventojai privalo įsirengti autonominius dūmų detektorius, mūsų duomenimis, šiuo metu tik apie 56 proc. šalies gyvenamųjų būstų yra įsirengę šiuos prietaisus. Taigi, nemaža dalis gyventojų dar nėra pasirūpinę savo saugumu. To priežastys įvairios: vieniems trūksta informacijos, kur jų įsigyti, kaip įsirengti, kiti neturi galimybių patys to padaryti. Taip pat yra dalis žmonių, kurie netiki, kad autonominiai dūmų detektoriai gali išgelbėti gyvybes ir net nesirengia jų įsirengti“, – teigia J. Targonskas.

Asociatyvi nuotrauka

Tačiau, iš tiesų, tokie prietaisai ir kitos apsaugos sistemos, pasak Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininko, yra vienos svarbiausių prevencinių priemonių, siekiant užkirsti kelią gaisro sukeliamoms pasekmėms.

„Autonominiai dūmų detektoriai arba gaisro signalizacija aptinka dūmus pradinėje gaisro stadijoje ir garsiu signalu perspėja žmones apie kilusį gaisrą. Laiku perspėti apie kilusį gaisrą žmonės dar turi laiko suspėti evakuotis iš degančio pastato ir laiku iškviesti ugniagesius gelbėtojus“, – aiškina J. Targonskas, kuris taip pat primena, kad nors smalkių detektoriai šiuo metu nėra privalomi, tačiau tokia apsaugos priemonė yra ypač rekomenduojama patalpose, kuriose yra šildymo prietaisų, deginančių kurą.

Prevencija, užkertanti kelią nelaimei

Tai, kad gaisras ir jo sukeliamos pasekmės yra didžiulė problema net tik mūsų šalyje, bet ir visoje Europoje, indikuoja faktas, jog vos 7-ios šalys senajame žemyne nereglamentuoja namuose turėti autonominius dūmų detektorius. Kaip sako apsaugos sistemas Lietuvoje gaminančios įmonės „Eldes“ direktorius Artūras Taicas, kai kalbame apie savo namų saugumą, dažnai akcentuojame turtą, kažkokius asmeninius daiktus, tačiau pamirštame, kad svarbiausia yra pačio žmogaus apsauga.

„Apsaugos sistema tai nėra priemonė, kuri saugo duris, langus ar kitas gyvenamosios vietos dalis, bet įrankis, kuris užtikrina žmogaus saugumą ir gerovę. Taip pat nereikia pamiršti, kad gaisras nepadaro nuostolių už 100 eurų, tai 10–100 tūkst. žala, sudegęs turtas, emocinės traumos ir net prarastos gyvybės. Žinoma, turto apsauga išlieka svarbi, tačiau žmogaus gyvybė yra prioritetas numeris vienas“, – teigia A. Taicas.

Artūras Taicas

Dabar, atėjus šaltai žiemai, pasak jo, gaisrų prevencija tampa dar aktualesnė, mat prasideda intensyvus šildymo sezonas.

„Apšildyti savo namus žmonės naudoja katilus, krosnis, atokiuose Lietuvos miesteliuose ar kaimuose kūrena židinius ir pan. Būtent tokios šildymo priemonės yra pavojingiausi objektai namuose. Šiais metais vieną sausio dieną gaisras, kilęs dėl šildymo įrenginių, nusinešė trijų žmonių gyvybes. Šildydami savo namus siekiame jaukumo, patogumo, tačiau retai susimąstome apie pavojų – liepsną, kuriai įsiplieksti šiais laikais užtenka vos 3–4 minučių“, – sako A. Taicas.

Todėl, kaip pasakoja specialistas, norint užkirsti kelią nelaimei, svarbu gaisro šaltinį identifikuoti dar prieš pasirodant atvirai liepsnai ar net dūmams.

„Dažnu atveju, dar iki atviro gaisro, pradeda sklisti anglies monoksidas, dar vadinamas tiesiog smalkėmis. Visgi, jos yra bespalvės ir bekvapės, todėl pačiam žmogui jas identifikuoti yra praktiškai neįmanoma. Tačiau smalkės yra mirtinai pavojingos, o tai parodo faktas, kad Europoje treji metai iš eilės nuo apsinuodijimo smalkėmis žūsta daugiau žmonių nei nuo ŽIV“, – faktą konstatuoja A. Taicas.

„Tylusis žudikas“

Ir nors ne visais atvejais dėl smalkių gali kilti gaisras, tačiau jei namuose netinkama instaliacija ar problemos su židinio ar katilo šildymu, įrenginys gali pradėti skleisti šias medžiagas, kurios iš lėto veikia žmogaus organizmą ir gali sukelti migreną, silpnumą ir galiausiai mirtį. „Ir šioje vietoje, kaip prevencinė ir tokias medžiagas galinti laiku pastebėti priemonė, yra išmanusis „Eldes“ dūmų bei anglies monoksido detektorius“, – sako A. Taicas.

