Pirmuosius bekontakčius paštomatus Baltijos šalyse pristačiusi tarptautinė siuntų tarnyba „Venipak“ pastebi, kad klientams vis dažniau ieškant būdų siuntas atsiimti patogiai, o svarbiausia – saugiai, naujos kartos paštomatai padeda pateisinti šiuos lūkesčius.

Praėjusiais metais gyventojams persiorientavus dažniau apsipirkti internetu, šios tendencijos neslūgsta ir šiemet. Tarptautinė siuntų bendrovė „Venipak” sausio mėnesį fiksavo 50 proc. didesnį siuntų skaičių negu pernai tuo pat metu. Šalyje besitęsiant karantinui dėl apriboto mobilumo ypač aktualūs tampa ne tik patogumą, bet ir saugumą užtikrinantys siuntų atsiėmimo būdai. Abu šiuos vartotojų reikalavimus apjungianti „Venipak” inovacija – bekontakčiai paštomatai – jau atranda savo vartotoją Lietuvoje. Tuo tarpu bendrovė pirmuosius tokius siuntų atsiėmimo terminalus diegia Latvijoje, greitai jie turėtų pasirodyti ir Estijoje.

Pandemijos įkvėpta inovacija

Pirmieji 11 bekontakčių „Venipak“ paštomatų Lietuvoje praėjusių metų gruodžio mėnesį buvo įrengti didžiausio siuntų skaičiaus sulaukiančiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

Jų veikimo principas - itin paprastas: siuntai pasiekus paštomatą, pirkėjas gauna SMS žinutę su nuoroda į QR kodą. Norint atsiimti siuntą, užtenka kodą parodyti priešais kamerą, ir durelės atsiveria. Toks siuntos atsiėmimo būdas, tikimasi, prisideda ir prie koronaviruso suvaldymo: žmonėms nereikia liesti ekrano paviršiaus, o taip pat laukti eilėje prie terminalo – siuntos atsiėmimo laikas sutrumpėja nuo 30-45 iki 3-5 sekundžių.

„Startavome su siuntų pristatymu į bekonktakčius paštomatus gruodį neatsitiktinai. Pandemija akseleravo nuosavų paštomatų tinklo diegimus. Įvertinę būsimą rekordinį kalėdinių siuntų kiekį bei stebėdami vis augančius susirgimus, šalia pristatymo per kurjerį, į partnerių paštomatus ar „Pick-up“ punktus, pasiūlėme gyventojams dar vieną itin į saugumą orientuotą siuntų atsiėmimo būdą. Daliai vartotojų šis laikotarpis ir tapo pažinties su bekontakčiais paštomatais pradžia, – pabrėžia „Venipak“ vadovas Justas Šablinskas.

Aktyviausiai naudojamasi Vilniuje

„Venipak” skaičiuoja, kad siuntų kiekiai savo piką pasiekė gruodžio viduryje ir tęsėsi iki pat Kalėdų. Nors pristatymas per kurjerius išliko pagrindine „Venipak“ teikiama paslauga, bendrovė netruko pastebėti sparčiai besivystančio vartotojų polinkio rinktis ir kitas siuntų pristatymo alternatyvas.

Klientų patogumui, 2020-ųjų gruodį startavo „Venipak“ partnerystė su Lietuvos paštu, kurios dėka „Venipak“ siuntos gali būti pristatomos ir į 260 LP EXPRESS terminalus. Vartotojams tai suteikia galimybę rinktis patogų siuntos atsiėmimą iš dar didesnio, išvis 458 pristatymo taškus Lietuvoje turinčio bendrovės tinklo. Iki 30 proc. visų į „Venipak“ tinklą pristatomų siuntų vartotojai renkasi atsiimti bendrovės partnerių parduotuvėse ir paslaugų centruose. Tuo tarpu iki 70 proc. siuntų pristatoma į partnerių siuntų terminalus bei nuosavus „Venipak” paštomatus.

„Pastebime, kad aktyviausiai naujaisiais paštomatais naudojasi Vilniaus miesto gyventojai – iš nuosavų terminalų, daugiausiai siuntų pristatome Naujamiestyje, Antakalnyje ir Pilaitėje. Šiuos pirmuosius rezultatus vertiname teigiamai, ir neabejojame, kad ilgainiui vis daugiau vartotojų įgus greitai ir saugiai naudotis bekontakčiais paštomatais ”, – sako J. Šablinskas.

Bekontakčiai paštomatai – visose Baltijos šalyse

Tarptautinės siuntų tarnybos vadovo teigimu, šiemet bekontakčių paštomatų daugės ne tik Lietuvoje. Bendrovė diegia pirmuosius 5 terminalus ir kaimyninėje Latvijoje, kur iki 2021 metų pabaigos planuojama išvystyti beveik 200 bekontakčių paštomatų tinklą.

„Pandemija keitė vartotojų įpročius ir atitinkamai – siuntų tarnybų prioritetus. Šiuo metu Latvijoje esanti siuntų atsiėmimo taškų infrastruktūra darosi nepakankama patenkinti vartotojų poreikius. Suprasdami, kad net 80 - 90 proc. namų ūkių siuntų keliauja per paštomatus, bekontakčius pradedame diegti ir čia, kad suteiktume žmonėms papildomą saugų būdą atsiimti siuntas”, – pažymi J. Šablinskas.

Pasak vadovo, iki 2021 metų pabaigos „Venipak“ Latvijoje aktyviai investuos ne tik į paštomatų, bet ir į „Pick-up“ siuntų atsiėmimo taškų tinklą – šį planuojama praplėsti nuo turimų 90 iki 500 taškų. Metų eigoje, plėtra bus vykdoma ir Estijoje.

„Esame numatę visose Baltijos šalyse išvystyti beveik 2000 paštomatų ir „Pick-Up“ bendrą tinklą ir per artimiausius kelerius metų tapti vienu didžiausių siuntų atsiėmimo tinklų Pabaltijyje. Šiems tikslams pasiekti ketiname investuoti virš 6 mln. EUR”, – plėtros planus detalizuoja „Venipak” vadovas.

Užsakymo nr.: PT_86434147