Išmanusis „Eldes“ dūmų bei anglies monoksido detektorius

Toks prietaisas, „Eldes“ direktoriaus teigimu, ne tik gali iš anksto įspėti apie artėjantį pavojų, bet ir automatiškai apie tai pranešti atitinkamoms institucijoms, objekto savininkui ar jo šeimos nariams.

„Jei įprastas dūmų detektorius gali padėti, kai namuose yra žmogus ir jis girdi signalą, kad kyla gaisras, tai namuose nesant gyventojui, o namui stovint kažkur atokiau, mažiau apgyvendintoje teritorijoje, būstas yra praktiškai pasmerktas sudegti. Tuo metu, išmanusis detektorius dar nepasirodžius ugniai ar dūmams, jau įspėja apie pavojų ir žinute išsiunčia pranešimą namo šeimininkui, saugos tarnybai ar priešgaisrinei tarnybai“, – aiškina A. Taicas.

Emocinis komfortas

Praėjusią vasarą naujame būste įsikūrusi Edita savo namuose naudoja apsaugos sistemą su išmaniuoju dūmų ir smalkių detektoriumi. Pasak jos, poreikis įsirengti tokį prietaisą atsirado nusprendus namų šilumą palaikyti šildymo katilu.

„Kai tik užsisakėme šildymo katilą, kartu su vyru pradėjome domėtis apsaugos sistemomis, kurios galėtų užtikrinti, kad namai mums net išvykus bus saugūs. Įsigiję tokią apsaugos sistemą, dabar ja naudojamės kasdien, ir net trumpai išeidami iš namų, sistemą įjungiame, kad būtume užtikrinti, jog jei kas blogo nutiks ar kils gaisras, iškart būsime informuoti“, – pasakoja moteris.

Saugi šeima

Pasak jos, tokia sistema su detektoriumi yra ne tik puiki prevencija, bet ir kartu leidžia jaustis emociškai saugiam.

„Naujas būstas mūsų šeimai neabejotinai yra didelis turtas ir džiaugsmas, todėl jo saugumas mums yra didžiulis prioritetas. Žinojimas, kad tavo namai apsaugoti, suteikia emocinį komfortą ir nelieka kažkokių baimių ir nesaugumo jausmo“, – teigia Edita.

Siekia kurti saugesnę Lietuvą

Visgi, ne visi žmonės yra finansiškai pajėgūs įsigyti tokias ir panašias apsaugos sistemas, todėl „Eldes“, kaip socialiai atsakingas išmaniosios namų apsaugos Lietuvos gamintojas ėmėsi akcijos, prie kurios kviečia prisidėti visus norinčius.

„Pirminis mūsų tikslas – 50-čiai Lietuvos šeimų, kurios savo namus šildo prietaisais ar priemonėmis, deginančiomis kietąjį kurą, tačiau neturinčioms galimybių įsigyti apsaugos sistemos, neatlyginamai aprūpinti išmaniaisiais dūmų detektoriais. Prie šios akcijos norėtume pakviesti prisijungti ir savivaldybes, verslus bei šiaip geros valios piliečius. Nesvarbu, ar išmanaus dūmų detektoriaus reikia jums ar jūsų artimiesiems. O galbūt norite prisidėti prie akcijos ir pasiūlyti šeimą, kuriai šis įrenginys būtų reikalingas? Laukiame visų pasiūlymų ir idėjų čia. Galbūt, norite tapti mūsų partneriais ir sėkmingai įgyvendinti bendrą projektą Lietuvoje? Visi kartu galime kurti gražią ir, svarbiausia, saugesnę Lietuvą“, – prie akcijos prisijungti kviečia A. Taicas, „Eldes“ direktorius.

Apie „Eldes“

Savo kelionę įmonė pradėjo daugiau nei prieš 15 metų kaip startuolis, kurio misija – tapti saugumo ir apsaugos rinkos inovacijų pradininku. Tuomet buvusi maža įmonė Baltijos šalyse, dabar „Eldes“ yra gerai žinoma apsaugos sistemų rinkos lyderė, parduodanti savo produktus daugiau nei 70 šalių visame pasaulyje, įskaitant ir kaimyninę Estiją, kurioje išmanųjį apsaugos sistemų sprendimą, pavadintą NUBLU,kartu su saugos tarnybos „G4S“ paslaugomis, jau naudoja apie 4 proc. šios šalies namų ūkių.

Išmanajie „Eldes“ dūmų bei anglies monoksido detektoriai

Šių metų vasario 5 d. dėka „Eldes“ bendro projekto su G4S Estijoje buvo išgelbėta žmogaus gyvybė. Suveikus apsaugos sistemai, per 10 minučių atvykę apsaugos darbuotoja ir gelbėtojai spėjo užkirsti kelią gaisrui, nors namas, kuriame miegojo vyras, buvo paskendęs dūmuose.

Per savo gyvavimą „Eldes“ pagamino daugiau nei 1 mln. išmaniųjų apsaugos įrenginių (angl. IoT), kurie suteikė jos klientams naują patirtį džiaugtis išmanesniais, intuityvesniais ir lengviau valdomais apsaugos sprendimais.

Užsakymo nr.: PT_86440087